En viktig del av att göra det här testet var just att jämföra de den nya vågen av Z270-baserade moderkort med dess föregångare i Z170-familjen, och huruvida det alltid är en självklarhet att kasta sig på den senaste generationens kort. Men precis som med så mycket annat så är svaret inte endast ett ja eller ett nej, utan beror helt på vad du vill bygga för dator och vad du har för förväntningar.
Kaby Lake-köpare bör sikta på Z270
Om du planerar att bygga en helt ny dator baserad på Intels nya Kaby Lake-processorer är det att rekommendera att du också köper ett Z270-baserat moderkort, även om de i genomsnitt är dyrare. Det rådet har dock inte endast med funktionaliteten att göra, utan främst med faktumet att du helst vill slippa det strul som kan uppstå om du inte får ett moderkort med ett uppdaterat UEFI direkt ur lådan.
Medan i princip alla Z170-baserade moderkort kan köra Kaby Lake-processorer så krävs det att du uppdaterar ditt UEFI, och för att göra det behöver du först kunna starta systemet med en äldre, redan kompatibel processor installerad. Om du köper en helt ny dator med Z170 och Kaby Lake riskerar du därför att sitta fast med ett moderkort och en processor som inte är kompatibla, tills du kan få tag i en Skylake-processor för att genomföra uppdateringen. Det är i vår mening helt enkelt inte värt att riskera det besväret.
Om du redan använder en Skylake-processor och ett Z170-baserat moderkort är det såklart en helt annan situation – men i det fallet kommer ett nyköp av ett Z170-baserat moderkort inte vara relevant ändå.
Asus Z170 Pro Gaming
Asus Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-Z170 Gaming-K3
MSI Z170 Gaming Pro Carbon
MSI Z270 Gaming Pro Carbon
Bildutgångar
DVI-D
VGA
HDMI
Displayport
DVI-D
HDMI
Displayport
DVI-D
HDMI
DVI-D
HDMI
DVI-D
HDMI
Ljudkrets
Realtek ALC 1150
Realtek ALC 1220
Realtek ALC 1150
Realtek ALC 1150
Realtek ALC 1220
Minneshastighet (OC)
3 400 MHz
3 866 MHz
3 466 MHz
3 600 Mhz
3 866 MHz
Nätverk
Ethernet (Intel)
Ethernet (Intel)
Wifi 802.11ac (Broadcom)
Ethernet (Broadcom Killer)
Ethernet (Intel)
Ethernet (Intel)
USB 3.1
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
M.2-platser
1 st (PCIe + SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (PCIe + SATA)
1 st (SATA)
Nämnvärda funktioner
UEFI-uppdatering över internet
RAM Cache
Sonic Radar
LED-slinga
UEFI-uppdatering över internet
Sonic Radar
RGB-belysning
USB 3.1 till frontpanelen
Metallförstärkt PCIe-plats
Stöd för 3D-printade tillbehör
App Center (enhetlig Windows-mjukvara)
Dubbla UEFI
LED-slinga
Metallförstärkt PCIe-plats
RGB-belysning
RAMDisk
Debug-LED
LAN Protect
Metallförstärkt PCIe-plats
RGB-belysning
RAMDisk
Debug-LED
LAN Protect
VR Accelerator
Z170 – fortfarande rimligt för att bespara plånboken
Medan Z170 med andra ord i regel inte är en bra idé för dig som vill bygga en dator med Kaby Lake så kan det fortfarande vara ett rimligt alternativ för dig som istället kikar på de äldre Skylake-processorerna.
Kaby Lake-familjen har klockrena överklockningsprocessorer, men kostar i skrivande stund cirka 500 kronor mer än motsvarande processorer ur Skylake-familjen, och presterar snarlikt direkt ur lådan. Om plånboken är tunn och du inte känner att du kommer dra nytta av de nya funktionerna (Optane och dubbla M.2, exempelvis) så kan det vara en bra idé att fynda en äldre processor och spara en slant.
