OCZ och deras moderbolag Toshiba fortsätter att ånga på. Deras nuvarande toppmodell Vector 150 är en enhet som presterar väldigt bra men som samtidigt saknar det där lilla extra. Nu har man släppt en ny modell med mer kapacitet och skydd mot strömavbrott: OCZ Vector 180.

Under de senaste två åren så har vi testat flera nya SSD-enheter från det ”nya” OCZ. Även om alla enheter har varit väldigt bra så har de ofta snubblat på målinjen. OCZ gör (numera) väldigt bra SSD-enheter men det har alltid varit någon annan som gjort en lite snabbare, lite billigare och lite bättre enhet. Trots det så har gapet minskat lite grann för varje ny enhet som kommit. De nya enheterna är alltid lite bättre än sin föregångare.

Prestanda har generellt sett aldrig varit ett problem för OCZ. Deras egna Barefoot 3-kontroller är en av de snabbaste och kraftfullaste på marknaden. Det stora problemet har istället varit deras prissättning och de olika enheternas positionering jämfört med konkurrenterna. I sin prisklass så har OCZ:s enheter helt enkelt inte varit tillräckligt bra. Men OCZ har börjat lära sig och med hjälp av Toshiba och deras tillgång och expertis inom NAND-flash, så har OCZ nu börjat hitta rätt.

Ett ypperligt bra exempel på det är deras relativt nya Arc-serie. Det är en budgetenhet som vi testat tidigare här på NH. Även om enhetens prestanda var helt okej för budgetsegmentet, så var priset för högt för att kunna mäta sig med exempelvis Crucial MX100 och Samsung 840 Evo. Nu har man dock lyckats få ner priset en aning och nu är OCZ Arc en av de mest prisvärda enheterna som man kan köpa. Inte riktigt i klass med MX100, men inte långt ifrån.

Men idag så ska vi inte prata om Arc. Vi ska istället prata om OCZ:s toppmodell Vector. Vector har historiskt sätt varit den sista enheten som fått nya minneskretsar. Arc använder sig av Toshibas A19 NAND-flash. Samma sak gäller den senaste versionen av Vertex 460 (som heter just Vertex 460A). Det är alltså endast Vector som använder Toshibas första generation 19-nanometerskretsar. Troligtvis är det för att OCZ väljer längre valideringstid för Vector-serien. Detta har dock gjort att Vector serien ofta använder något äldre och något dyrare NAND-flash, vilket i sin tur gör att den har svårt att konkurrera med andra tillverkare. Men under CES så visade man upp den tredje generationens Vector som denna gång fått namnet Vector 180.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Tobberian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobberian
Medlem
Tobberian

Är stänga av eller resetta en hängd dator lika dåligt för en SSD som ett strömavbrott/spik?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Tobberian”]Är stänga av eller resetta en hängd dator lika dåligt för en SSD som ett strömavbrott/spik?[/quote]
Jag skulle tro att både hålla inne power-knappen och trycka reset-knappen är ”Ok”.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag har tittat runt lite på andra recentioner och det ser ut som om ”problemen” med att prestandan sjunker, är bättre på 240GB modellen. Genrellt sätt så ser det ut som om 240GB modellen är bättre överlag. men vi får se om vi kan få in den för test och kolla ordentligt på det.