swift_banner

Asus ROG Swift PG278Q var den första skärmen som lanserades med Nvidia:s G-syncteknik. Den har länge prisats som en av de bästa spelskärmarna som har släppts. Vi tar en titt på skärmen för att se om det stämmer.

Att vara unika med sin produkt är någonting teknikföretag tar väldigt seriöst, dock är det inte alltid de lyckas. Men ibland kommer det ut en produkt som är så pass unik i vad den erbjuder att den får stå utan rivaler under flera månader. Detta är vad som hänt med Asus ROG Swift PG278Q.

Asus_ROG_Swift_004

Asus ROG Swift PG278Q
Storlek 27 tum
Paneltyp TN
Upplösning 2560 x 1440
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hz
Uppdateringsfrekvens 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
Ljud Nej
USB 2 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x USB 3.0 A-B
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se

Den har prisats som den bästa spelskärmen som går att få tag i på grund av sin höga uppdateringsfrekvens, upplösning och sitt stöd för G-sync – En kombination som tagit lång tid för andra tillverkare att komma ikapp.

Asus ROG Swift ligger i skrivande stund på omkring 7 000 kronor vilket kan ses som ett rimligt pris då skärmen är i ett segment för sig själv utan konkurrenter och dessutom levererar en riktigt hög kvalité.

G-sync i 144 hertz – det ultimata?

Att spela med G-sync är någonting vi har provat innan, vid vår recension av Acer XB280HK. Samma tekniska fördelar kommer med Asus ROG Swift men den högre uppdateringsfrekvensen medför en en helt annat spelkänsla än vad 60 Hertz klarar av. Även om 60 hertz gör sig extremt bra med G-sync så är 144 hertz två snäpp över det. Lyckas man driva sitt spel i 144 bildrutor per sekund så får man en upplevelse som inte går att jämföra med någonting annat på marknaden just nu. Rörelser är extremt flytande och motion blur är i princip inexistent.

Asus_ROG_Swift_008

Foten som följer med Asus ROG Swift är riktigt imponerande från ett justeringsperspektiv, alla justeringar man förväntar sig av en skärm i den här prisklassen är närvarande och samtliga fungerar klockrent. Själva basen för foten är dock väldigt stor, vilket kan vara ett problem på vissa mindre skrivbord.

Asus_ROG_Swift_005

De nackdelar som Asus ROG Swift har delar den med alla TN-paneler. Det handlar om undermåliga betraktningsvinklar och ljusblödning. Dessa nackdelar överskuggas dock av skärmens spelprestanda och generella kvalitetkänsla

När vi utvärderrade skärmens färgåtergivningskapacitet kunde vi observera ett deltaE-medelvärde på 3 och ett maxvärde på 6,3 i skärmens standardutförande. Efter kalibrering gick siffrorna ner något och gav oss ett deltaE-medelvärde på 2,7 och ett maxvärde på 5,8. Med dessa siffror i åtanke kan man kalla Asus ROG Swift:s färgåtergivning för kompetent.

Skärm Okalibrerat medelvärde Okalibrerat maxvärde Kalibrerat medelvärde Kalibrerat maxvärde
Acer XB280HK 2,6 5,7 1,8 5,0
Asus Swift PG278Q 3,0 6,3 2,7 5,8

Vid en mätning av Asus ROG Swift:s strömförbrukning kunde vi uppmäta 35 watt vid skrivbordsanvändning och filmtittande vilket är fullt normala siffror. Det är vid standby som siffrorna blir lite konstiga. Skärmen drar 12,6 watt i standby, en avsevärd skillnad från de 0,5 watt som Asus specificerat skärmen för. Precis som med Acer XB280HK kan vi inte svara på om detta beror på G-syncmodulen eller någonting annat.

Summering

2015 börjar gå mot vår och där är en hel del intressanta skärmar som står runt hörnet och väntar på att bli släppte. Hittills har fokus legat på skärmar med Nvidia:s G-syncteknik, men vi hoppas att skärmar med AMD:s teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens; Freesync, ska börja trilla in de närmsta månaderna. För att se hur Asus PG278Q står sig mot konkurrensen kan du ta en titt i Svenska bilskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

Asus_ROG_Swift_009

”Asus ROG Swift PG278Q var den första skärmen som lanserades med Nvidia:s G-syncteknik och har sedan dess prisats som en av de bäst gamingskärmarna som har släppts, med god anledning.I skrivande stund är ROG Swift ensam på marknaden om att vara en 2560x1440p-skärm med 144 Hertz uppdateringsfrekvens och G-sync. Dessa egenskaper i kombination med den suveräna byggkvalitén och tunna plastkanter gör att skärmen är i en klass för sig själv.

Spelupplevelsen Asus ROG Swift för med sig är utöver det vanliga. Den höga uppdateringsfrekvensen och G-sync ger dig ett flyt som du inte hittar någon annanstans. Upplösningen gör att skärmen ligger i ett perfekt läge för en gamingskärm, där 1080p känns för snålt för dagens prestanda medans 4K fortfarande är lite för krävande.

De huvudsakliga nackdelarna med ROG Swift är egentligen de nackdelar som alla skärmar med TN-panel delar och ingenting som direkt påverkar skärmens tänka användingsområde, det handlar om medelmåttiga betrakningsvinklar och viss ljusblödning.

Priset för Asus ROG Swift PG278Q ligger i skrivande stund runt 7 000 kronor vilket gör den till en av de dyraste spelskärmarna på marknaden. Men priset kan rättfärdigas av det faktum att ROG Swift just nu är ensam på marknaden med de egenskaper som den har. Den suveräna spelinlevelsen och det allmänna kvalitetsintrycket gör att vi kan rekommendera Asus ROG Swift PG278Q till dig som är sugen på en spelskärm i absolut toppklass.” – Svenska Bildskärmsguiden, 2015-03-13

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska bildskärmsguiden

I vår kommer det hända mycket på skärmfronten. Bland annat är där fler G-sync modeller från bland annat Acer och BenQ på ingång. Utöver detta är skärmar med AMD:s egna teknik för dynamiska uppdateringsfrekvenser, Freesync, på väg till butiker. Detta kommer sätta extra press på Nvidia vilket nog ser till att det kommer bli en intressant tid i skärmarnas värld en tid framöver.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KeyPaktDanne Plutionium Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Hur är det med kvalite på den?
Det finns en låååång tråd på sweclockers där många har problem med det ena eller andra efter ett tag.

Daniel Sundahl
Medlem
Daniel Sundahl

Jag har haft denna skärm i några månader nu och jag skulle säga att skärmen håller mycket hög kvalitet. Men som alltid finns det måndagsexemplar med allt. Jag tycker den är väldigt trevlig att spela på så jag är nöjd med mitt köp.

Precis som många andra var jag lite skeptisk i början då jag läst om problem som vissa haft. Jag har dock inte haft några problem med min skärm och jag driver den med GTX670 SLi.