MSI Z270 Gaming Pro Carbon: Specifikationer och layout

På den här sidan tar vi en närmare titt på den mjukvara som MSI erbjuder till sitt moderkort. Likt som till konkurrenterna kommer vi inte ha möjlighet att syna vart och ett av programmen i sömmarna, men vi kommer kika närmare på de viktigaste programmen och säkerställa att de fungerar som de ska och att de faktiskt tillför vettig funktionalitet.

Command Center

Z270 Gaming Pro Carbon använder samma Command Center-mjukvara som sin Z170-baserade föregångare. Det här ett samlat program för snabb överklockning och systemövervakning inifrån Windows, med mer avancerade inställningar tillgängliga under huven vid behov.

Här finns även tillgång till samma automatiska överklockningsfunktion som vi hittar i UEFI, med samma slutgiltiga klockfrekvens. Den automatiska överklockningen kan du läsa mer om längre fram i artikeln.

LED Control

Medan Command Center är praktiskt taget oförändrad från föregångaren finns det flera nyheter i mjukvaran som stör MSI:s belysningssystem. Det finns fler dioder på moderkortet att tillgå, men även betydligt fler belysningsprofiler.

Ljusslingorna kan pulsera i flera olika takter och mönster, utöver att de precis som tidigare kan pulsera i takt med musik, lysa med ett fast sken eller blinka uniformt. Det går även att knyta belysningen till processorns temperatursensorer. Det hela är enkelt och smidigt att använda, och belysningen reagerar snabbt när vi applicerar en inställning.

Nahimic

Nahimic är samma ljudsystem som används dels till föregångaren Z170 Gaming Pro Carbon och dels till MSI:s bärbara datorer. Här finns snabba inställningar för att aktivera ljudprofiler som exempelvis förstärkt bas, förstärkt diskant eller förstärkta röster. Profiler finns även för film, spel och musik, och den som vill kan manuellt ställa in en equalizerprofil.

Här noterar vi även verktygen Sound Tracker, vilket är MSI:s motsvarighet till Asus Sonic Radar. Verktyget används för att analysera riktningsdata från spel med stöd för surroundljud, och visa den informationen som en slags karta eller radar på skärmen. På så sätt kan du se visuellt från vilket håll en fiende kommer. Här är viktigt att påpeka att den här typen av verktyg är kontroversiella, och kan klassas som fusk om det används i onlinespel.

MSI Fast Boot

Det här är ett verktyg som har två intressanta egenskaper. Den första, som gett mjukvaran dess namn, är tänkt att snabba upp datorns uppstartstid så att du kommer in i Windows snabbare. Vad det gör i praktiken är att du hoppar över BIOS-skärmen vid uppstart så att operativsystemet börjar laddas direkt istället. Själva laddningstiden för Windows påverkas med andra ord inte, utan det som kapas bort är tiden som UEFI annars väntar på kommandon från användaren.

Den andra funktionen kallas Go2BIOS, som drar nytta av den sammankoppling som finns mellan operativsystemet och UEFI för att starta om datorn direkt in i UEFI. Det är en smidig funktion ifall din skärm eller ditt tangentbord inte startar snabbt nog för att du ska hinna trycka in Delete vid omstart. Samma funktion finns redan inbyggt i Windows under uppstartsalternativ, men att MSI erbjuder en genväg är uppskattat.

MSI Ramdisk

MSI erbjuder ett verktyg som snabbt låter dig skapa en Ramdisk. Konceptet med Ramdisk är ingenting nytt, och innebär helt enkelt att du använder en del av ditt arbetsminne för att simulera en lagringsenhet. Eftersom RAM är avsevärt mycket snabbare än modern flashlagring så kan du nå riktigt höga hastigheter.

Nackdelen är såklart att du tappar en tugga av ditt arbetsminne för att få ut relativt lite lagringsutrymme. En Ramdisk raderas dessutom varje gång du startar om datorn, så allt som lagras på den behöver kopieras till din vanliga lagring vid varje omstart för att bevaras. Därför finns det inte mycket praktisk nytta med en Ramdisk för en vanlig användare idag, men om inte annat är det en kul funktion att experimentera med.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments