Kingston är en av de SSD-tillverkare som har ett nära sammarbete med Sandforce. Deras senaste enhet baserad på Sandforce heter V300 och tillhör deras mer prisvärda segment. Vi testar hur bra Kingstons nya mainstreamenhet presterar. Följ med oss när vi testar Kingston V300 120GB och 240GB.

Kingston är en av de minnestillverkare som också lyckats slå sig in på den stenhårda SSD-marknaden. Vi på Nordichardware har följt Kingstons SSD-utveckling under flera år och därmed sett hur företagets SSD-lösningar har utvecklats. I början så använde man olika kontroller från bland annat Toshiba och Intel. På senare tid så har Kingston, likt många andra, gått över till Sandforce och i nuläget så består hela Kingstons SSD-sortiment av enheter som är baserade på kontroller från Sandforce. Undantaget är mSATA-enheten ms100 som är baserad på en Phison kontroller. Det kan eventuellt finnas någon mer.

Detta lämnar Kingston i ett slags prestandavakuum. När alla de andra stora tillverkarna går vidare med nyare kontrollerkretsar som springer cirklar runt Sandforce, nu något gamla, kontrollerkrets. Kingston HyperX är tänkt att vara en riktig high-end enhet för entusiaster som inte vill tumma på kvalitete eller prestanda. Nog är HyperX en snabb SSD-enhet, men jämför man dagens nyare enheter som OCZ Vector, Samsung 840 Pro och Corsair Neutron, ja då ligger HyperX ganska långt efter.

Kingstons budgetenhet V+200 är också baserad på Sandforce-kontroller. Men till skillnad från HyperX så är den baserad på asynkrona minneskretsar. Detta gör den långsammare och betydligt billigare att tillverka. Det ger Kingston en bra skillnad mellan high-end och budgetenheter. Det har dock varit så här ett bra tag nu och nyare budgetenheter blir allt snabbare. V+200 hänger helt enkelt inte med riktigt längre. Det visade vi tydligt när vi testade den i Svenska SSD Guiden i slutet av förra året. Kingston var helt enkelt tvungna att göra något. Svaret är en ny budget/mainstream SSD och det är den som vi ska titta på idag.

Den nya enheten är även den baserad på Sandforce välbeprövade kontroller (troligtvis SF2281). Men den här gången så har Kingston valt att använda Toshibas nya 19 nanometer Toggle-NAND. Då dessa är betydligt billigare att tillverka så ska detta ge en enhet med prestanda i klass med HyperX, till ett betydligt lägre pris. Frågan som vi ställer oss då är: Vad kommer hända med HyperX? Om Kingstons nya budgetenhet presterar lika bra som deras high-end-enhet, då måste Kingston hitta ett nytt flaggskepp. Medan vi väntar på det, så tar vi oss en titt på V300 och se om den kan matcha HyperX.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ebbesson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ebbesson
Gäst
Ebbesson

Jag har köpt och installerat ett internt Kingston 120GB SSD V300 men lyckas inte få det att fungera. ”Enheten har inte migrerats” är det svar jag hittar. Hur gör jag för att migrera det?? 😥