Med sitt nya flaggskeppsgrafikkort Radeon R9 Fury X har AMD på allvar tagit upp kampen mot Nvidias nylanserade monsterkort Geforce GTX 980 Ti. Men vilket kort ska du välja? Vi ställer rött mot grönt i sex ronder i årets stora grafikkortskamp!

Tidigare i veckan kom den stora grafikkortslanseringen som vi har väntat på under många månader – AMD Radeon R9 Fury X. Efter att R9 290X har hållit positionen som flaggskepp för det röda laget i närmare ett och ett halvt år och konkurrenten Nvidia har fått härja fritt i prestanda- och entusiastklassen sedan i höstas har AMD till slut avtäckt och lanserat ett flaggskepp för att ta upp kampen med Nvidias nylanserade Geforce GTX 980 Ti. Bland nyheterna hittar vi inte bara rekordmånga transistorer i en ensam grafikkrets, utan även den helt nya minnestekniken HBM, markant sänkt strömförbrukning och ett kompakt format med sluten vattenkylning.

Kort mot kort i sex ronder

Vi har hårdtestat Radeon R9 Fury X, och om ni inte redan har läst vår djupgående testartikel kan ni göra det här. Men nu när både AMD och Nvidia har nya flaggskeppsgrafikkort ute i det fria, som båda dessutom ligger i samma prissegment, är den stora frågan: vilket kort ska du välja? Vi ställer de två giganterna mot varandra i sex ronder för att du ska hitta rätt entusiastgrafikkort i sommar!

Vill du hoppa direkt till en specifik sektion i videoklippet kan du klicka på länkarna här nedanför.

00:02 – Introduktion
02:54 – Rond 1: Prestanda och överklockning
10:15
– Rond 2: Strömförbrukning
15:28 – Rond 3: Kylning, temperatur och ljudnivå
22:15 – Rond 4: Format och design
26:12 – Rond 5: Funktionalitet
30:55 – Rond 6: Pris
33:50 – Sammanfattning och slutbetyg

Läs våra tester av:

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.png https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide.png
Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
2good4youRKMarquzzMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

fury x ska vara helt tyst, dåligt exemplar.

Muddyvaines
Gäst
Muddyvaines

[quote name=”flopper”]fury x ska vara helt tyst, dåligt exemplar.[/quote]

I princip alla testade exemplar har låtit så där. Tror inte att det är just det där exemplaret som låter. Dålig kylningslösning.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Muddyvaines”][quote name=”flopper”]fury x ska vara helt tyst, dåligt exemplar.[/quote]

I princip alla testade exemplar har låtit så där. Tror inte att det är just det där exemplaret som låter. Dålig kylningslösning.[/quote]

Testade ja, på köp nej.

AMD har sagt det officiellt att recensions exemplar hade det bekymret och ska fixade i retail

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”flopper”][quote name=”Muddyvaines”][quote name=”flopper”]fury x ska vara helt tyst, dåligt exemplar.[/quote] I princip alla testade exemplar har låtit så där. Tror inte att det är just det där exemplaret som låter. Dålig kylningslösning.[/quote] Testade ja, på köp nej. AMD har sagt det officiellt att recensions exemplar hade det bekymret och ska fixade i retail[/quote] Det man bör fokusera på är just det faktum att ”AMD har sagt” detta och att man formulerat det på ett visst sätt. Risken att AMD skulle ljuga rakt ut angående något sånt här är givetvis väldigt liten, det skulle vara en ett episkt misstag.Däremot har… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”] Det man bör fokusera på är just det faktum att ”AMD har sagt” detta och att man formulerat det på ett visst sätt. Risken att AMD skulle ljuga rakt ut angående något sånt här är givetvis väldigt liten, det skulle vara en ett episkt misstag.Däremot har man aldrig sagt att pumpen på butiksexemplar kommer att vara ”helt tyst”. Man har sagt att man åtgärdat problemet med överdrivet tjut från pumpen och att detta ska vara fixat i enheter som hamnar på butikshyllan.Man säger inte hur mycket mindre pumpen kommer att låta eller om den lägre ljudnivån kommer… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Börjar man googla så finns det ganska mycket klagomål på så väl pump ljus som coilewhile, det sistnämnda förstår jag mig inte på. Cilewhine ska inte behöva vara ett problem i dagsläget.

