Två av de mest prisvärda SSD-enheterna just nu är Samsung 840 Evo och Crucial M500. Båda enheterna slåss om samma kunder men gör det med olika medel. Vi tar Samsungs 250GB modell och ställer den mot Crucials 240GB-modell för att kora den mest prisvärda SSD-enheten just nu.

I tidigare artiklar så har vi pratat om hur SSD-marknaden ser ut idag och vad vi tror kommer att hända inom de närmaste åren. Det är därför lite extra intressant att se att det faktiskt börjar hända en del nu.
För ungefär två år sedan så var marknaden överfylld med SSD-enheter från alla möjliga olika tillverkare. Alla ville ha en del av den växande SSD-kakan. Den största anledningen till det var företaget och kontrollertillverkaren Sandforce. Sandforce hade en kontroller som man sålde till vem helst som ville köpa den, komplett med firmware och hela rasket. Detta fick effekten att vem som helst kunde köpa en Sandforce-kontroller, lite NAND-flash och sedan sätta sitt eget namn på den. Vips så hade man en SSD som presterade otroligt bra och som kunde säljas direkt till kund. Det enda som krävdes var någonstans att montera ihop enheterna och även det är relativt enkelt att lägga på en tredje part. Så rent teoretiskt kunde ditt källarföretag börjat sälja SSD-enheter under eget namn.

Detta är givetvis ohållbart i längden och i takt med att SSD-priserna går ner så fick alla tillverkare mindre marginaler på sina enheter. För ungefär ett år sedan började vi se att de allra minsta tillverkarna började hoppa av SSD-racet. Man var helt enkelt tvungen att sälja väldigt stora volymer av enheter för att det skulle löna sig. Sedan började konkurrerande kontrollerkretsar att komma ifatt och förbi Sandforce i prestanda och helt plötsligt kunde man inte sälja Sandforce-enheter som high-end-enheter längre. Detta har gjort att kraven för att vara med har ökat dramatiskt. Antingen måste man äga egna fabriker för NAND-flash tillverkning (Intel, Samsung, Toshiba, Sandisk, Crucial/Micron, Hynix), utveckla egen SSD-teknik (OCZ, Plextor) eller så måste man sälja så stora volymer så att man kan köpa NAND-flash och kontroller till lägre pris än de andra (Seagate, Kingston, Corsair).

Tillgänglighetsbrist på minneskretsar

På senare tid så börja vi se att flera tillverkare börjar sakta ner en aning. Det beror framförallt på att tillgången på NAND-flash har sjunkit. Anledningen är att det är svårare att tillverka NAND ju mindre tillverkningsprocessen blir, samtidigt som efterfrågan hela tiden ökar. Det ger de tillverkare som har egna fabriker en stor fördel. De kan fortsätta driva ner priset samtidigt som de övriga får ta det som blir över. Vi tror att med tiden så kommer tillverkare som Kingston, Plextor och Corsair att tappa fotfästet och SSD-marknaden kommer att domineras av Samsung, Micron/Crucial, Intel, Sandisk och OCZ. De som har bäst marginaler är oftast de som tillverkar mest NAND-flash (eftersom NAND-flash är den överlägset största kostnaden i en SSD-enhet). I dagsläget så är Samsung störst och på andra plats kommer IMFT (Micron och Intel). Det är alltså ingen tillfällighet att Crucial (IMFT) och Samsung är de tillverkare som har de två enheterna som i dagsläget ger mest för dina hårt förtjänade slantar.

I denna artikel kommer vi att jämföra de två enheterna som ger mest SSD för pengarna. Vi har testat båda dessa enheter tidigare, men då endast i kapaciteter runt 500 gigabyte där enheterna har populerat sina respektive kontrollerkretsar fullt ut. Idag ska vi istället fokusera på enheter runt 250 gigabyte då det är oftast de som tilltalar prismedvetna konsumenter.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Martin Jonsson-Tjalve-bengt39drizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Randomarray
Gäst
Randomarray

bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.

Anton Karmehed
Admin

Tyvärr har vi idag inget databassystem för prestandaresultat vilket gör att vi får nöja oss med bilder på diagrammen. Vi hoppas kunna ändra på det framöver men tills dess blir det till att hålla ut.

Priserna ska givetvis vara med och ligger nu i artikeln!

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo 😆

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo :lol:[/quote]

ja det är den mest prisvärda SSD-enheten i dagsläget. Jag inävntar dock på att de ska bygga in Opal 2.0 stöd även i 840 enheterna.

bengt39
Gäst
bengt39

[quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]
Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna pris
siten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”bengt39″][quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna prissiten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet[/quote] Hej Bengt och tack för din åsikt.Rubriken är tyvärr något missvisande då det inte handlar om någon prisjämförelse. Utan en jämförelse av två prisvärda SSD. Att jämföra priser är tyvärr svårt då dessa ständigt ändras. Vad skulle du vilja se för att göra… Läs hela »

Martin Jonsson
Gäst
Martin Jonsson

Jag betalade SEK 1190 for Crusial på Netonnet 😆