Då har det blivit dags för en ny uppdatering av svenska SSD-Guiden. Denna gång har vi testat Samsungs budgetmodell, Samsung 840. Häng med när vi sätter tänderna i marknadens första SSD-enhet utrustad med TLC-NAND.

Då har det blivit dags för en ny uppdatering av vår SSD-Guide. Idag ska vi titta lite närmare på Samsungs nya budget-serie. Det handlar givetvis om Samsung 840, inte att förväxla med Samsung 840 Pro som är deras high-end serie.

Till skillnad från gamla 830-serien så har 840-serien delats upp i två. Vi har redan testat high-end varianten som har suffixet Pro. Nu är det så dags att ta oss en titt på budgetvarianten. Specifikationerna skiljer sig från 840 Pro på flera punkter med det finns också flera likheter. Till att börja med så är båda enheterna baserade på samma kontroller. Det handlar om Samsungs MDX-kontroller. Det är en 8-kanals kontroller som är baserad på tre stycken ARM-kärnor av typen Cortex R4. Vi har sett tidigare vad denna kontroller är kapabel till och därför är det väldigt intressant att Samsung valt att använda samma kontroller i sina budgetenheter såväl som i sina toppenheter.


Samsungs kraftfulla MDX kontroller sitter i både 840 Pro och 840

Det som gör Samsung 840 så speciell är att den använder sig av så kallat TLC-NAND. TLC står för ”Tripple Level Cell” och innebär kort och gott att man valt att lagra tre databitar i varje minnescell. Alla övriga SSD-enheter (för konsumenter) som finns på marknaden idag, använder sig av MLC som lagrar två databitar i varje minnescell. Det finns givetvis för och nackdelar med detta och för att förstå dessa så måste vi snabbt gå igenom skillnaderna mellan SLC, MLC och TLC.

Lagringsytan hos NAND-flash består av miljarder minnesceller. Dessa är egentligen transistorer som kan hålla en viss laddning. Värdet av denna laddning bestämmer huruvida cellen innehåller data och i så fall vilket värde den datan har. SLC (Singel Level Cell) har två av dessa referensvärden för att kunna lagra en databit (1 och 0). MLC (Multi Level Cell) lagrar istället två databitar i varje minnescell. Detta gör man genom att lägga till ytterligare två referensvärden kan representera totalt fyra olika värden (00, 01, 10, 11). TLC tar ytterligare ett steg och ökar antalet referensvärden till hela åtta stycken (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111). Så vad betyder detta i praktiken? Jo om du tillverkar ett flashminne med 17,2 miljarder celler så innebär det att man får 16 gigabyte med lagringskapacitet med SLC. Med MLC så får man 32 gigabyte och med TLC så får man 48 gigabyte. Detta trots att det är samma fysiska storlek och därmed samma tillverkningskostand.

Alla typer av minnen arbetar med det binära talsystemet så därför är inte 48 gigabyte ett bra tal att arbeta med. Så istället för att göra minneschip som är på 48 gigabyte så har man istället skalat ner dem till ungefär 11 miljarder transistorer vilket resulterar i 32 gigabyte om man använder sig av TLC. Fördelen med detta är att varje minneschip tar mindre plats på varje kiselplatta. Detta gör att man kan producera fler chip till samma pris och därmed så blir minneskretsarna billigare. Den stora nackdelen med TLC är dess livslängd. Vi vet att SLC kan programmeras om ungefär 50 000 till 100 000 gånger. Med MLC så sjunker detta dramatiskt till 3 000 – 5 000 gånger. TLC är ännu värre och drar ner antalet skrivningar till ungefär 1 000. En annan nackdel är att TLC är långsammare. Både skrivning, läsning men framförallt radering av TLC tar betydligt längre tid.

TLC är inte något nytt. Många har använt det tidigare i billiga USB-stickor, smartphones och liknande. Men ingen har försökt sig på att göra en SSD baserad på minnestekniken tidigare. Eftersom Samsung tillverkar sina minneschip själva, så har de möjligheten att själva välja ut de minneschipen med bäst kvalité och därmed lyckas få tillräckligt bra chip för att de ska kunna användas i en SSD. Trots att Samsung har specificerat att deras minneskretsar ska klara 1 000 omskrivningar så borde detta inte vara ett problem för slutkonsumenten. 1 000 skrivningar på de 256 gigabyte som finns tillgängliga, gör att enheten kan skriva över 256 000 gigabyte under sin livstid. Den vanliga användaren skriver mindre än 10 gigabyte på en dag och därför borde även dessa enheter hålla i ungefär 68 år. Med 120 gigabyte, så halveras den siffran till ungefär 43 år.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Tjalve-Lagl0rdendj christianCarl HolmbergSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Av ren nyfikenhet när det nämns i denna artikel ”biljoner minnesceller” menas då vårt system (det långa) som inkluderar miljard eller det korta systemet som de flesta engelsk språkliga länder kör där miljard är direkt översatt till biljon (se länk nedan som förklarar de båda systemen) eller är det verkligen så många minnesceller i ett NAND minne?