Det finns så klart även tonvis med Youtube klipp för den som vill få en bättre uppfattning själv, nu är det svårt att lyssna på inspelat ljud men det ger i alla fall en säkrare källa en någons ord, speciellt då ljud även upplevs mycket olika.

Här är några som jag hittade lite snabbt:
https://www.youtube.com/watch?v=XfyQzroYnrI
https://www.youtube.com/watch?v=yLW7cZPW2fA
https://www.youtube.com/watch?v=DKoNa1OXnQA
https://www.youtube.com/watch?v=xR3TZxu9vJI

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Om man kan tänka sig båda, är drivrutiner och programvaror något man bör veta mer om innan köp? Jag körde ATi Radeon 9800 & X1600 och aldrig mer sedan dess.. är programvaran hos Nvidia snäppet bättre än idag?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”_AnKaN_”]Om man kan tänka sig båda, är drivrutiner och programvaror något man bör veta mer om innan köp? Jag körde ATi Radeon 9800 & X1600 och aldrig mer sedan dess.. är programvaran hos Nvidia snäppet bättre än idag?[/quote]

Vilken programvara?
AMD har bättre drivrutiner idagsläget.
Nvidias Gameworks kör korten i bottenläge med fps drops.

Medlem
Arne Berg

Kan vara bra att avvakta tills det finns tester på Retail exemplar (køpt i butik )
innan man kan dra några stora væxlar på om fury blir tystare. Det orovæckande ær att dom har så høgt varavtal så pumpen skriker antagligen behøver kotret vældigt bra kylning eller oxå ær det en dålig kylløsning helt enkelt.

I dagslæget skulle jag defenitivt køpa ett 980ti føre Hypade AMD fury (kænns lite som en bulldozzer igjen)
Personligen ska jag ændå vænta till Ersættaren till fury eller Nvidias Pascal ska bli kul & se prestanda-økning med 16Nm & hbm2

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”_AnKaN_”]Om man kan tänka sig båda, är drivrutiner och programvaror något man bör veta mer om innan köp? Jag körde ATi Radeon 9800 & X1600 och aldrig mer sedan dess.. är programvaran hos Nvidia snäppet bättre än idag?[/quote] Det handlar mycket om tyckte och smak, båda drivisarna och sina för och nackdelar. Som exempel kan vi inte använda AMD på jobbet eftersom deras drivisar kraschar så fort vi drar igång våran debugger, fungerar utmärkt med äldre drivrutiner dock. Riktigt så stora problem har jag i alla fall aldrig upplevt med nVidia även om de är långt ifrån felfria. Sedan… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Synd att inte AMD parade ihop sig med Sapphire och släppte en stockkylare liknande Tri-X kylaren. Då kunde kortet vara ett total hit faktiskt då det enda alla klagar på verkar vara kylaren.

RK
Gäst
RK

[quote name=”_AnKaN_”]Om man kan tänka sig båda, är drivrutiner och programvaror något man bör veta mer om innan köp? Jag körde ATi Radeon 9800 & X1600 och aldrig mer sedan dess.. är programvaran hos Nvidia snäppet bättre än idag?[/quote] Som andra nämnt så är det svårt att ge ett enkelt svar, det beror helt enkelt på vilka behov du har. Personligen kör jag Linux för i princip allt jag gör på datorn utom att spela. Av olika anledningar använde jag i princip uteslutande kort från ATI/AMD mellan 2003 och 2012. På grund av alla problem jag haft med AMDs proprietära… Läs hela »

2good4you
Gäst
2good4you

flopper: att säga att AMD har bättre drivrutiner än nvidia är att ta i. jag har aldrig haft problem med någon av dom, men försök håll dig lite mer objektiv. AMD har mycket kvar att ordna i sina drivers när det gäller prestanda/overhead, speciellt på Fury som är bromsat mycket hårt av något.