OCZ:s långlivade Vertex 3-serie får nytt liv. OCZ släpper nu Vertex 3.20 som är i princip identisk med föregångaren. Skillnaden är att man nu går över till NAND-flash tillverkat på 20 nanometer. Vi testar och jämför med föregångaren i en ny uppdatering av Svenska SSD Guiden.

2012 var inte något bra år för OCZ. Det pratades om stora förluster, fiffel, mutor och stämningar. Krisen fick sitt klimax i september och oktober 2012, då OCZ:s aktie tappade nästan 60 procent av sitt värde. Det blev till och med så illa att folk i branchen började spekulerade i om OCZ skulle gå i konkurs. Ungefär ett halvår har gått sedan dess och OCZ har nu gjort en hel del förändringar, både i sin organisation, och i sin produktportfölj.

I det stora hela så har det handlat om att effektivisera verksamheten och börja tjäna pengar på sina produkter. OCZ har sett över hela sitt produktsortiment och en del produkter har slopats helt och kommer inte säljas mer. Anledningen till det var att OCZ:s produktportfölj var väldigt stor och företaget hade därför svårt att upprätthålla kvalitén på produkterna och en del av dem konkurrerade med andra OCZ-produkter inom samma segment. Dessa förändringar är nu mer eller mindre klara och OCZ kommer i framtiden att ha färre enheter och på det sättet kan man ge mer uppmärksamhet åt den enskillda enheten.

Som det ser ut just nu så kommer Vector att fortsätta vara toppmodellen. Under denna enhet så har vi Vertex 4 som kommer fortsätta vara en prestandaenhet. Resten av OCZ:s enheter kommer att klassas som ”mainstream” och dessa inkluderar Vertex 3.20 och Agility 3.20. Vanliga Vertex 3, Agility3 och Agility 4 kommer att försvinna helt.

Nyare, mindre och billigare NAND

Det finns fortfarande en överväldigande parameter som avskräcker många från att gå över till SSD-lagring, kostnaden per gigabyte. Även om priset har gått ner väldigt mycket under de senaste åren så är det fortfarande de som känner att SSD-lagring är för dyrt. Dessutom så vill vi bara ha mer och mer lagringsutrymme i våra datorer till bilder, filmer, musik och liknande. Detta gör att många fortfarande väljer en större mekanisk hårddisk istället för en SSD.

Den överlägset största kostanden för en SSD-enhet är det NAND-flash som faktiskt lagrar informationen. Så för att få ner priset på SSD, måste man få ner priset på NAND-flash. För att få ner priset på NAND-flash så måste man göra det mindre. Ju mindre varje minnescell blir, desto fler minneskretsar får man in på varje kiselplatta och desto lägre blir tillverkningskostaden per gigabyte.

Minneskretsar på 20 nanometer är ingen nyhet. Det har funnits länge i SD-kort och USB-stickor men det har även funnits ett tag i SSD-enheter. Vi såg dessa minnen senast i Intels 335-enheter. Nu har tillverkningen mognat ytterligare och produktionskostnaderna har sjunkit så pass att minnen tillverkade med 20 nanometerteknik börjar bli billigare än de tidigare 25 nanometerkretsarna. Samtidigt som detta sker så börjar det bli svårare att få tag i minnen tillverkade med 25 nanometer. Det gör att alla tillverkare, inklusive OCZ, måste börja fasa över sina enheter till 20 nanometer NAND. Det är alltså här som OCZ Vertex 3.20 kommer in i bilden. Man har helt enkelt tagit sin Vertex 3 serie och börjat montera 20 nanometer NAND-flash istället. Fördelarna kommer att bli lägre produktionskostander och därmed lägre pris för konsumenten. Gissningsvis kommer vi att få se Vertex 4 och Vector med 20 nanometer NAND i framtiden. OCZ har också bekräftat man håller på att testar sina kontrollerkretsar med dessa nya minnen.

Inte bara fördelar med 20nm NAND

Lägre pris är alltid bra, men tyvärr så finns det också flera nackdelar med att gå över från 25 nanometer till effektivare 20 nanometer. Först och främst så blir hållbarheten något sämre. Skillnaden är dock inte alls lika stor som när vi gick från 34 nanometer till 25 nanometer. Enligt IMFT (de som tillverkar minneskretsarna) så ska dessa minnen klara 3 000 skrivningar per minnescell, precis lika många som dagens minnen på 25 nanometer. Prestandamässigt så kommer de nya minnena dock vara något långsammare. Rent teoretiskt så borde det ta lite längre tid att läsa data från minneskretsar på 20 nanometer men övriga parametrar borde vara samma så länge man behåller samma storlek på block och sidor. Vilket mycket riktigt OCZ:s kretsar gör, varpå vi inte bör se så stor prestandaskillnad, om någon alls.

Dags att ta oss en titt på själva enheten.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-ctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Har inget emot att de sätter långsammare chip i eller de där billigare varianterna. Dock skall detta återspeglas i priset, annars får det vara. Sitter och kollar lite på 500gb diskar för att kunna ha en till mina spel. Jag har just nu en spelmapp på runt 413 nätta GB, kanske går rensa lite. Men Några få MMO bygger på fort med de vanliga spelen på steam.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Du kan ju titta på Samsung 840 500Gb eller Crucial M500 som tydligen ska vara bra också.