Årets mest intressanta SSD-släpp är här. Vi har testat samtliga storlekar av Samsungs nya SSD 960 Evo, lillebror till testvinnande 960 Pro.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra SSD-tester och nyttiga djupdykningsartiklar om allt du vill veta om flashlagring.

Samsung 850 Evo är i nuläget värdens mest sålda SSD och det är inte svårt att se varför. Toppmodellen 850 Pro var för kraftfull för vad SATA-gränssnittet kan leverera och därför kunde Samsung komma undan med att använda TLC i 850 Evo och ändå prestera på nästan samma nivå, men till ett betydligt lägre pris.

Samsungs 850-serien var också först med att använda sig av Samsungs 3D-NAND (V-NAND) som också hjälpte till att hålla prestandan på en hög nivå. Modellerna 850 Pro och 850 Evo är hårdvarumässigt identiska, med den ända skillnaden att Evo använder TLC-NAND istället för MLC-NAND. Vi kommer inte att gå in i detalj vad TLC, MLC och 3D-NAND är för något men enkelt förklarat så använder man MLC för att lagra två databitar i varje minnescell. TLC fungerar på samma sätt men istället lagrar man tre bitar i varje cell.

Det gör att TLC är billigare att tillverka, men ger också betydligt sämre prestanda och sämre livslängd. För den som vill veta mer så rekommenderar vi att ni läser vår artikel om Samsung 850 Evo.

Jakten på ”sweet spot” för PCIe-lagring

Så länge 850 Evo presterade ungefär på samma nivå som 850 Pro så fanns det få anledningar för vanliga konsumenter att köpa den dyrare modellen. Så förra året valde man att släppa en uppföljare till 850 Pro och döpte den till 950 Pro. Denna gång så släppte man tyglarna helt och lät 950 Pro använda sig av PCI-Express och NVMe (Om du vill veta mer om NVMe, läs här). Resultatet var en enhet som kunde leverera flera gånger högre prestanda än vad man tidigare kunnat göra på grund av begränsningarna med SATA.

Sedan dess har flera andra tillverkare också släppt PCIe-enheter med NVMe som också är flera gånger snabbare än 850 Pro och 850 Evo. Förutom högre prestanda så kommer också alla dessa enheter med en betydligt högre prislapp och även om konkurrensen har blivit hårdare, så har priserna i princip stått helt still.

En höst med billigare NVMe

Så för den som velat ha duglig prestanda till ett dugligt pris så var det fortfarande SATA-baserade 850 Evo som var det bästa valet. Men de senaste månaderna så har har det börjat dyka upp uppgifter om att fler enheter med PCIe och NVMe är på väg in på marknaden och alla är inte toppmodeller som kostar dubbelt så mycket som SATA-enheter. En del är enheter som primärt är designade för att ”vara bättre än SATA” men inte så mycket mer än så.

Test: Intel 600p – PCIe-lagring till priset av en SATA-SSD

En av dessa är Intel 600p som delvis lyckades med att vara bättre än 850 Evo, men ändå inte lyckades ta sig hela vägen. Sedan har vi då Samsung som idag börjar sälja sin efterlängtade uppföljare till 850 Evo, nämligen 960 Evo. Vi fick möjligheten att testa samtliga modeller av den nya enheten och frågan är om Samsung lyckas leverera det som man lovat. En supersnabb, men ändå prisvärd SSD som ska ta PCIe och NVMe till massorna.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
C-JGustav GagerHåkan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Håkan
Gäst

Hittar inte drivar till 960 pro på Samsung, var hittar ni era?

C-J
Gäst
C-J

Om man nu inte råkar ha ”M.2 2280 PCIe/Nvme”-plats på mammakakan i datorn, vilka PCIe-instickskort har man att välja på till stationär dator? Vad behövs för att SSDn skall vara en bootbar lagringsenhet – för PC samt Apples Mac Pro 2006-2012?

Finns det något externt kabinett för USB3 eller Thunderbolt så man kan köra en sån där M.2-SSD externt?

Skulle uppskatta om du kan göra nån artikel/guide kring möjligheter att ansluta en M.2-SSD. Tror att du skulle kunna göra en riktigt bra sådan 🙂