AMD:s treenighet är komplett i testlabbet. Vi lägger Ryzen 7 1700X och Ryzen 7 1700 på sträckbänken, och hittar en ny favoritprocessor för arbetsstationer.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

I början av månaden gjorde AMD för första gången på närmare 10 år ett markant avtryck på CPU-marknaden för entusiaster. Med lanseringen av Ryzen visade det röda laget att man kan erbjuda kraftfulla processorer som på allvar utgör ett alternativ till Intels toppmodeller.

Sist kikade vi på flaggskeppet Ryzen 7 1800X, som ryckte ut mattan underifrån Intels konkurrerande processorer Core i7-6900K och i7-6850K. Men även om den bedriften var imponerande i sig så fick vi dra slutsatsen att Ryzen 7 1800X fortfarande inte var en processor för vanliga datorspelare eller ens de flesta arbetsstationer, då prislappen fortfarande låg något högt jämfört med Intel Core i7-7700K.

I testlabbet den här gången har vi de två billigare syskonen: Ryzen 7 1700X samt Ryzen 7 1700. Under värmespridaren sitter exakt samma Zen-kärnor som i toppmodellen 1800X, men med något lägre klockfrekvenser och ett mer humant pris.

Uppdaterade resultat för Ryzen 7 1800X

Sedan vi publicerade vårt ursprungliga test av Ryzen 7 1800X har flera moderkortstillverkare uppdaterat UEFI på sina moderkort för AMD:s nya plattform. I vårt fall har vi noterat betydligt bättre stabilitet med andra minneshastigheter än bashastigheten 2 133 MHz, vilket ställde till med betydande problem till vårt ursprungliga test. Vi har även noterat att systemet blivit något stabilare vid överklockning.

Till den här artikeln har vi därför testat om Ryzen 7 1800X med en ny UEFI-version (1.26), som tycks ha lett till något förbättrad prestanda. Vi har även kört de nya testerna med ett annat moderkort (Nu ett MSI X370 Xpower Gaming Titanium) än i lanseringstestet.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAMD73Anton KarmehedJB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Carl, kan du helt kort förklara hur skillnaden i din betygssättning av de konkurrerande processorerna r7-1700 (6,7) och i7-7700k (8,6) kunde bli så stor.

JB
Medlem
JB

Du skriver bland annat: ”Men vill du däremot bygga en HOBBYDATOR för att lära dig 3D-modellering, … utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel, så är det här en ROLIG och kraftfull processor för rätt ändamål.”, är inte detta att förminska ett seriöst alternativ? Jag kan inte uppskatta era testers inverkan på läsares köpbeslut, men det får väl antas att de för en del är viktiga, mao är det ett stort ansvar som vilar på era axlar om ni skall vara oberoende och förhålla er neutrala. Jag har ingen aning om vad betygskriterierna är, vad som krävs… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Hej JB och tack för din input. Du får ursäkta att det tagit lite tid att svara, Carl vår redaktionschef har gått på semester idag så har fått synka med honom över telefon på flygplatsen. Kortfattat, medan resonemangen och slutbetygen med utmärkelser är korrekta har det blivit knas i våra betygskort med siffrorna. Så du var helt korrekt i att det såg konstigt ut. Vi jobbar på ett automatiskt poängsystem baserat på våra benchmarkresultat men detta har inte kommit i hamn ännu. Detta kommer som du är inne på att viktas efter att vi testar nya processorer per automatik. Vi… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel.

Du säger där ovan att betalar du mer får du intel som är bättre en AMD.Vad sägs om AMDs snart kommande 64 trådars zen cpu server?

Morkul
Medlem
Morkul

Men denna artikel handlande inte om kommande CPUs utan om vad som finns nu,