I det fallet kan ett billigare moderkort som Gigabyte Z170 Gaming-K3 vara ett vasst alterantiv, och du kan spara mellan 500 och 1 000 kronor totalt jämfört med ett kit med Kaby Lake och Z270.
Omdömen
Asus Z170 Pro Gaming
Som ett av Asus mest populära Z170-moderkort erbjuder Z170 Pro Gaming en bra basnivå för dig som vill bygga ett Skylake-baserat system. Asus erbjuder fortfarande markandens kanske bästa UEFI-system, med gott om funktioner och möjlighet att uppdatera mjukvaran via internet. Det här är även det moderkort som har flest bildanslutningar vid IO-panelen, även om den primära målgruppen för ett sådant här moderkort rimligtvis istället kommer använda ett diskret grafikkort.
Likt övriga Z170-moderkort är det här inte ett kort att rekommendera för dig som vill bygga en Kaby Lake-baserad dator, dels på grund av risken för strul med UEFI-uppdatering och dels för att åtminstone vårt exemplar inte var stabilt vid automatisk överklockning av Core i7-7700K.
I och med att det här kortet har en högre prislapp än konkurrenternas Z170-alternativ blir det därför svårt att rekommendera kortet i nuläget. Det är ett bra kort överlag, men kortets styrkor skiner inte igenom tillräckligt för den här prisklassen.
Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.
Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.
Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.
Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.
UEFI
Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.
Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.
Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.
Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.
Mjukvara
Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.
Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.
Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.
Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.
Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.
Asus Strix Z270E Gaming
Asus Strix-moderkort för Kaby Lake är ett uppfriskande alternativ till de vanligtvis mer påkostade Maximus-korten, och fungerar bra som ett mellanting för de som vill lägga lite extra pengar på ett välfungerande moderkort med gott om funktioner, men inte sträcka sig för långt norr om 2 000 kronor. Just den här modellen ligger strax över 2 000 kronor, men motiverar sin lite högre prissättning med ett inbyggt trådlöst nätverkskort.
Med dubbla M.2-platser, RGB-belysning, frontpanelskontakt för USB 3.1 och en av marknadens bästa UEFI-lösningar är det här ett stabilt val för dig som vill bygga en speldator baserad på Intel Kaby Lake. Vårt största frågetecken är egentligen drivrutinen till ljudkretsen, som av någon outgrundlig anledning tar upp över 1 GB lagringsutrymme.
Den nageln i ögat åsido så är Asus Z270E Gaming väl värt en rekommendation för dig som är ute efter en funktionsrik Kaby Lake-speldator med inbyggt trådlöst nätverk.
Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.
Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.
Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.
Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.
UEFI
Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.
Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.
Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.
Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.
Mjukvara
Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.
Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.
Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.
Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.
Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.
Gigabyte Z170 Gaming-K3
Gigabytes deltagare är den billigaste i skaran, med en marginal på ungefär en hundralapp. Med den besparningen kommer dock också en del kompromisser. Portutbudet vid IO-panelen känns en aning snålt jämfört med Asus och MSI, då det inte finns optiskt ljud och något få tillgängliga USB-portar.
Vi ställer oss även skeptiska till valet att använda en krets från Killer som primär nätverkskrets i ett sådant här moderkort. Nätverkskretsen fungerar nämligen inte innan du har installerat en drivrutin, och har du ingen DVD-läsare i datorn kommer du behöva hitta en annan dator att ladda ner den från. Det är ett onödigt extra irritationsmoment när du vill komma igång och använda din dator, och fördelarna som Killer-kretsen ger känns helt enkelt inte stora nog för en vanlig användare för att motivera det extra strulet.
Samtidigt får vi ge hatten av där det förtjänas. Gigabyte har arbetat hårt på att finslipa sin mjukvara, som är både stilren och funktionell. Designen är enhetlig och den tillgängliga mjukvara fyller praktisk nytta, med allt från överklockning till verktyg för att skapa tangentbordsmakron. Tyvärr känns tillverkarens senaste UEFI som ett steg bakåt vad gäller design och användarvänlighet, från den tidigare utgåvan som var riktigt lovande.
