Tidigare i veckan kunde vi på Nordichardware berätta att Kingston bytt ut minneskretsarna i sin populära SSDNow V300 SSD, detta utan att ändra namn eller specifikationer. I vår djupa prestandaanalys konstaterar vi att den nya enheten tappar upp till 60 procent av sin prestanda vid vanlig användning, trots en bibehållen prislapp.

Att ta en befintlig SSD-enhet och ändra minneskretsarna i den för att sänka kostnader är inget nytt. Faktum är att alla tillverkare gör det i mer eller mindre större utsträckning. I samband med det så gör man också så kallad re-branding där man väljer att döpa enheten till något annat. Det finns dock enstaka fall när detta inte har skett. 2011 så fick OCZ sig en rejäl känga när de valde att byta ut minneskretsarna från Intels 32 nanometer nand till Intels nyare 25 nanometer nand med något sämre prestanda och kortare livslängd som följd. Detta hade varit helt ok om man valt att döpa de nya enheterna till något annat. Det gjorde man dock inte och när detta uppdagades så var kritiken inte nådig.

Kingston var ironiskt nog en av de tillverkare som var mest öppna med sin övergång från 32 nanometer till 25 nanometer. Där tillverkaren valde att lansera en särskild produktserie i prestandasortimentet med namnet Hyper-X 3k där 3k stod för antalet skrivningar som de nya minneskretsarna var specificerade till. Ett korrekt förfarande och förklarlig efter den kritikerstorm som konkurrenten OCZ seglade in i när man försökte göra minnesbytet i smyg.

3 år senare är gamla läxor glömda

I Kingstons populära V300-serie så har man hela tiden använt Toshibas 19nm Toggle-NAND. Tillsammans med kontrollerkretsen Sandforce 2281 så kunde V300 hosta upp prestanda som räckte för de allra flesta. Men någonting hände på vägen. Vi vet inte med säkerhet med vi gissar att Kingston inte längre hade möjlighet att köpa Toshibas nand till det pris som de tidigare gjort. Detta skulle innebära att de skulle behöva höja priset på V300 eller hitta en ny partner för nandminne till deras enheter.

Att V300 har varit så framgångsrik bygger på det låga priset och om Kingston skulle vara tvungna att höja priset så skulle det mesta av intresset för enheten försvinna. Man valde därför att köpa in minneskretsar från Micron som har ett asynkron gränssnitt. Detta mer än halverar bandbredden mellan minneskretsarna och kontrollern. Återigen hade detta varit fullt acceptabelt om man lanserat den nya enheten under ett nytt namn, eller återupplivat den gamla modellen V200+, som faktiskt använda just asynkron nand från Micron. Men nej, Kingston valde istället att byta till sämre minneskretsar i V300 utan att meddela konsumenter eller partners.

Konfronterade av konsumenter som vittnade om sämre prestanda i nya modeller av V300 bekräftade Kingston nyligen att man bytt minneschip i sin SSD-serie utan att uppdatera namnet. Tillverkaren visade även upp egna prestandasiffror som emellanåt visade stora prestandaskillnader mellan V300 med Toggle-nand och motsvarande enhet med asynkron nand. Kingston menar samtidigt att enheten håller sig inom deras uppsatta specifikationer som mäts med mjukvaran Atto.

Idag är det dags att syna Kingstons nya ”långsammare” V300 i sömmarna för att se om det är acceptabelt att sälja denna SSD med samma namn och med samma prislapp som sin föregångare.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
OlaP-Tjalve-Anders LagerqvistRikkard kdrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Snacka om att skjuta sig själva i foten… kommer dröja innan jag ens funderar på Kingston igen. Mycket mycket dåligt och jag hoppas det får kännbara konsekvenser för dem så detta inte uppmuntras.[/quote]

Precis. Mycket därför vi lägger en del krut på detta. De ska inte få göra så här utan att folk får veta det.

this
Medlem
this

Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”this”]Det gäller att vara på sin vakt. Kollar alltid NH’s SSD guide innan köp och rekommendationer till andra.[/quote]

Det tackar vi givetvis för. Om det finns saker vi kan förbättra så är det bara att komma med förslag. Det är ju faktiskt för er konsumenter som vi skriver 🙂

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”kacktjarn”]Tack för väldigt viktig information.

Väldigt illa. Köpte 2 gamla av den snabba modellen men kommer inte köpa av dem igen innan det gjort rätt för sig igen & visar att de är att lita på.[/quote]

Precis. Sämre prestanda är ju en sak. Men just att de gjort så här utan att visa det tyder ju på an viss policy i företaget som gör mig personligen, väldigt besviken. Jag hoppas att de skärper sig i framtiden och slutar upp med de här dumheterna.

Erik H
Gäst
Erik H

När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?

drizzit
Medlem
drizzit

[quote name=”Erik H”]När gjorde Kingston detta byte? Köpte min V300 strax innan jul, hur vet man om man har den sämre eller bättre minneskretsen?[/quote]

Sida 2 i artikeln visar en bild på var du ser ditt firmware nr.
Ny (dålig)A506, A521
Gammal (Bra)505A, 505B, 505C 507, 520

Rikkard k
Gäst
Rikkard k

Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min.

Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Rikkard k”]Dåligt av Kingston! Blir ej köp av denna igen, även fast jag är nöjd med min. Om man har den gamla snabba versionen (v505) vilket jag har, vågar man uppdatera till nyaste firmware (v525) utan att prestandan då blir lidande, som i de nyare enheterna? Som jag förstår det så beror försämringen inte på firmware implementeringen men på själva minnet. Jag vill gärna ha nyaste firmware på min v505, eftersom att andra buggar fixats till av Kingston…[/quote] Hej Rikkard.Du kan absolut uppgradera din FW. Det är endast de som kommer med de senare firmware versionerna installerade från scratch… Läs hela »

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]
Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa. Skulle det… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”][quote name=”-Tjalve-”][quote name=”Anders Lagerqvist”]Är det samma ”problem” med deras mSATA? Kingston SSDNow mS200 SMS200S3?[/quote]Hej Anders. Vi har inte fått några uppgifter om att det skulle gälla fler enheter än just V300. men med tanke på vad som ligger bakom så är det inte omöjhligt att kingston har eller kommer att byta ut minneskretsarna i andra enheter med Tioshiba NAND (som den du nämner). Så har du en sådan skälv får du jättegärna testa och se om prestandan är sämmre än vad den borde vara, och rapportera det här.[/quote]Nej, inte köpt nån än, vet inte om jag vill chansa.… Läs hela »

OlaP
Gäst
OlaP

Jag har 60 gb versionen, 507ABBF0, så den är bra då eller?