Länk: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=C-52AI_ojyQ

Sebbe
Medlem
Sebbe

Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första.

Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon

dj christian
Gäst
dj christian

Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen?

Någon som kan förklara?

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

[quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv.… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Question_Tech”][quote name=”Sebbe”]Det långa systemet ska användas då miljon är den första enheten och biljon är den andra enheten. Detta eftersom jon är samma som atom och därför borde tolkas som första. Dessutom betyder Millenium tusen vilket innebär att det låna systemet bygger sig självt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Jon%5B/quote%5D 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard,… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hej alla. Question_Tech har givetvis rätt och det står fel i artikeln (ber om ursäkt för detta). Det ska givetvis vara en miljard, inte biljon. Detta är nu ändrat. Det handlar altså om 17 200 000 000 celler.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme en… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”Question_Tech”]… 😮 Jag tror att du har missförstått jag pratar inte om joner eller atomer överhuvudtaget vad du nu fick det ifrån ? Vad jag pratar om (och som ”numberphile” beskriver i länken jag postade ovan) är att det finns två system för att beskriva stort antal; det långa systemet har miljon, miljard, biljon, biljard, osv. (Nordiska länder och europa) Det korta systemet har miljon, biljon, triljon osv (Engelsk språkiga länder)och att detta oftast översätts fel tex om man läser i en tidning från USA eller dylikt så står det 1 billion det betyder för oss 1 miljard alltså… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Sebbe”][quote name=”Question_Tech”] Jag såg filmen och det jag syftade på var att Biljon i långa systemet var 1 000 000^2. Då är miljon (1 000 000 ) dvs ensam. (Enligt gamla stavsättet så stavas det milion och atom på engelska heter ion. Dvs 1000 ensamma, eller 1000 nollor.[/quote] Ion är inte atom på engelska, ion är engelska stavningen av jon, det vill säga en atom som inte är elektriskt neutral då antalet elektroner i skalen är fler eller färre än antalet protoner i kärnan. Inte för att det är vidare relevant när det kommer till talsystem dock, men rätt… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”-Tjalve-”][quote name=”dj christian”]Jag undrar varför det är så stor skillnad mellan denna och Pro versionen i garbage collection och TRIM delen? Någon som kan förklara?[/quote] Det är en bra fråga faktiskt. Utan att veta med säkerhet, så har jag några teorier. Den första är att Samsung 840 250GB har extra overprovisioning jämfört med 840 PRO. 840 PRO har ungefär 6,8% som alla SSD har. 840 har ungefär 9%. Jag vet att den skillnaden inte är så stor, men när vi gör dessa tester så fyller vi enheten till absolut maximum och då gör varje lite gnutta med extra utrymme… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”dj christian”]Mycket tack för ett välformulerat svar! Du syftar på att den vanliga 840-modellen har TLC-minnen som bara klarar av 1000 skrivningar? Dock är det tvärtom enligt Swecs test av 256gb ssd-diskar. Där klarar sig Pro modellen bättre än den vanliga modellen när de använder Anvils Storage Utilities. Förmodligen skiljer sig det programmets tortyrtest mot ert men ändå intressant att benämna det iallafall.[/quote] Nu kan jag inte svara för exakt hur Swec har gjort sina tester och utan att veta det så är det omöjligt att ge en förklaring. Vi använder oss endast av sekventiell skrivning för att mäta… Läs hela »

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote]Jo om du tillverkar ett flashminne med 17,2 miljarder celler så innebär det att man får 16 gigabyte med lagringskapacitet med SLC. Med MLC så får man 32 gigabyte och med TLC så får man 48 gigabyte. Detta trots att det är samma fysiska storlek och därmed samma tillverkningskostand.[/quote] Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder ”celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Lagl0rden”]Hmm hmm, 64 GB borde det väl bli med TLC isånafall? eller, nej, 16 Gbit (för 16 miljarder ”celler” = 2 GB med SLC, 4 GB med MLC och 8 GB med TLC, eller tänker jag helt fel? Hurosomhelst har jag väldigt svårt se det blir 50% mer med TLC om antalet ”värden” man kan lagra ökar med 100% jämfört med MLC…[/quote] fysiskt 16Gbit = 2 gigabyte SLC = 4 gigabyte MLC och 6 gigabyte TLC. Anledningen är att man behöver dubbelt så många refferensvärden för att få ytterligare en bit. Ökningen från 1bit till 2 bitar är således… Läs hela »