WD släpper sin första konsument-SSD sedan 2010, med siktet inställt på budgetklassen. Vi har testat tre modeller av WD Blue, från 250 upp till 1 000 GB.

Det har väl inte undgått någon att hårddiskar i konsumentdatorer, är på väg bort. Nästa år räknar man att över hälften av alla datorer som säljs kommer använda en SSD. Det har också visat sig tydligt på försäljningen av hårddiskar, som har sjunkit stadigt under de senaste två åren. Hårddisken i konsumentdatorer är långt ifrån död, men det är tydligt att det är svårt att inte använda en SSD.

Vill ha en bit av SSD-kakan

Den här utvecklingen kan bli problematisk för de klassiska hårddisktillverkarna. Både Seagate och WD har tidigare gjort försök att ta sig in på växande SSD-marknaden. WD gjorde 2010 ett uruselt försök med sin WD Silicon Edge Blue som vi också testade och vi var inte särskilt imponerade. Seagate däremot gjorde en betydligt tapprare försök med sin ”Seagate 600”-SSD. Det var en enterprise-SSD i konsumentkostym som fortfarande duger gott och väl för de flesta. Men eftersom ingen av dem har egen NAND-tillverkning så blev det svårt att ta sig in på den stenhårda SSD-marknaden för konsumenter.

Men förra året så gjorde WD slag i saken och köpte upp Sandisk (som har egen NAND-tillverkning tillsammans med Toshiba i företaget Flash Forward). Så från en dag till en annan så gick WD från att vara en minimal spelare på SSD marknaden till en av de absolut största och idag så får vi se den första konsumentenheten som släpps under WD:s namn: WD Blue.

WD Blue – siktet inställt på ”lagom”

Att den nya SSD:n har fått samma namn som WDs ”vanliga” desktop-HDD är ingen slump. WD Blue är tänkt att vara enklare/billigare modellen för vanliga konsumenter. WD Blue ska ge lagom med prestanda till ett pris som är lagom och dessutom dra lagom mycket ström.

Precis som bland WD:s hårddiskar så kommer det även släppas en WD Green och den kommer att ha lägre prestanda men fokusera mer på lägre prislapp och troligtvis även lägre strömförbrukning. WD Green kommer släppas senare och är nog inte alls omöjligt att vi får se en WD Black så småningom också. Men idag så är det WD Blue vi tittar närmare på.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid