Likt många andra så har Crucial presenterat nya SSD-enheter på årets CES mässa. Denna gång så testar vi två av vårens nykomlingar som tar plats i Svenska SSD-guiden: uppföljaren till kritikerrosade MX100 som fått namnet MX200 och Crucials nya budgetmodell vid namn BX100.

Crucial har länge gjort väldigt populära, och framför allt prisvärda, SSD-enheter. Inte minst deras senaste modell MX100 har fått mycket bra kritik, bland annat av oss här på Nordichardware. Nu lanserar man två nya modeller där den ena är en uppföljare till MX100 och den andra är en ny budgetmodell. Crucial har försökt att göra budgetmodeller tidigare med hjälp av en kontrollkrets från Phison. Med facit i hand så måste vi säga att det var nog en av de sämsta SSD-enheterna som fanns just då.

Nu gör man ett nytt försök med sin nya BX-serie där B helt enkelt står för ”Budget”. Det som gör oss lite oroliga är att MX100 redan var en budget-enhet kan man säga. Trots att prestandan är konkuranskraftig så ligger prislappen väldigt lågt. I många fall så har MX100 varit den billigatse SSD-enheten på marknaden. Så hur hade Crucial tänkt få in en budget-enhet som är ännu billigare? Risken är BX100 tar över efter MX100 (prsmässigt) och MX200 blir lite dyrare än både MX100 och BX100.

MX200 som nu tar över efter MX100 kommer att bli mer eller mindre identisk med M600 som släpptes av Micron för några månader sedan. När Micron släpper SSD direkt till företagsmarkanden och PC-tillverkare så gör de ofta det under sitt egna namn. I det här fallet Micron M600. Om man sedan släpper den för detaljhandeln så gör man det under varumärket Crucial som är Microns konsumentvarumärke. Så M600 och MX200 är i princip samma enhet fast med andra klistermärken. Jämfört med MX100 så finns inte några jättestora nyeheter men en av de nyheter som finns är Crucial/Microns fake-SLC cache som man valt att kalla Dynamic Write Acceleration.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngDet här är en sammanfattande artikel baserad på våra utförliga tester som presenteras i sin helhet i Svenska SSD-guiden. Där kan du ta del av våra fullständiga prestandaresultat och även se jämförelser med över hundra andra modeller i flera olika pris- och prestandaklasser.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ägd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ägd
Gäst
Ägd

Till er som äger Crucial diskar och har stora prestandaproblem i Windows! Det finns en lösning. Har skrivit en guide på Crucials forum.
http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Solution-Crucial-V4-runs-fast-in-linux-Benchmarks-Manual/td-p/162462
Sammanfattningsvis är lösningen: linux, ext4 och ext4-flaggan ’barrier=0’. Barrier kommer leda till en ”fsync operation relaxation”, vilket Crucials Micron kontroller är dålig på att utföra.

You’re welcome!