För den som behöver extrem lagringsprestanda så finns det egentligen bara två tillvägagångssätt. Antigen skaffar man sig en PCIe-SSD, eller så skaffar man sig flera SSD-enheter i RAID. Idag ska vi titta närmare på OCZ Revodrive 350, som lovar extrem prestanda i ett enkelt paket.

När OCZ blev uppköpt av Toshiba så bytte man även namn. Tidigare så hette företaget OCZ Technologies men nu har man alltså döpt om företaget till OCZ Storage Solutions. Vi har i tidigare artiklar pratat om att OCZ som företag är mer eller mindre identiskt med det OCZ som som fanns innan uppköpet. Men det finns ändå något som faktiskt inte är riktigt samma. Tidigare så hade OCZ svårt att konkurera med bra priser och samtidigt hålla företaget lönsamt, vilket tillslut gjorde att företaget drogs med stora förluster och det syntes även i deras produkter. Nu har man däremot fått tillgång till Toshibas NAND-tillverkning och på det sättet har man både NAND och kontroller in-house, vilket har många fördelar. Exempelvis så behöver man inte köpa NAND från andra tillverkare, vilket ger bättre marginaler och därmed bättre lönsamhet och slutligen bättre priser för oss konsumenter. Dessutom så får man tillgång till Toshibas kunskap om NAND-flash och kan få en inblick i en exakt hur NAND-flashet fungerar. Detta gör det enklare att göra optimeringar i firmware, men också möjligheten att snabbare rätta till buggar och fel.

Det nya OCZ:s första SSD som vi testade, Vector 150, ser än så länge ut att vara relativt felfri. Tidigare OCZ enheter har dragits med firmwareproblem och enheter som dör utan förklaring, men de nya enheterna ser ut att klara sig ganska bra. Därför är det lite extra intressant nu när OCZ släpper en ny Revodrive SSD, nämligen Revodrive 350, och det är just den vi ska titta närmare på idag.

Revodrive är OCZs varumärke för deras entusiastinriktade SSD-enheter baserade på PCI-Express. PCI-Express är den absolut vanligaste datorbussen för att expandera en dators funktionalitet och det är en direkt ersättare till den gamla PCI-bussen. PCI-Express har flera fördelar, bland annat så har mer eller mindre alla datorer stöd för det. Sedan är den väldigt skalbart och bandbredden kan därför bli väldigt hög. En nackdel med PCI-E är att det finns ett begränsat antal PCI-E banor och dessa måste fördelas mellan alla datorns olika enheter, som exempelvis grafikkort, USB, nätverk och liknande. Även om man bara kan få till två PCI-Express banor till en SSD så kan man få hela 10 gigabit per sekund i teoretisk överföringshastighet, vilket är 66 % högre bandbredd än SATA 6 Gbps.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-Patrik Adrizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ett trevligt test.

Finns en del vill ha faktor direkt när man ser den men den sjunker ganska märkbart när man som ni säger märker nackdelarna med raid kontrollern i många dagliga användningsområden.

Fick jag en skulle jag inte tacka nej dock :lol:[/quote]

Jo det finns mycket som man tycker om. Sedan kommer ju prestandan vid filöverföringar att vara riktigt hög och det är ju i många fal där man märker skillnad på en snabb och en långsam SSD.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Har 3st OCZ SSD enheter liggandes i fönstret, alla har kraschat mins en gång och 2st fick antalet PE cykler nedgraderade till hälften varav jag fick tidigarelägga SSD upgraderigen för att snabbt byta ut skiten.Synd att företaget inte förblev begravet då det bara är buffel och båg.Så länga det står OCZ så köper jag inte skiten det är säkert dom har förlorat allt vad förtroende heter efter kassa firmwares, byte av nand och kapacitet utan att märka om enheterna, reducerade PE cykler utan att tala om det för kunderna och vägra garanti på sådana enheter och bokföringsfiffel. Toshiba gör bäst… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Hade en hel del problem incl 2 krashade diskar med deras första generation. Fick dock nya utskickade på garanti och de stod för frakten på de trasiga diskarna.Har kvar de 2 60GB vertex diskarna jag fick på garantin och de fungerar fortfarande utmärkt. Efter detta har jag inte haft några problem med dom personligen. Har dock inte haft några diskar från de 2 senaste generationerna. Att OCZ har bytt nands osv utan att informera kunderna har jag dock helt missat måste jag säga, de enda jag sett gjort detta är kingston för inte allt för länge sen men jag är… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Folk har extremt kort minne har jag märkt sedan längesedan. Kingston orkar jag inte ens klaga på. Deras budget serie är väl det billigaste man kan få tag på och är väl just tanken med den. Så får ju lite vad man pröjsar för men absolut Kinsgton skulle haft nåt nummer som identifierar modellerna bättre. Men att dom vill pressa priset på bekostnad av prestanda i vis mån är väl inte konstigt när deras Value SSD serie börjar på typ 300Kr. OCZ drog samma rövare med Vertex 2 men då en betydligt dyrare SSD. Inte nog med att nandet var… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Itressant info. Har helt missat detta ang OCZ. Har som sagt inte haft några problem med deras diskar i generation 2 och 3 så har inte direkt läst om dom eller försökt uppgradera dom då dom fungerat som dom ska. Därav aldrig stött på detta. Har som sagt 2 60Gb vertex från första generationen som fortfarande funkar fint, båda gick länge som system disk i raid0 men är nu ”pensionerade” som system diskar i varsin HTPC så ingen koll på statistik men de funkar. De vertex 2 och 3 diskar jag haft såldes vidare begagnat till vänner när jag bytte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Vill bara passa på och flika in lite i diskutionen här 🙂Jag har pratat om just detta i flera av mina artiklar och detta har varit ett stort problem för OCZ. Jag tycker faktiskt som du Patrik, Toshiba borde ha skrotat OCZs varumärke och istället börjat sälja de nya enheterna under eget märke (Med Inidlinx kontroller då). men faktum är att Vertex 460 och Vector 150 är betydligt bättre enheter än vad vi tidigare sett på den fronten. Det känns som om Toshiba har gått in och styrt upp saker och ting och faktiskt visat OCZ hur man gör så… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Mina två Vertex 32Gb gick i raid0 i linux. Problemet med dom var att dom blev slöare med tiden. Till slut olidligt slöa efter 1.5 år. Ändå hade jag rätt fimware med cg och trim, trim fungerar inte i raid men skulle inte vara nåt problem. Facktum var att jag configurerat stripe size att matcha erase block size, alignat det och confat ext4 att enbart skriva när 2x erase blocks uppnåts om möjligt. Reducerar slitaget avsevärt. Så var äkligt snäll mot dom men hjälpte icke. Upgraderade firmware till 1.6 enligt instructioner men vid minsta skrivning frös dom totalt. Fick tillslut… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det är sant att OCZ haft en del dåliga enheter. Särskillt de tidigare. Min första SSD sog tog var en Agility (budget vertex) och den tog firekt efter att ajg fick den för test, så det blev aldrig nått test.

Jag gillar dock OCZ betydligt mer nu efter uppköpet av Toshiba. Hoppas det fortsätter så.