Gigabyte GA-Z170A-Gaming K3: Drivrutiner och mjukvara

På den här sidan kikar vi närmare på den mjukvara som Gigabyte erbjuder till sitt moderkort. Vi har inte möjlighet att gå in på djupet på absolut alla verktyg som finns att tillgå, men vi kommer ta en titt på de viktigaste drivrutinerna och den mjukvara som särskiljer moderkortet från konkurrenterna.

Drivrutinskrångel

Som många andra moderkort levereras GA-Z170A-Gaming K3 med drivrutiner på en skiva. Det är bra att ha som ett medium att falla tillbaka på, men år 2016 gör det relativt lite nytta då allt färre använder optiska enheter i sina datorer. Snarare är det bäst att använda de senaste drivrutinerna från Gigabytes hemsida istället, vilket leder till ett problem.

Någonting som är värt att tänka på är att Killer-nätverkskretsen inte har några standarddrivrutiner i Windows. Det innebär att du inte kommer ha någon internetanslutning när du först startar datorn. Så du som inte har en optisk enhet och därmed inte kan installera drivrutiner från den medföljande CD-skivan kommer behöva använda en annan dator för att ladda ner drivrutinerna.

Vi upplevde även problem med drivrutinen för USB 3.1-kontrollern från Asmedia. Installationen hittar inte kretsen, och slutförs därför inte. Detta trots att drivrutinen är hämtad från Gigabytes hemsida för GA-Z170A-Gaming K3 och Windows 10 X64. Det hela blir ett problem med tanke på att USB 3.1-portarna inte fungerar över huvud taget (inte ens i USB 2.0- eller 3.0-läge) innan en drivrutin installerats.

Inkluderad mjukvara – “App Center”

Merparten av Gigabytes moderkortsprogram fungerar som insticksmoduler till ett samlingsprogram som kallas App Center, och flera av programmen fungerar inte utan App Center installerat. Verktyget ger dig dels tillgång till alla moderkortets verktyg på samma ställe, och dels möjlighet att enkelt hålla alla uppdaterade.

Undertecknad är kluven till lösningen i praktiken. Det är smidigt att hitta alla moderkortsprogram på samma ställe, även om en särskild Gigabyte-mapp i startmenyn antagligen hade fungerat lika bra. Det är även smidigt att kunna avinstallera alla moderkortsprogram samtidigt, exempelvis om du senare vill byta moderkort – avinstallerar du App Center så avinstalleras samtliga insticksmoduler samtidigt.

Mjukvaran känns dock samtidigt som ett onödigt extra moment, och det är inte helt uppenbart för nya användare att du behöver App Center för att installera verktyg för överklockning eller belysning, eller att programmet krävs för att ens starta verktygen du installerar. Det går inte heller att installera mjukvaran direkt genom App Center, vilket känns som en missad möjlighet från Gigabytes sida. Vill du lägga till ett nytt verktyg måste du fortfarande ladda ner en vanlig installationsfil från tillverkarens hemsida, och sedan starta det genom App Center.

Vi hoppas att Gigabyte bygger vidare på App Center och lägger till fler funktioner i framtiden. Lägger tillverkaren till möjlighet att installera både verktyg och drivrutiner på ett och samma ställe, som automatiskt känner av vilket moderkort och operativsystem du använder, kan det potentiellt bli ett vasst ess i Gigabytes rockärm.

Övriga verktyg och program

Väl med App Center på plats är vi dock positivt överraskade över både design och funktion hos Gigabytes verktyg. Tillverkaren har använt sig av ett enkelt och snyggt gränssnitt, utan onödigt aggressiv grafik. Ett genomgående designmantra är användandet av en ljus bakgrund, minimalistiska ikoner och klara färger.

Den enkla designen innebär däremot inte nerdummad funktionalitet. Den som inte vill rota under huven på egen hand kan aktivera fördefinierade profiler i överklockningsmjukvaran Easytune, men de manuella inställningarna erbjuder gott om kontroll. Under de avancerade flikarna får du tillgång till nästan exakt samma detaljjusteringar för klockfrekvens och spänningar som finns i UEFI, men med ett enklare och snyggare upplägg.

Parkopplat med överklockningsverktyget är ett tillägg som låter dig knyta tangentbordsmakron till dina överklockningsprofiler. Ett separat program, som dock fortfarande kräver att du har Easytune installerat, låter dig fritt skapa tangentbordsmakron till program och spel.

Ytterligare ett program styr moderkortets belysning, med samma inställningsmöjligheter som du hittar i UEFI. Belysningen kan antingen lysa med ett fast sken, blinka i takt med musik, pulsera långsamt eller stängas av helt.

Vi kommer inte gå igenom samtliga av Gigabytes program – det finns oerhört många att ladda ner på tillverkarens hemsida – men överlag är vårt intryck positivt. Gigabyte har onekligen satsat hårt på mjukvara med sina senaste generationer moderkort, och medan långt ifrån alla program känns nödvändiga för de flesta användare så håller mjukvaran överlag god kvalitet och är enkel att använda.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments