Under CES i januari så visade flera tillverkare upp sina kommande SSD-enheter. En av dem var Kingston som visade upp sin nya PCIe-baserade prestandaenhet Predator under sitt Hyperx-varumärke. Nu har fartmonstret hittat in i testlabbet och sopar banan med konkurrensen.

Kingston är en av värdens största minnestillverkare men man är också en av få SSD-tillverkare som lyckats klara sig kvar på den allt hårdare marknaden. Det har dock inte varit så enkelt för Kingston de senaste åren. När SATA6 blev standard så valde man att köra all-in med Sandforce och baserade i princip alla sina enheter på dessa kontrollkretsar. Vi skulle tro att man räknade med att Sandforce skulle hålla ångan uppe och fortsätta utveckla sin kontroller. Så blev det inte utan Sandforce valde istället att gå direkt på PCI-Express som fortfarande var ganska långt bort.

Efter det så har Kingston väntat, väntat och väntat lite till men ännu har vi inte fått se någon produktionsfärdig PCIe-kontroller från Sandforce. Detta har gjort att Kingston har fått sitta med Sandforce uråldriga kontroller och uppdatera sina enheter med nya minneskretsar vartefter. I det lägre budgetsegmentet så har man klara sig relativt bra genom väldigt aggressiv prissättning. Mitt i den smeten så gjorde man misstaget att byta ut minneskretsarna i sin populära V300 SSD, till långsammare asynkrona minnen. Detta gjorde att prestandan sjönk med upp till 60 procent i visa lägen. Vi gjorde en grundlig analys av problemet i vår artikel.

Sedan dess har Kingston försökt att återhämta sig med ytterligare enheter baserade på Sandforce SF2281 i form av deras SSD Fury. Vi testade den och den var om möjligt ännu sämre än V300. Samtidigt som allt detta händer så har man inte uppderat sin toppmodell HyperX 3K på över 3 år.

Men nu har man tagit steget som man borde ha gjort för länge sedan. Kinsgton har valt att släppa en SSD som inte är baserad på en kontrollerkrets från Sandforce. Och inte nog med det, man kastar också SATA-gränssnittet åt sidan och är en av de första att släppa en SSD som använder en kontroller som ansluter direkt på PCI-Express. Det handlar alltså inte om en SATA-kontroller som sedan kopplas till en RAID-kontroller (likt OCZ Revodrive).

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngHäng med i vårt test när vi testar den första av årets PCIe-baserade SSD-enheter, Kingston HyperX Predator.

Det här är en sammanfattande artikel baserad på våra utförliga tester som presenteras i sin helhet i Svenska SSD-guiden. Där kan du ta del av våra fullständiga prestandaresultat och även se jämförelser med över hundra andra modeller i flera olika pris- och prestandaklasser.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Ondjultomte_ Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ondjultomte_
Gäst
Ondjultomte_

Utan NVMe är det intressant tyvärr, när NVMe diskar står runt hörnet.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Ondjultomte_”]Utan NVMe är det intressant tyvärr, när NVMe diskar står runt hörnet.[/quote]
För de som inte har Z97 eller X99 chipset så kan det vara intressant 🙂