Äntligen är den här, Intels första SSD för konsumentmarknaden som bygger på en egentillverkad kontroller med stöd för SATA III. Med flera spår från sina syskon på enterprise-marknaden, så lovar Intel 730 rikligt med prestanda utan större kompromisser. Dessvärre finner vi att typiskt fall av – storleken spelar roll.

Intel har fått ett nästan oöverträffat bra rykte på SSD-marknaden. Om du tittar på vilket forum som helst där någon ställt frågan ”vilken SSD ska jag köpa?” då kan man nästan garantera att en stor del av rekommendationerna landar på en SSD tillverkad av Intel. Vi tycker det är lite märkligt med tanke på att Intels senaste SSD-enheter har varit allt annat än intressanta. Anledningen till det goda ryktet är snarare Intels första SSD-enhet som gick under namnet Intel X25. Det var Intels första försök att slå sig in på en marknad som då var väldigt liten och obetydelsefull.

Kontrollern i Intel X25 var en kontroller som med SATA II kontroller, och en maximal bandbredd på 3,0 gigabit per sekund, lyckades leverera prestanda som få konkurrenter kunde matcha. Kontrollern var så pass bra att Intel byggde hela tre generationer SSD-enheter på den. X25-M, X25-M G2 och Intel SSD 320. Tillslut så insåg Intel att en SATA II-kontroller inte längre räckte till och eftersom man inte hade någon egen SATA III-kontroller med stöd för hastigheter på så använde man sig av en Marvell-kontroller och släppte Intel SSD 510. Efter måttligt bra resultat så valde man istället att gå över till välbeprövade Sandforce 2281, och släppte Intel SSD 520. Sedan kom 330, 335 och 530 och alla dessa var baserade på Sandforce SF2281.

Problemet med SF2281 är att alla enheter som använder den presterar mer eller mindre identiskt med varandra. Detta gjorde att Intel inte direkt kunde utmärka sig från sina konkurrenter och sakta men säkert så försvann Intel från toppen av prestandadiagrammen. Troligtvis så ansåg man att det var alldeles för dyrt att ta fram en ny SATA III-kontroller för konsumentmarknaden och valde därför att köra med Sandforce i väntan på PCI-Express. Istället fokuserade man på företagsmarknaden och lanserade Intel DC S3700 och DC S3500 som båda använder en SATA III-kontroller tillverkad av Intel själva.

Nu är det 2014 och dagens nya SSD-enheter kör cirklar kring Intels snabbaste konsumentmodeller och deras uråldriga Sandforce SF2281-kontroller. Intel insåg tillslut att de var tvungna att få ut någonting som täppte igen gapet för att inte helt tappa fotfästet på konsument marknaden. Det är den enheten som vi ska ta oss en närmare titt på idag – Intel 730.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RAngrychairdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ytterligare ett väl utfört test!

Fortsätter nog att hoppa över Intel ett tag till personligen men som vanligt bra med fler modeller och mer konkurrens!

Angrychair
Gäst

”Enterprise enhet i konsument kostym”…

Tur att det är ljust ute, annars hade jag blivit mörkrädd.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Gillar speciellt den stora mängden kuriösa som var över förväntan 🙂Att jag väljer Intel har inte så mycket med prestanda att göra utan mer i avsikt att få en jämn och kvalitativ SSD-upplvelse.När SSD’s började säljas för ett par år sen så märktes snabbt att andra tillverkes SSD’er hade mycket högre fel/returneringssekvens än Intel, Samt att ”blåskärmar” och andra stabilitets/prestanda trassel var vanligt med dessa andra märken.730 är definitivt ett alternativ med hög potential för mig trots den något lägre prestandan, då jag är en av dom som gärna köper Intel SSD’er pga ovanstående anledningar. Intel må leva… Läs hela »