Asus Z170 Pro Gaming: Specifikationer och layout

Det här är en av Asus basmodeller i Z170-serien, och det billigaste i tillverkarens Z170-sortiment som riktas helt mot gamingdatorer. Som sådant använder det en annan uppsättning portar än billigare syskon som Z170-K, Z170-P eller Z170M-Plus, som inte har ett uttalat gamingfokus. Den här modellen särskiljer sig även från de billigare modellerna med mer påkostade komponenter till ljudkretsen.

Asus Z170 Pro Gaming
SockelIntel LGA-1151
StyrkretsIntel Z170
FormfaktorATX
Minne4 x DDR4-DIMM
Stock: 2 166 MHz
OC: Upp till 3 400 MHz
Expansionsplatser3 x PCIe 3.0 X16 (X16+X0+X4 eller X8+X8+X4)
3 x PCIe 3.0 X1
Lagring4 x SATA 6 Gbps
(1 x SATA Express)
1 x M.2 (SATA/PCIe 3.0 X4)
USBIO:
1 x USB 3.1 Type-A (Asmedia)
1 x USB 3.1 Type-C (Asmedia)
4 x USB 3.0 Type-A (Intel)
2 x USB 2.0 Type-A (Intel)

Interna:
2 x USB 3.0 (Intel)
5 x USB 2.0 (Intel)
ThunderboltNej
Bildanslutningar1 x Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a
1 x DVI-D
1 x VGA
LjudSupreme FX 7.1

Anslutningar:
5 x 3,5 mm
1 x S/PDIF
1 x frontpanelsljud (intern)
Nätverk1 x Ethernet (Gigabit, Intel I219V)
Fläktkontakter2 x 4-pin CPU
3 x 4-pin chassi
Mått305 x 244 mm

Minnesstöd

Tar vi en snabb titt på specifikationerna listar Asus officiellt stöd för DDR4-minnen på upp till 3 400 megahertz (MHz) vid överklockning. Utan överklockning är det bashastigheten 2 133 MHz som gäller. Du kan använda upp till fyra moduler på 16 gigabyte (GB) styck, för totalt 64 GB.

Expansionsplatser

Totalt tre PCIe 3.0 X16-platser finns att tillgå, men hastigheten på dessa varierar beroende på hur många kort du kopplar in. En av portarna är bara fysiskt X16, och klarar elektriskt av högst X4-hastighet. Det gör den mindre lämpad för grafikkort, men fullt duglig för påkostade SSD-enheter, RAID-kort, nätverkskort och liknande.

De två X16-platser som klarar av X16-hastighet delar på samma 16 kanaler. Används bara en av dessa används full X16-hastighet. Ansluter du två grafikkort i Crossfire eller SLI får dessa åtta kanaler vardera. Det är två expansionsplatser mellan dessa två X16-kontakter, så använder du två grafikkort med standardtjocklek (två platser) kommer det finnas motsvarande en expansionsplats som mellanrum för luftflöde till grafikkorten.

Utöver de fullstora platserna finns det tre PCIe 3.0 X1-platser, lämpliga för ljud- eller nätverkskort.

Lagring

Asus använder totalt sex SATA 6 Gbps-portar för vanliga hårddiskar och SSD-enheter. Två av dessa, som sitter avskilt till höger om de fyra primärportarna, kan även användas för SATA Express.

För moderna PCIe-baserade SSD-enheter finns en M.2-plats som klarar av kort upp till 110 millimeter långa. Denna kan använda både PCIe 3.0 X4 eller SATA 6 Gbps. Ansluter du en SATA-SSD via M.2 gör du dock det på bekostnad av en av de vanliga SATA-kontakterna.

Belysning

Asus har ett eget RGB-belysningssystem som används in en annan, mer påkostad variant (Med “Aura” i produktnamnet) av moderkortet vi testar i den här artikeln. Modellen vi har till hands har med andra ord inte RGB-belysning, men det finns en uppsättning röda lysdioder på kretskortet.

En rad dioder finns vid moderkortets namnmärkning mellan PCIe-platserna och CPU-sockeln, och dessa används främst som statusdioder. Det finns även en LED-slinga som löper från ljudkretsen i nedre vänstra hörnet upp till ljudutgångarna vid IO-panelen.

Tillbehör

Moderkortet levereras med en enkel skara tillbehör. Medföljer gör fyra SATA-kablar, varav två med rak kontakt och två med vinklade. Här finns även en enkel SLI-brygga, en täckplåt för IO-panelen, tryckt manual, skiva med drivrutiner och program samt en karta etiketter som kan användas för att märka dina SATA-kablar och hålla reda på vilken som är kopplad till vilken enhet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments