OCZ satsar vidare på sin Vertex-serie med SSD-enheter och laddar med en ny modell som lovar bra prestanda för sitt pris. Hjärtat i OCZ Vertex 450 är tillverkarens egen Barefoot 3 kontroller som paras med Intels 20 nanometer NAND och fyller upp bra bakom storebror Vector.

OCZ:s Vertex-serie är något som alltid är intressant. Ända sedan den första vertex-enheten hittade ut på marknaden i mitten av 2009 så har Vertex varit OCZ:s flaggskeppsmodell. Oftast så har den också varit den snabbaste enheten som gick att få tag på. Mycket har dock hänt de senaste åren och idag så ska vi ta oss en titt på den femte SSD-eneheten med Vertex i namnet, som inte längre är företagets spjutspets på SSD-marknaden. Lite märkligt så handlar det inte om Vertex 5, utan om Vertex 450. Anledningen till det något oväntade namnet beror på att OCZ ändrar sitt namngivningssystem för SSD-enheter och samtidigt att modellen är en mindre uppgradering av Vertex 4.

Vertex 4 var lite av en halvfärdig produkt. Vi visste att OCZ hade en egen kontroller på gång men den var ännu inte klar när de behövde släppa sin Vertex 4-serie. Resultatet blev istället att man använde sin egen firmware och körde den på en kontroller som tillverkats av Marvell, och på sätt skapade man Everest 2. Den helt egenkomponerade kontrollern fick vi se senare i form av OCZ Vector. Nästa steg för OCZ var att försöka uppgradera sina SSD-enheter med NAND-flash tillverkat på 20 nanometerteknik. Först ut i den processen var Vertex 3.20 och Agility 3.20. Vi testade Vertex 3.20 för ett par månader sedan, så läs gärna den artikeln här.

Annons

Nu har det således blivit dags för Vertex 4 att få en uppgradering till 20 nanometer NAND. Då Vertex 4 var baserad på en kontroller som endast var tänkt som en tillfällig lösning så har man alltså bytt ut Barefoot 2 mot Barefoot 3 och då givit enheten namnet Vertex 450, själva kontrollern har vi tidigare sett i flaggskeppet OCZ Vector. Eftersom OCZ nu lyckats få deras Barefoot 3 kontroller att fungera med 20 nanometer NAND så är det nog endast en tidsfråga innan vi får se en uppgradering även av deras Vector-enheter. Den nya versionen av Vector kommer att heta Vector 150. Ännu ett steg högre upp så kommer vi att ha Vector baserad på PCI-Express och som det ser ut nu så är det dessa tre konsument-SSD-enheter som OCZ kommer att köra med. Det skulle innebära att vi snart får ett EOL (End of Life) på både Vertex 3 och Vertex 4.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
drizzit-Tjalve-Lady Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Då blev det en vextor från webhallen till min ps3 så man kan minska laddningstider ännu mera .
Ska bli spännande att se hur pass den funkar även med filmer överfört till ps3.

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ännu ett fint test!

Rycker lite i köp fingret men ska nog försöka hålla ut ett tag till… 😀

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

ja det är helt klart en intressant enhet. Om vi bara kunde få ner den runt 1400-1500kr så börjar det bli ett riktigt intressant alternativ. Tyvärr är det ett tag kvar till dess.

drizzit
Medlem
drizzit

Jo det är ju det tyvärr… 840 evo ligger väldigt bra till för min egen del för tillfället men som sagt försöker hålla ut så länge det går så fler recensioner är mycket välkommna 😀

Keep it up guys!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Jo det är ju det tyvärr… 840 evo ligger väldigt bra till för min egen del för tillfället men som sagt försöker hålla ut så länge det går så fler recensioner är mycket välkommna 😀Keep it up guys![/quote] Ja Samsung 840 Evo har gjort precis det jag trodde den skulle göra. Dvs ta över mellan/budget segmentet mer eller mindre totalt…Det är en super bra enhet, men jag skulle vilja se fler enheter med liknande prestanda, med liknande pris. Jag önskar Intel kunde göra något. De har en bra kontroller (DC3700/DC3500) men de använder den inte i konsument enheter. Men… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Låter bra väntar med spänning!