Medan Huawei presenterade Ascend P6 i London var vi inbjudna till den svenska lanseringen i Stockholm. Utöver presentationen fanns det ett par exemplar på plats och vi passade givetvis på att klämma lite för att se om det nya flaggskeppet har något att komma med utöver världens tunnaste profil.

Trots att Huawei ligger på en fjärdeplats över antalet skeppade telefoner under första kvartalet har man haft det svårt att fajtas med konkurrenternas flaggskepp. Nu hoppas man kunna ändra det med Ascend P6 som kommer med kraftfull hårdvara till ett konkurrensmässigt pris, närmare bestämt 3 900 kronor.

Specifikationer Huawei Ascend P6
Mått (H x B x D) 132,7 x 65,5 x 6,18 mm
Vikt 120 gram
Skärmpanel IPS LCD
Storlek och upplösning 4,7 tum, 720×1280 pixlar (312 PPI)
CPU Huawei K3V2 (fyrkärnig Cortex A9)
Tillverkningsteknik 40 nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Vivante GC4000
RAM 2 GB LPDDR2
Internimnne 8 GB
MicroSD-plats Ja, upp till 32 GB
Batteri 2 000 mAh
Anslutningar USB 2.0, 3,5 mm hörlursutgång
Trådlös kommunikation HSDPA, 14,4 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 3.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 5,0 MP
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.2.2, Jelly Bean

När Huawei påbörjade designen tog man inspiration från ett vanligt papper. Tunnhet och naturliga former har varit grundpelarna och det har lett till i en telefon som ligger riktigt bra i handen. Det är inte bara imponerande att man har lyckats skapa en tunn telefon utan att man även minskat bredden vilket resulterat i en skärmram på riktigt låga 3,5 millimeter.

Vägen dit har varit allt annat än enkel då det finns mängder med hinder. Som tillverkare står man ofta i dilemmat om man ska ha en tunn telefon eller ett stort batteri. Huawei har använt sig av ett stort platt batteri på 2 000 milliamperetimmar vilket däremot fortfarande är lite mindre än konkurrenterna i klassen. Lägger man till en kraftfull systemprocessor blir det en viss oro att batteritiden blir lidande. En liten tröst är att vi vet sen tidigare att Huawei är duktiga på att optimera mjukvara och P6 kommer med flera förbättringar samt en bättre översikt i hur många samtals-/surfminuter man har kvar.

Byggkvaliteten är solid, när vi vrider och bänder är det inget som knakar eller ger efter, än mer imponerande är att man fått in dubbla simkort och en microSD-plats och samtidigt haft kvar unibody-skalet. Jakten på tunnhet har däremot resulterat i en bristande punkt: hörlursutgången är placerad på sidan. Det finns en god anledning till att ingen annan väljer den placeringen då telefonen inte ligger bra i fickan när man har hörlurar ikopplade samtidigt som det finns en större risk för slitskador.

4,7 tum och 720 x 1 280 pixlars upplösning

Skärmen på 4,7 tum är förvisso inte i topp när det gäller upplösning, men från den lilla tid vi spenderade ser färgåtergivning och betraktningsvinklar ut att vara dugliga. Vi känner att vi faktiskt inte kan klaga på upplösning när skärmen forftfarande har över 300 pixlar per tum. Ascend P6 tar efter Samsung och Nokia med en känslig skärm som går att använda med handskar, något vi tyvärr inte hade tillgängligt att testa i sommarvärmen.

Kamera i fokus

När skärmarna har blivit högupplösta och hårdvaran kraftfull letar tillverkarna efter nya sätt att få sina telefoner att stå ut – det här året ser den punkten ut att bli kameran. Ascend P6 har en bra kamera på pappret med sina åtta megapixlar och en bländare på F2.0 men det som får den att stå ut är mjukvaran. Huawei har sett problemet med att det finns för många funktioner för den vanliga användaren, man har därför jobbat hårt med att förbättra auto-läget så att man inte ska behöva byta mellan olika miljöer. Ascend P6 ska även kunna fokusera på föremål som är blott fyra centimeter bort. Vi hade ingen möjlighet att göra några större tester på kameran men vi passade på att ta två bilder för jämförelse med HTC One. Det är ingen tvekan om att Ascend P6 kan producera riktigt bra bilder, vi kommer självklart dyka lite djupare för att se exakt hur bra kameran är.

Huawei Ascend P6 vs. HTC One

Är man intresserad av videosamtal eller att ta bilder på sig själv kan det vara användbart att veta att frontkameran är på fem megapixlar men mycket mer än så vet vi inte i nuläget.

Huawei Ascend P6 kan vara ett riktigt bra köp från det vi har sett hittils. En tunn profil, stabil byggkvalitet, hårdvara som hänger med i svängarna och en kamera som presterar. Det stora frågetecknet är om batteriet är tillräckligt men om vi känner Huawei rätt så är det inget vi bör oroa oss alltför mycket för. När vi tittar på Ascend P6 ser vi ett flaggskepp med ett pris som är bra mycket lägre än konkurrenternas alternativ. Förhoppningsvis håller vårt första intryck i sig när vi tar ett steg extra och ser vad det nya flaggskeppet går för.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Mikael ENädåArmin Nezirevicdj christian-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Prissättningen är det egentligen inget att hurra över om jag skall säga min mening.
Gemene svensk köper ändå sina telefoner i samband med abonnemangstecknande och där tror jag att man är beredd på att betala femtiolappen mer i månaden för ett märke som är mer världskänt.

För mig känns det mer som om Huawei i detta fall säljer på ett välbekant utseende än att faktiskt ge en så prisvärd telefon som möjligt för strax under 4000 kronor.
Galaxy S3 är ett bättre alternativ än Huawein i samma prisklass.

Anton Karmehed
Admin

Tycker designen verkar riktigt trevlig och så länge man inte totalt offrar batteritiden är det ju schysst med en riktigt tunn telefon. Däremot är jag ju väldigt spänd på att se hur fasen det känns att ha 3,5mm anslutningen i sidan av telefonen. Känns som att man måste ha ett headset med 90-graders kontakt för att det öht ska funka när man har den i fickan.

matza
Gäst
matza

Låter som en rätt bra telefon för de pengarna. Hade den 4G? Nu har jag nyligen tecknat mej för en Galaxy S4 för 2 år, som jag är mycket nöjd med. Men nästa gång, eller om S4:an skulle tappas i golvet – varför inte….

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hade den bara haft stock Android så…

dj christian
Gäst
dj christian

Herregud vad fult gränssnitt! Finns inget i den telefonen som den kan göra så bra med det där gränssnittet. Nej tackar vet jag vanilla Android.

Armin Nezirevic
Gäst
Armin Nezirevic

”När Huawei påbörjade designen tog man inspiration från ett vanligt papper.”

Jag tycker att den ser ut som iphone…. till hälften iaf.

Nädå
Gäst
Nädå

Är rädd för att även Kina kommer att spionera på mig om jag köper denna 🙁

Mikael E
Gäst
Mikael E

Äger verkligen HTC One’s kamera! Detaljer och skärpa i bilderna tagna med P6:ans kamera är så mycket bättre. Köpsugen!