OCZ breddar sitt sortiment av SSD-enheter och lanserar budgetmodellen Arc 100. Med en kontrollerkrets från kritikerrosade storebror Vector 150 och färska 19 nanometerminnen är det en välutrustad enhet som samtidigt visar sig ha svårt att hitta en plats på en konkurrenskraftig marknad.

För snart ett år sedan så gick SSD-giganten OCZ Technologies i konkurs. Anledningen var en något tveksam arbetsstrategi tillsammans med stora problem med flera av företagets SSD-enheter. I princip alla företagets enheter har haft problem med blåskärmar och enheter som dog utan förvarning. Men när företaget gick i konkurs så köpte Toshiba upp det som fanns kvar och startade upp bolaget på nytt under namnet OCZ Storage Solutions. Sedan dess så har det börjat se betydligt bättre ut för OCZ. Sedan uppköpet så har OCZ släppt reviderade versioner av tidigare enheter som använder Toshibas egna NAND-flash istället för de IMFT-chip som OCZ använt sig av historiskt sätt. Förutom detta så ser det ut som om man äntligen börjat få bukt med de kvalitetsproblem som man brottats med tidigare. Det verkar helt enkelt som om OCZ är på fötterna igen och på väg tillbaka.

OCZ Storage Solutions nuvarande portfölj av SSD-enheter för konsumentmarknaden består av toppmodellen Vector 150 och mellanklassmodellen Vertex 460. Båda använder sig av Toshibas 19 nanometer Toggle-NAND tillsammans med OCZ:s egen Barefoot 3 kontroller. Vi vet sedan tidigare att Barefoot 3 är en väldigt snabb kontroller och både Vector 150 och Vertex 460 presterar väldigt bra. Prestanda har inte varit ett problem för OCZ på väldigt länge och nu när man äntligen börjar få ordning på driftsäkerheten bland sina enheter så börjar enheterna bli intressanta. Det som hittills har saknats i OCZ:s uppställning är en riktigt prisvärd SSD. Vector 150 är en bra prestandamodell men den kostar också därefter. Vertex 460 är billigare, men ändå inte tillräckligt billig för att konkurrera med Samsung 840 Evo eller Crucial MX100 eller någon av de andra budgetenheterna som finns tillgängliga idag. Här ser OCZ en chans att få in foten och släpper därför en ny SSD-serie vid namn Arc – som ger tillverkaren en komplett uppställning med SSD-serier för topp-, mellan- och budget-segmenten.

Vi fick möjligheten att testa OCZ:s nya SSD och den stora frågan som vi ställde oss var: Har OCZ lyckats göra en tillräckligt bra SSD för att konkurrera med giganterna Crucial och Samsung. Vi har testat Arc 100 och försökt att svara på den frågan.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Patrik A-Tjalve-flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”flopper”]ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.[/quote]

Det finns mycket i det du säger. Vi måste nog tyvärr vänta på PCI-E innan vi ser några nya revolutioner i prestanda.
vad gäller 500GB för 800kr så är det nog inte sååååå långt bort ändå. Vi har ju 256GB för 800kr idag när det var ungefär 1300 för bara något år sedan.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel 320 eller… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Patrik A”]Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Absolut så rör det sig om bättre enheter nu än tidigare och dom fugnerar säkert mer än tillräckligt bra. Men det tog OCZ bra låg tid att komma dit med.Med OCZ var det regel snarare än undantag att flsha sin SSD några gånger under livstiden för att få bukt med problem.Men som jag ser det så avstår jag ofta från företag som släpper dåliga produkter eller har kass service i några år som rent straff när det finns lika bra eller bättre enheter och företag att välja på. Personligen tycker jag det är lite konstigt att Toshiba inte kör med… Läs hela »