Trots vissa prestandaproblem så har Samsungs 840 Evo varit en av de absolut mest prisvärda SSD-enheterna vi testat. Idag ska vi ta oss en titt på uppföljaren och inte helt oväntat så är det V-NAND och TLC som står på menyn. Vi testar nya Samsung 850 Evo!

Vi visste alla att den skulle komma – efter Samsungs lansering av 850 Pro och deras nya 3D-NAND nu i somras, så visste vi att det bara var en tidsfråga. Samsungs omåttligt populära 840 Evo har skördat stora framgångar under de senaste 1,5 åren men börjar nu bli lite rostig i kanten. Det är dags för Samsung att återigen ta de erfarenheter som man fått från sina högprestanda enheter i Pro-serien och applicera dem i en mainstream enhet.

Under presskonferansen i Seoul så fick vi en genomgång av Samsungs 3D V-NAND. När Samsung började visa upp siffror som pekar på att livslängden för dessa minneskretsar är mer en dubbelt så hög som traditionellt MLC-NAND, så började vi inse var detta skulle leda. De minneskretsar som idag finns i 850 Pro ska enligt Samsung klara över 30 000 skrivningar till varje minnescell. Tidigare har vi sett att gå över till att lagra tre databitar i varje minneskrets minskar cellens livslängd med ungeför 50 – 70 procent. Om detsamma gäller för 3D-NAND så skulle Samsung kunna öka kapaciteten hos varje krets med 50 procent och ändå har en livslängd som är flera gånger högre än de som vi tidigare sett i Samsungs enheter.

Därför är det föga förvånande att vi idag sitter här med den första SSD-enheten som använder TLC V-NAND. Samsung har dock valt att kalla det för 3bit-MLC istället för TLC. Detta är tekniskt sätt också rätt eftersom allt som är mer än en databit per cell, kan kallas för MLC (Multi Level Cell). Anledningen till att man gjort så är helt enkelt att TLC inte ”låter” lika bra och förknippas ofta med sämre kvalité och kortare livslängd. Inte helt oväntat så heter den nya enheten Samsung 850 Evo och är en enhet som ska ersätta 840 Evo för oss med mindre feta plånböcker. Detta är alltså en enhet som är tänkt för Svenssons och arbetsdatorer i första hand. Vi kommer givetvis att köra 850 Evo genom våra tester, men först så ska vi titta närmare på tekniken bakom. För er som inte är så insatta i vad 3D V-NAND eller TLC är för något så gör vi först en snabb genomgång om vad det är och varför det spelar roll.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Justja-Tjalve-JustjaVirre39 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Virre39
Medlem
Virre39

Väldigt mycket stavfel i denna artikel. Be någon korrekturläsa innan publikation. Sedan saknas just det kritiserade priset i summeringen av artikeln.

Intressant SSD dock!

Justja
Gäst
Justja

Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Justja”]Efter 840/840 EVO fiaskot så spelar det ingen roll fast dom skulle sälja 850 EVO 1TB för 1000 kronor, TLC är ju solklart inget att lita på i längden. Näpp Samsung, era produkter ska man inte röra.[/quote]

Jag skulle nog inte vilja kalla det ett fiasko. Och de har ju faktiskt fixat till det, vilket betyder att det inte var TLC som var problemet. Du får nog tyvärr leva med TLC i framtiden också då det inte kommer bli mindre TLC framöver 🙂

Justja
Gäst
Justja

[quote name=”-Tjalve-”]de har ju faktiskt fixat till det[/quote]

Det har dom faktiskt inte gjort. http://www.anandtech.com/show/8997/samsung-releases-statement-on-840-evo-performance-another-fix-is-in-the-works