Äntligen träffar Adata både rätt pris och rätt prestanda. SX8200 ser ut att bli ett bra alternativ till Samsung 970 Evo och WD Black 2018.

Adata har varit riktigt aktiva på SSD-marknaden den senaste tiden. Det känns som om någon på tillverkarens marknadsavdelning får bonus varje gång Adata släpper en ”ny” SSD. Adata har nämligen en förmåga att släppa flera enheter som består av ungefär samma komponenter. Ska vi vara helt ärliga så var det ett tag sedan vi testade en SSD från tillverkaren som var intressant på riktigt. Ett tag hade de sin SP550-serie som använde sig av 15nm TLC-NAND. Många släppte liknande enheter, och alla var rätt usla. SP550 var inte heller något fartmonster, men den var något piggare än de flesta av sina konkurrenter.

Efter det gick de flesta över till 3D-NAND och resultatet var att nästan hela SSD marknaden stannade upp under ett år. Adata var en av få tillverkare som lyckades få tag i Intel/Microns 32-lager 3D-NAND och tillverkaren fortsatte att pumpa ut enheter, primärt baserade på Silicon Motions kontrollerkretsar. De släppte också en hel drös NVMe-enheter baserade på SMIs 2260-kontroller. Topmodellen SX8000 testade vi här på Nordichardware, och tyvärr lyckades inte enheten prestera särskilt bra. Både minneskretsarna samt kontrollern hade svårt att hänga med och SX8000 hamnade en bra bit efter Samsungs 960 Evo, som var förra årets stora vinnare.

Nu är det 2018 och det betyder helt nya möjligheter. För det första är bristen på 3D-NAND slut och de nya kretsarna som finns tillgängliga idag är betydligt snabbare än tidigare. Det ser även ut som om den nya generationens kontrollerkretsar kommer att bli betydligt bättre än vad vi hade förra året.

Idag tar vi en titt på uppföljaren till SX8000, nämligen Adata XPG SX8200 som bygger på Silicon Motions referensdesign för deras SM2262-kontroller. Tillsammans med 64-lager 3D-NAND så lovar Adata betydligt bättre prestanda men också bättre prissättning än tidigare. Frågan är då om den SX8200 kan matcha prestandan hos Samsungs 960/970 Evo och WD Black 2018.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

Synd att min Samsung M2 XP941 256gb ssd inte är med i listan (såg den inte i alla fall) det skulle ha varit kul att veta hur den står sig.