Sandisk tar sig ur Sandforce-träsket och släpper en ny mainstream SSD. Sandisk påstår sig ha en både billig och snabb enhet, som dessutom drar lite ström. Vi vill givetvis ta reda på om deras påstående stämmer och har kört Sandisk Ultra Plus 256GB genom vår testsvit.

SSD-marknaden idag har många likheter med hårddiskmarknaden för ett antal år sedan. Inte bara för att det handlar om lagringsenheter, utan mer på vad som troligtvis kommer att hända i framtiden. I dagsläget så finns det över 400 företag som säljer SSD-enheter i en eller annan form. Konsumentmarknaden är inte riktigt lika stor men det finns ändå över 40 olika företag som säjer 2,5″-enheter under eget namn, bara här i Sverige. Detta är givetvis ohållbart i längden och så småningom så kommer fler och fler av dessa att försvinna, då det helt enkelt inte finns plats för så många bolag. En annan bidragande faktor är efterfrågan på NAND-flash som bara blir större för varje år som går. Ju mindre tillverkningsteknik som används, desto svårare är det att få ut tillräckligt stora volymer för att täcka det behov som finns. Sammtidigt så krävs det mindre tillverkningsteknik för att fortsätta kunna pressa priserna.

För ungefär två veckor sedan så hade jag en pratstund med Sandisk produktmarknadschef för Europa, Gerry Edwards. Vi pratade om Sandisk nuvarande SSD-enheter och lite om framtida lösningar. Vi pratade också om SSD marknadens framtid. Han berättade att det inte tillverkas tillräckligt med NAND-flash just nu och det kommer göra det svårare för de små tillverkarna att hänga med. Köper man inte stora volymer, så kostar det mer och enheterna blir dyrare. De företag som har egen tillverkning av NAND-flash har därför en väldigt stor fördel. I dagsläget så är det bara Intel, Micron (Crucial), Samsung och Sandisk som säljer konsumentenheter baserade på sitt eget NAND-flash.

Vi har redan börjat se effekterna av detta då priserna på SSD-enheter faktiskt har ökat marginellt ända sedan i december förra året. Även om det ska till väldigt stora förändringar för att slutpriset ska påverkas något nämnvärt så innebär det att många mindre tillverkare måste minska sina marginaler för att kunna hålla konkurrenskraftiga priser. Vi tror att många av dessa kommer bli uppköpta av större bolag, eller helt enkelt lägga ner sin SSD-satsning helt. De som kommer att överleva är de som antigen har egen tillverkning av NAND-flash, eller de som har en egen kontroller som ingen annan har. Sandisk har egen NAND-tillverkning tillsammans med Toshiba och de har också en egen kontroller som vi såg när vi testade Teamgroup Ultra L2. Även om det inte är någon jättesnabb kontroller, så vet vi att Sandisk har för avsikt att bygga SSD-enheter som är helt baserade på deras egen teknik.

Men innan Sandisk kan börja producera enheter med en egen kontroller, så får vi hålla till godo med enheter som är baserade på deras egna NAND-flash parad med en kontroller från en andra tillverkare. Detta gäller även enheten som vi ska titta på idag. Enheten heter Sandisk Ultra Plus och den är tänkt att vara en uppföljare till Sandisk Ultra, som är Sandisk mainstream enhet.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Johan Marklund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Marklund
Gäst
Johan Marklund

Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”
Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Johan Marklund”]Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan[/quote] Hej Johan.Ja i alla fall som vi testat hittils så är 240/256GB modellerna alltid snabbare än sina 128/120GB småskiskonen.… Läs hela »