Samsung utökar sitt stall av externa SSD-enheter med nya X5. På menyn står Thunderbolt 3 och NVMe och en rekordsnabb extern lagringsenhet.

Extern lagring har blivit allt viktigare under de senaste åren. Det beror primärt på att fler människor skapar betydligt mer data nu än tidigare. Men det beror också på att de datorer som vi släpar med oss blivit mindre, lättare och mindre uppladdningsbara. Om du köpte en bärbar arbetsstation för 5 år sedan så var det inga problem att byta ut den interna hårddisken till en större om man så önskade. Även om du i många fall har den möjligheten även idag, så har det blivit vanligare att datorer ej går att uppgradera med mer lagring utan större ingrepp i datorn. Då har man istället behövt köpa en dyrare modell som dessutom kommer med mer minne och snabbare processor, och betydligt högre prislapp. Detta kan vara ett stort problem för många som spelar in video i 4K och samtidigt måste ha möjligheten att kunna redigera video ute på fältet.

Lösningen på problemet kan då vara en extern SSD. De är ofta mindre och tål mer stryk än externa hårddiskar och dessutom ger de tillräckligt bra prestanda för att man ska kunna arbeta direkt mot den externa enheten istället för att bara dumpa filer som inte får plats på datorn interna lagring.

SSDExternt gränssnittInternt gränssnittKontrollerNANDPrestanda
Samsung T1USB 3.0 (5 Gbit)mSATA (6 Gbit)Samsung MEX32-layer TLC V-NAND450 MB/s
Samsung T3USB 3.1 (5 Gbit)mSATA (6 Gbit)Samsung MGX48-layer TLC V-NAND450 MB/s
Samsung T5USB 3.1 (10 Gbit)mSATA (6 Gbit)Samsung MGX64-layer TLC V-NAND540 MB/s
Samsung X5Thunderbolt 3 (40 Gbit)NVMe (40 Gbit)Samsung Phoenix64-layer TLC V-NAND2800 MB/s

Flera företag har släppt externa SSD-enheter men de mest populära enheterna har varit Samsungs T-enheter och vi har testat samtliga modeller här på Nordichardware. T1 var först och kombinerade en mSATA-version av 850 Evo med en USB 3.0-brygga. Uppföljaren T3 var baserad på samma SSD i botten, men med nyare 3D-Nand och USB 3.1 Gen1. Resultatet var något bättre prestanda och och USB-C anslutning. Senaste generationen heter T5 och är även den en evolution av T3. Denna gång med ännu nyare 3D-nand och USB 3.1 Gen2. Det gjorde att gränssnittet inte längre var en flaskhals och vi såg återigen en liten prestandaökning. Trots det så begränsas prestandan av att T5 använder en mSATA-enhet i botten.

Annons

Med X5 så släpper man på alla tyglar och utrustar enheten med en NVMe-baserad SSD bakom Thunderbolt 3-gränssnittet. På pappret så ser X5 ut att vara ruskigt snabb men allt godis gör också att prislappen springer iväg. Frågan är vad du är villig att betala för snabbare extern lagring och hur mycket snabbare är den egentligen? Vi kör Samsung X5 genom vår testsvit och tar reda på hur det ligger till.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Coolt test av en mycket intressant produkt, tackar för att ni är först ut med att testa, iallafall enligt vad jag sett! Har varit nyfiken på den här prylen sedan jag först läste om att den var på väg – det rent löjliga priset avskräcker ju förvisso dock. Nog för att den är snabb för en extern enhet, men nästan trehundrasjutti procent överpris mot en vanlig NVME SSD i samma storlek (eller ”bara” ca 220% högre pris mot Samsungs egen T5 USB-enhet) är ju litet väl saftigt. Sedan kan man ju också diskutera visheten i att ha en fet klomp… Läs hela »