I slutändan känner vi att det är värt att lägga den extra hundralappen som MSI:s motsvarighet kostar, för att slippa drivrutinsstulet och få fler portar. Det kan dock vara värt att hålla utkik framöver ifall priset på Z170 Gaming-K3 faller ytterligare.
Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.
Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.
Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.
Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.
UEFI
Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.
Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.
Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.
Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.
Mjukvara
Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.
Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.
Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.
Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.
Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.
MSI Z170A Gaming Pro Carbon
MSI:s moderkort placerar sig på många sätt mitt emellan konkurrenterna Asus och Gigabyte för just Z170, och det är också till kortets fördel. Medan MSI:s UEFI fortfarande inte riktigt kan mäta sig med Asus så är det snabbt, funktionellt och helt enkelt bra nog för både entusiaster och nybörjare. Den automatiska överklockningsfunktionen fungerar bra både för Skylake och Kaby Lake, och meriterande för MSI:s del är att kortet håller nere spänningsnivån både i stockläge och överklockat läge, vilket ger lägre temperaturer och banar för en bättre livslängd på processorn.
Det här är inte rätt moderkort för dig som vill bygga en Kaby Lake-baserad dator i och med risken för strul med uppdatering av UEFI, men för dig som vill spara in pengar och köpa ett Skylake-system är MSI Z170A Gaming Pro Carbon en bra “sweet spot” mellan pris och funktionalitet.
Rekommendation: För Skylake-system (Under 2 000 kr)
Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.
Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.
Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.
Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.
UEFI
Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.
Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.
Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.
Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.
Mjukvara
Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.
Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.
Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.
Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.
Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.
MSI Z270 Gaming Pro Carbon
Uppföljaren till Z170 Gaming Pro Carbon kommer med flera nyttiga uppgraderingar, såsom en extra M.2-plats, en något uppdaterat ljudkrets och ett betydligt mer avancerat RGB-belysningssystem. De metallförstärkta PCIe-platserna och minnesplatserna är dessutom en trevlig detalj, dels för den extra tryggheten vid användning av tunga grafikkort och dels som ett estetiskt inslag.
För den som vill använda den automatiska överklockningsfunktionen fungerar den överlag väl, och likt på föregångaren hålls spänningsnivån i schack. Medan funktioner som extra kylning till M.2-platsen, överspänningsskydd till nätverksporten och ett enkelt program för att skapa en snabb Ramdisk sällan lär komma till reell nytta så är det uppskattat att de finns, och de ger ett trevligt mervärde.
MSI:s moderkort är i skrivande stund ett fåtal hundralappar billigare än Asus motsvarighet, och ska du bygga en funktionsrik men rimligt prissatt dator med Kaby Lake (och inte vill ge dig på de riktigt avancerade korten för norr om 2 500 kronor) är Z270 Gaming Pro Carbon en bra basnivå bland moderkort i lägre entusiatklassen.
Rekommendation: För Kaby Lake-system (under 2 000 kronor)
Med det här betyget bedöms hur goda anslutningsmöjligheter du har på moderkortet, hur väl de fungerar och hur relevanta de är. Betyg mellan 9-10 tilldelas avancerade kort som har allt och lite till, såsom extra PCIe-platser, ny nätverksteknik, utförliga IO-panelsanslutningar och nya gränssnitt som implementerats på ett bra sätt, långt över basnivån.
Betyg 7-8 är för bra och påkostade moderkort som har alla de viktigaste anslutningarna och har tillräckliga anslutningar för allt du som vanlig användare eller entusiast kan tänkas behöva. Hit räknas exempelvis kort som kanske inte har mängder av experimentella tekniker, men som har meriterande egenskaper som trådlöst nätverk, dubbla ethernetportar, stöd för 4-vägs SLI/Crossfire eller extra lagringsanslutningar.
Betyg 5-6 är för bra moderkort som har de alla de viktigaste anslutningarna, men inte mycket mer än så. Det här är basnivån du bör ligga på som minst när du vill ha ett bra moderkort som bara fungerar.
Allt under betyg 5 är olika grader av underkänt, när moderkortet saknar viktiga anslutningar även för vanliga användare eller att de anslutningar som finns inte fungerar som de ska.
