Det har gått ett år sedan Samsung lanserade en telefon som placerade sig mellan dåtidens telefoner och surfplattor i storlek och trots viss skepsis så har det sålts över tio miljoner Galaxy Note. Nu är efterföljaren här och stor har blivit större när Galaxy Note II kliver in i ringen.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Få kunde ana att den första Galaxy Note skulle göra en sådan succé, den var vid sin lansering enorm jämfört med alternativen på marknaden samtidigt som den fick tävla mot både Galaxy S II och den nysläppta Iphone 4S. Starten gick kanske inte så bra som Samsung hade hoppats: på de två första månaderna sålde Note endast i en miljon exemplar. Genombrottet kom när telefonen lanserades i USA, där storleken spelar roll, vilket resulterade i att man femdubblade försäljningen andra kvartalet.

När Galaxy S III släpptes stog det klart att Samsung lämnat 4,3 tums skärmarna bakom sig och när ryktena om Note II nådde ytan blev frågeställningen hur den skulle differentiera sig tillräckligt för att kunna göra samma succé som föregångaren. Svaret var enkelt: Gör den större.

Specifikationer Samsung Galaxy Note II
Mått (H x B x D) 151,1 x 80,5 x 9,4 mm
Vikt 183 gram
Skärmpanel Super AMOLED HD
Storlek och upplösning 5,5 tum, 720 x 1280 pixlar (267 ppi)
CPU Samsung Exynos 4412
(Cortex-A9 med fyra kärnor)
Tillverkningsteknik 32 nm
CPU-frekvens 1,6 GHz
GPU Mali-400MP
RAM 2 GB
Internimnne 16, 32 GB
MicroSD-plats Ja upp till 64 GB
Batteri 3 100 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 4.0
FM-radio, GPS
NFC ”S Beam”
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,9 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.1, med TouchWiz
Pris

Samsung har återanvänt mycket av funktioner och designspråk från Galaxy S III, men skärmen är större och processorn kör i en högre klockfrekvens. Den stora skillnaden är måtten som får S III att likna en dvärg när de jämförs. Samsung ska däremot ha lite beröm för att man ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat bredden, tyvärr har man ändrat formatet från 16:10 till 16:9. Skärmen blir förvisso smalare men man förlorar 80 pixlar på bredden och när man då ökat storleken har pixeltätheten minskat.

Vad som förmodligen är det ljuvligaste att se bland specifikationerna är batteriet på 3 100 milliamperetimmar samtidigt som tjockleken inte är mycket större än S III, det är nästan så att man kan tro att Samsung snott ett par av Motorolas ingenjörer som visat sig vara väldigt duktiga när det kommer till volymoptimering.

Telefonen kommer i två lagringsstorlekar, 16 och 32 gigabyte men det verkar som vi får nöja oss med den mindre varianten i Sverige. Som vanligt finns det en minneskortplats som gör det möjligt att utöka lagringsminnet med ytterliggare 64 gigabyte och skulle inte det vara tillräckligt ingår 50 gigabyte molnlagring hos Dropbox.

Samsung kan däremot ha gjort ett misstag, som ni ser bland specifikationerna står inte 4G listat. Note II kommer nämligen släppas i två versioner där 4G-versionen ska släppas inom kort vilket kan resultera i ett antal missnöjda kunder som köper en telefon som snabbt blir uppgraderad. Vi hade viss förståelse för detta tillhandhavande med Galaxy S III där det trots allt var ett antal månader mellan lanseringarna, men här handlar det snarare om veckor och får oss att ställa oss ytterligare frågande till Samsungs tillvägagångsätt.

Samsung Galaxy Note II börjar bra i våra första tester. Med ett interminne på 2 gigabyte behöver man inte oroa sig över att applikationer ska stängas ned, men vi räknar även med att Note II kommer att behöva minnet då det är den första telefonen som kan köra applikationer i halvskärm. Det är lite synd att det snabba nand-minnet inte är större med tanke på att den potential som enheten har när det kommer till videouppspelning.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KällarexFelix ByströmAmiDoncErikStenAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Det är definitivt inte en enhands telefon. Men jag själv är van att greppa min Galaxy Note med två händer precis som en del av andra kropps delar, har jag inga problem med större mobiler. Jag själv har inte fått klämma på en Note 2, men ser fram i mot det. Bra artikel som vanligt från NH.

tolou
Medlem
tolou

Skärmen skall tydligen inte vara Pentile, men inte ”Plus” heller tydligen.
http://www.oled-info.com/galaxy-note-2-uses-non-pentile-oled-display-267-ppi

Bobby83
Gäst
Bobby83

”Vi har lite svårt att förstå varför Note II placerar sig så bra då det inte ska vara en högre klockfrekvens på den Mali-400MP som den skeppas med”

GPUn körs i 533 MHz i Note II. Telefonen har även fått Exynos 4412 Revision 2 som ger ungefär 30% ökning i minnesbandbredd. Detta enligt XDA utvecklaren Andrei Lux

Nissepp
Gäst
Nissepp

NW, vad fan håller ni på med. sakfel och tyckanden.
Uselt.

Kreth
Gäst
Kreth

plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits

Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote]
Jag är ganska neutralt inställd till plats och inser att det finns fördelar med materialet. Lättviktighet och stryktålighet osv.
Jag har inga problem att leva med plastigheten i GS3 t.ex. men samtidigt finns det telefoner som känns mycket trevligare i handen pga annat material så det känns ändå som något värt att poängtera. Vissa är ju väldigt anala när det gäller materialval osv, alla är helt enkelt olika. 🙂

ErikSten
Gäst
ErikSten

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Kreth”]plast är det bästa som har uppfunnits Jag förstår inte att folk inte tycker om det men jag antar att de inte kan förstå de fördelar plast har gentemot andra material.[/quote] Det är stor skillnad på plast och plast. Problemet med plasten i Note II är framför allt att ytan blir glatt vilket gör att den lättare glider ur fickan. Sen är det som alltid mycket personliga åsikter som väger in, men för mig så är det en större premiumkänsla att hålla i en telefon av glas, aluminium eller en mjukare polykarbonatplasten i One X och 8X[/quote]… Läs hela »

Källarex
Gäst
Källarex

Smart av Samsung. Genom att göra Note II 2,5mm smalare än Note (83mm) och förlänga den 4,2mm så blir bildskärmsdiagonalen längre (säljer) samtidigt som telefonen B*L=Ytan minskat från 121,93cm2 Note till 121,64cm2 (Note II).
Telefonen är alltså smalare (lättare att hålla)
mindre 0,29cm2 (!) men har ”större skärm” därför skärmstorlek anges som diagonal(?!), inte som tex cm2 eller tum2.