Teamgroups första PCI-E SSD når den svenska marknaden. Vi synar T-Force Cardea 240GB i sömmarna för att se om den är lika snabb som den är liten.

Att gå över till M.2 formfaktorn har kommit med många fördelar. Man slipper dra extra kablar i chassit, de tar betydligt mindre plats och framförallt så får man möjligheten att använda upp till 4 stycken PCI-express banor och NVMe. Flera av de M.2 enheter som vi har testat är mer en dubbelt så snabba än vad dagens SATA-enheter är. Men trots att M.2 ger oss många fördelar kommer formfaktorn också med vissa nackdelar. Högre prestanda betyder kraftigare kontroller och det betyder också högre strömförbrukning och mer värme. Och just värme är något som kan bli problematiskt för M.2 formatet då det lilla formatet gör det svårt att få bort just värme.

De allra flesta M.2 enheter kommer med en kontroller som automatiskt klockar ner sig när den blir för varm och resultat blir sämre prestanda. Det hör dock till ovanligheterna att detta händer för en vanlig användare då de flesta enheter måste utsättas för väldigt hård belastning under en längre period för att problemet ska uppstå. Många entusiaster är dock inte villiga att ta den risken och väljer därför en enhet som inte blir så pass varm att den klockar ner sig. Tidigare har det funnits enheter som löst problemet med en enklare heatspreader, ungefär en sådan som vi ser på många DRAM-moduler. Vissa använder ett klistermärke med koppar i för att leda bort värme. Andra väljer att sätta enheten i en AIC-Adapter för att på så viss få mer utrymme att kyla ner enheten.

Enheten vi tittar på idag har dock valt en lösning som är lite mer ”rakt på sak”. Detta är Teamgroups första PCI-E NVMe SSD och för att slippa problemet med värme har man smackat på den största kylflänsen som man kunde komma undan med. Det gör att enheten inte får plats i laptops, men däremot så ska den passa alla stationära datorer trots att M.2 platsen ibland är monterad i det trånga utrymmet under grafikkortet. Teamgroup kallar sin nya enhet för T-Force Cardea och vi har testat 240GB modellen.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid