På den här sidan testar och analyserar vi respektive tillverkares automatiska överklockningssytem som finns tillgängligt i UEFI. Automatisk överklockning har funnits tillgängligt i moderkort sedan många år tillbaka, och medan kompetitiv överklockning alltid kommer vara manuell så är automatiska system i många fall intressanta för vanliga användare som snabbt vill ge sin dator en prestandaknuff.
Varför automatisk överklockning?
Vi har valt att inte gå in på djupet med manuell överklockningsprestanda för respektive moderkort, och detta är av flera anledningar. Dels är det oerhört tidskrävande att i detalj analysera hur långt ett moderkort klarar av att överklocka en processor – det finns flera olika vägar att nå höga klockfrekvenser, och för att den jämförelsen ska vara relevant krävs det en noggrannhet som helt enkelt hade varit för tidskrävande i längden. Resultatet hade varit att vi kunnat testa färre moderkort för att analysera en funktion som endast riktigt insatta överklockare kommer vara intresserade av.
En annan anledning är att de överklockningsskillnader som finns mellan moderkort i den här prisklassen och högre prisklasser inte blir relevant för de överklockningsnivåer som går att uppnå med vanlig luftkylning. De viktiga skillnaderna, där spänningsdelen verkligen får arbeta, blir relevanta först vid högre spänningar och frekvenser som i regel körs med vatten, torris eller kväve. Det matchar helt enkelt inte den målgrupp som de här moderkorten riktas mot.
Samtliga moderkort kommer dock med någon form av funktion som låter dig överklocka mer eller mindre med en knapptryckning, och det kan mycket väl vara lockande även för mindre insatta användare. Det är också funktioner som tillverkarna tenderar att marknadsföra relativt aggressivt. Därför känner vi att det är viktigt att undersöka vad dessa funktioner faktiskt gör med din processor, och vilken typ av resultat du kan förvänta dig.
Asus Z170 Pro Gaming - klicka för detaljer
Asus Z170-modell har en funktion i UEFI som kallas EZ Tuning Wizard, som analyserar din processor, ditt minne och din kylning för att utifrån det automatiskt aktivera en överklockningsprofil. För att aktivera funktionen trycker du på F11 i UEFI och följer instruktionerna på skärmen – du får bland annat välja om du kommer använda datorn främst för gaming eller främst för arbete, samt vilken typ av kylning du använder.
I vårt fall testar vi med Gaming-profilen och luftkylare. Asus svarar med att utlova en ökad CPU-prestanda på 13 procent samt en ökad minnesprestanda på 15 procent.
Tyvärr visar sig Asus automatiska profil inte vara stabil med en Intel Core i7-7700K. Systemet vägrar visa bild, tills det efter ett antal omstarter öppnar UEFI igen och meddelar att systemet har behövt starta i felsäkert läge och behöver återställas. Vi kan däremot genomföra överklockningen med en Intel Core i7-6700K, vilket låser processorns multiplikator till 44 (4,4 GHz) för alla kärnor och och överklockar minnet till 3 000 MHz.
Asus Strix Z270E Gaming - klicka för detaljer
Efter ett besvikande försök med Z170 Pro Gaming gör vi ett nytt försök med Strix Z270E Gaming, med precis samma procedur. Den här gången får vi dock ett stabilt resultat.
I det här fallet resulterar överklockningen i en låst multiplikator på 48 (4,8 GHz), och en minnesöverklockning till 3 000 MHz. Vi noterar även en spänning på 1,328 volt (utan överklockning är spänningen 1,216 volt). Vid ett stresstest i CPU-Z når processorn en maximal temperatur på 76 grader, vilket är i linje med vad vi förväntar oss av vårt processorexemplar vid den spänningen.
Gigabyte Z170-Gaming K3 - klicka för detaljer
Gigabytes moderkort har ett system för automatisk överklockning, men inte i stil med konkurrenternas. Istället används ett system som kallas CPU Upgrade, där du helt enkelt får välja en processormodell och en frekvens från en lista. För Core i7-7700K finns tre frekvenser tillgängliga: 4,6 GHz, 4,8 GHz och 5,0 GHz. I samtliga fall låser moderkortet multiplikatorn och ökar spänningen, så steget till att göra samma överklockning manuellt är inte särskilt stort.
Vi testar helt sonika alla tre successivt, och samtliga är stabila. Vid 4,6 GHz ligger spännignen på 1,332 volt och maxtemperaturen på 66 grader. Vid 4,8 GHz och 5,0 GHz ökar spänningen hela vägen till 1,404 volt, vilket är en aning obekvämt. Det är stabilt, och temperaturen överstiger inte 78 grader, men det är inte att rekommendera att köra processorn i så hög spänning ständigt.
MSI Z170A Gaming Pro Carbon - klicka för detaljer
I MSI:s UEFI (och i mjukvaran Command Center) finns en funktion som kallas Game Mode, vilken artar sig som en stor och något avskräckande röd knapp. Väl aktiv på Z170 Gaming Pro Carbon noterar vi en låst multiplikator på 46 (4,6 GHz), samtidigt som minnet får en knuff upp till 2 666 MHz (utan överklockning är standardfrekvensen 2 400 MHz).
När vi sedan stabilitetstestar överklockningen noterar vi att det här moderkortet intressant nog ligger på en överraskande låg spänning, 1,248 volt. Som konsekvens körs processorn också svalt, med en maximal temperatur på 60 grader.
MSI Z270 Gaming Pro Carbon - klicka för detaljer
Vi går vidare till Z270 Gaming Pro Carbon, som använder exakt samma automatiska överklockningsfunktion som lillebror. Här får vi dock ut högre frekvenser på både minne och processor. Multiplikatorn blir låst till 48 (4,8 GHz), medan minnet får en knuff hela vägen upp till 3 200 MHz. Spänningen ligger kvar på en klart rimlig nivå, 1,304 volt, och temperaturen når som högst 75 grader under ett stresstest.
Prestandaskalning
I tabellen här nedanför har vi kört snabba tester i Cinebench med respektive moderkort för att notera hur prestanda skiljer sig mellan frekvensnivåerna.
Samtliga tester i tabellen här nedanför är gjorda med en Intel Core i7-7700K.
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Gigabyte Z170 Gaming-K3
MSI Z170 Gaming Pro Carbon
MSI Z270 Gaming Pro Carbon
Överklockad frekvens
CPU: 4,8 GHz
RAM: 3 000 MHz
CPU: 4,6 GHz/4,8 GHz/5,0 GHz
CPU: 4,6 GHz
RAM: 2 666 MHz
CPU: 4,8 GHz
RAM: 3 000 MHz
Spänning
Stock: 1,216 V
4,8 GHz: 1,328 V
Stock: 1,332 V
4,6 GHz: 1,332 V
4,8 GHz: 1,404 V
5,0 GHz: 1,404 V
Vi vill dock poängtera att resultaten inte är tänkta som en prestanda- eller temperaturjämförelse direkt mellan moderkorten, utan endast mellan olika frekvensinställningar för respektive moderkort.