HP Envy 14 är en av få lätta och kompakta bärbara datorer på marknaden som erbjuder dedikerad grafik för gaming. Den kombinerar stil och design med gaming-prestanda. Vi har gjort ett litet test av datorn.

HP Envy 14 är en av bara ett fåtal datorer i världen som lyckas kombinera två saker: en vikt på max 1,5 kg och ett dedikerat grafikkort för spel. Den gör det i ett chassi som ser ut att vara allt annat än anpassat för spel. HP Envy 14 har en design som inte alls får oss att tänka på spel. Metallkonstruktionen är stadig och stilig och befläckas inte med RGB-lampor eller dekorationer som är tagna från ett sci-fi-spel. Vi kan helt klart tänka oss att ta upp Envy 14 på ett seriöst möte för att ta anteckningar, utan att skämmas. Vi tycker faktiskt att den är ganska snygg.

Smaken är som baken och vi förstår om alla inte tycker att Envy 14 är världens snyggaste dator. Den är i alla fall stilren. Tangentbordet ger den ett unikt utseende med de gigantiska symbolerna. Vi är samtidigt lite förvirrade över varför bokstaven Å är så liten. De övriga svenska tecknen är lika små men deras storlek motiveras av att de samexisterar med andra tecken. Det är en liten detalj men det är något som åtminstone sticker oss i ögonen.

Hårda kanter och stora fötter

Trots sin enkla design har Envy 14 ett visst designspråk gemensamt med speldatorer. Datorn är hård och kantig. Högtalargallret har ett mönster med raka och kraftiga vinklar som återspeglas med raka kanter runt hela datorn. Till och med gummifötterna är raka och kantiga.

Gummifötterna är för övrigt en viktig del av framgången för Envy 14. HP har uppenbart lagt mycket tid och energi på kylningen i Envy 14. Den är exceptionellt bra med tanke på datorns storlek. Visst, den kan uppfattas som högljudd, men få datorer i denna storlek har den kylningskapacitet som Envy 14 kan erbjuda. Det är kylningen som gör Envy 14 till något speciellt för spelintresserade.

En nyckel för kylningen är som sagt gummifötterna, specifikt den bakre gummifoten. Den är relativt hög, för att ge gott om utrymme under datorn för kylning. Den är också bred. Det är en nyckel för att göra Envy 14 till en av få lätta datorer som vi faktiskt kan användas i knät när vi spelar. Det betyder samtidigt att Envy 14 är lite klumpigare än andra datorer med liknande vikt. Även om Envy 14 lyckas ta sig förbi vår definition på 1,5 kg, för att beskrivas som en lätt bärbar dator, är den inte jättetunn. Om vi inkluderar foten är Envy 14 nästan 23 mm tjock, foten står för runt 5 mm av det.

Intaget för fläkten är på undersidan. Det är stort och generöst. Det täcks alltså inte över när vi ställer datorn i knät. Det påverkas däremot, likt de flesta datorer, om vi till exempel lägger datorn i sängen. Utblåset sitter under skärmen och är riktat bakåt. En del luft tar sig upp över skärmen medan resten skjuts ut bakom skärmen.

Fingeravtryck och bra högtalare

Innan vi går vidare till hur kylningen och designen påverkar prestanda, ska vi nämna några andra designdetaljer. För det första kan vi notera att vår modell saknar pekskärm. Den har istället en matt skärm som har fördelar i direkt ljus och nackdelar när det gäller kontrast. Runt skärmen sitter en ganska ful svart ram. Ovanför skärmen sitter en kamera och dubbla mikrofoner som är helt okej för enkla videosamtal. Kameran är dessvärre inte Windows Hello-kompatibel. HP har istället förlitat sig på en stor fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig. Högtalarna är bra för klassen. De erbjuder ett bra mellanregister och tillräcklig bas.

HP Envy 14 har ett batteri som mäter 63 Wh. Det ger förvånansvärt bra batteritid för en dator med dedikerad grafik. Vid vardaglig användning är 10 timmar batteritid att vänta. Det betyder att den kan klara en hel arbetsdag av kontorsarbete utan problem.