UEFI
Det här betyget ringar in hur väl tillverkaren lyckats med sitt UEFI, och här finns ett par relativt hårddragna linjer. Betyg 9 till 10 kräver ett UEFI som har ett snabbt gränssnitt som fungerar smärtfritt (utan lagg eller fördröjningar), och som har ett tydligt och snyggt upplägg utan att spara in på avancerade funktioner. För toppbetyg krävs även säkerhet och trygghet för användaren – stöd för dubbla UEFI på moderkortet som redundans är i princip ett krav. För att få topppbetyg krävs även avancerade, utstickande funktioner som uppdatering via internet, nyttiga verktyg och liknande unika egenskaper.
Betyg 7-8 är för ett bra UEFI som gör vad som förväntas, med ett smidigt gränssnitt som kombinerar avancerade funktioner med intuitiv design. Mängder av extra funktioner är däremot inte ett krav, viktigast är en bra användarupplevelse.
Betyg 5-6 är för ett godkänt UEFI som gör vad som förväntas, men som inte nödvändigtvis har bra flyt i gränssnittet eller några extra funktioner.
Betyg under 5 innebär underkänt, och delas ut i varierande grad till UEFI som ger en regelrätt dålig användarupplevelse. Hit hör UEFI som laggar, är helt ointuitivt uppbyggda, lider av buggar eller krascher eller har liknande fel som vi helt enkelt inte kan ignorera.
Mjukvara
Hit räknas mjukvara som installeras i operativsystemet snarare än ingår i UEFI. Till det här betyget räknar vi även proprietära drivrutiner, men främst som en potentiellt negativ faktor ifall de innebär problem.
Betyg 9-10 innebär att tillverkaren har lagt mycket tid och omsorg på att designa en funktionell och snygg mjukvara. För att ett toppbetyg ska delas ut krävs det att tillverkaren har tänkt utanför lådan och erbjuder mjukvara som gör reell nytta för flera olika sorters användare. För ett toppbetyg krävs det även att mjukvaran är enkel att installera, och att de olika mjukvarorna som erbjuds är effektivt programmerade (utan onödig minnesanvändning eller processoraktivitet), intuitivt designade och att det är tydligt vad varje mjukvara har för syfte.
Betyg 7-8 är mjukvara som är klart bättre än snittet, men som inte nödvändigtvis är exceptionell. Ett krav är att den är enkel att installera och har reell nytta, men för betyg i den här nivån krävs inte att tillverkaren uppfinner hjulet på nytt. Huvudsaken är att mjukvaran gör vad den ska på ett mycket bra sätt, snarare än att göra unika saker.
Betyg 5-6 är för godkänd mjukvara där vi tillåter vissa skavanker förutsatt att den fyller sin uppgift. För ett betyg på den här nivån gäller våra mest grundläggande krav för en godkänd mjukvara: den ska inte ge upphov till systemfel eller påverka annan mjukvara märkbart negativt, den ska inte vara onödigt invecklad att installera och den ska inte innehålla någon reklam.
Betyg under 5 är underkänt, och innebär mjukvara som innehåller allvarliga buggar, ger upphov till systemfel, påverkar prestandan till en alldeles för hög grad, är otydlig och svår att använda, krånglig att installera och/eller helt enkelt inte gör vad den ska. På tok för dåliga drivrutiner till kan även innebär att ett moderkort hamnar på den här nivån.
Marknadsanalys 2017-01-20
ATX-moderkort i den här prisklassen är såklart bara ett axplock av alla de moderkort som finns på marknaden idag, och vi kommer givetvis bredda Svenska Moderkortsguiden även till andra målgrupper under våren. Framöver kommer vi bland annat kika närmare på mindre formfaktorer, och mer påkostade alternativ med häftigare funktioner. Givetvis kommer vi även ta in kort från fler tillverkare, och i ännu lägre prisklasser.
Nu blickar vi framåt mot lanseringen av AMD Ryzen och den tillhörande AM4-plattformen, som förhoppningsvis dyker upp både i testlabbet och på butikshyllorna inom de kommande veckorna.