Gaming på Envy 14

Tillbaka till gaming-prestanda. Envy 14 är inte gjord för att vara en speldator. Med ett 1650 Ti kan den ändå leverera ovanligt bra grafikprestanda. Det är för övrigt viktigt att komma ihåg att den har 35 watt-versionen av 1650 Ti Max-Q. Det betyder att den större modellen som finns i visas 15 tums-datorer bör prestera runt 10 procent bättre.

Efter våra tester i spel och syntetiska testsviter kan vi konstatera att Envy 14 levererar prestanda som är perfekt för lätta spel såsom Diablo 3, Overwatch, Dota 2, GTA V, Rocket League, PUBG, Fortnite och Apex Legends. I Diablo 3 håller den sig alltid över 100 fps på högsta inställningarna och i GTA V håller den sig över 60 fps på högsta inställningarna. Mer krävande spel såsom Star Wars Jedi Fallen Order, The Witcher 3 och Doom Eternal funkar bra med medel-inställningar. Här vill vi vara tydliga med att vi inte har testat alla dessa titlar men att den prestanda som vi sett i de spel vi testat och med syntetiska tester visar att Envy 14 kan klara av dem utan problem. Moderna AAA-spel är generellt inte relevanta för Envy 14. Cyberpunk får du reservera för din stationära dator.

Vår modell, HP ENVY 14-eb0037no:

Intel Core i7-1165G7 (upp till 4,7 GHz, 12 MB L3-cache, 4 kärnor, 8 trådar)

Nvidia GeForce GTX 1650 Ti Max-8 4 GB GDDR6, 35 watt

1 TB WD SN750 SSD

16 GB DDR4-3200 SDRAM

14 tum LCD IPS-skärm, 1920 x 1200

CPUn är tillräckligt väl kyld för att kontinuerligt köras vid 4 GHz, när vi testar med Cinebench R23 håller den sig vid 4 GHz även efter flera testrundor. Kylningen är alltså inte tillräcklig för att kontinuerligt köra CPUn på sin maximal klockfrekvens, på 4,7 GHz. Core i7-1165G-processorn ger ändå riktigt bra och stabil prestanda för många applikationer. Vi har inte testat Core i5-modellen men med den imponerande kylningen kan vi tänka oss att den presterar liknande över långvariga belastningar, eftersom den har en max-frekvens på 4,2 GHz. Det går helt enkelt att spara lite pengar genom att välja i5-modellen, med liknande prestanda. Det förutsätter dock att du inte bryr dig om grafik, eftersom 1650 Ti-grafiken bara erbjuds med i7-processorn i Sverige.

På insidan

Om vi öppnar upp undersidan får vi tillgång till ett par komponenter. SSDn är enkel att byta ut. M.2-platsen är fullt tillgänglig och har en ordentlig koppar-platta för kylning. Batteriet är enkelt att byta ut men bortom det erbjuds inte många uppgraderingsmöjligheter. På insidan är det i alla fall uppenbart varför kylningen är så bra. Två fläktar av denna storleken är ovanliga i en så kompakt dator.

Ett problem med Envy 14 som gaming-dator är dess långsamma skärm. Den är begränsad till 60 Hz och saknar G-Sync. Det kan vara ett stort problem för spelentusiaster. Det förstår vi definitivt. Skärmen är i alla fall bra i övrigt. Den når 400 nits i sitt ljusaste läge och har bra färgåtergivning. Det höga 16:10-formatet gör den dessutom praktisk för produktivitet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det uppenbart att Envy 14 inte är gjord för spel. Den är ändå en ovanlig produkt på marknaden. En av få konkurrenter är Razer Stealth Blade 13, som har fördelen av en snabbare bildskärm. För dig som behöver en portabel och lätt dator, som undviker gaming-estetik, är ändå Envy 14 unik. Datorns prestanda är riktigt bra och kylningen imponerar verkligen! För dig som vill kunna spela enkla spel med din laptop lite då och då, men inte alltid släpa runt en speldator, kan Envy 14 vara ett av marknadens bästa alternativ.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid