Be Quiet Pure Power 9 är en serie inriktad på budgetmedvetna entusiaster som prioriterar låg ljudnivå framför mängder av finesser.

Det är dags för en ny uppdatering Svenska Nätaggregatsguiden, den här gången med ett nytt nätaggregat från Be Quiet. För de som vill lära sig mer om nätaggregat, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Be Quiets nya modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Be Quiet Pure Power 9 CM 600W

Be Quiets entusiastserie Dark Power har gått igenom testlabbet två gånger med goda resultat, idag ska vi kika på en mer budgetorienterad modell från Pure Power-serien. Att skapa mer prisvärda serier med många funktioner är inget ovanligt, men ett vanligt problem är att ljudnivån inte alls prioriteras. Detta vill Be Quiet ändra på och leverera allt det goda inklusive låg ljudnivå. Ett recept som låter vinnande som vi ska sätta på prov.

Modellen vi ska testa har en kapacitet på 600 watt, certifiering för 80 Plus Silver samt en påkostad fläkt som ska hålla ljudnivån låg oavsett belastning.

Be Quiet Pure Power 9 (6)

Överraskande prestanda till låg ljudnivå

Pure Power 9 överraskar lite med genomgående bra prestanda, spänningregleringen på 3,3V och 5V lämnar däremot lite att önska. 12V varierar endast 0,3 procent (%), vilket är riktigt bra resultat, men 5V når upp till 4,4% vilket är inom ATX-specifikationen men lite för nära.

Det högsta uppmätta rippelvärdet är endast 26 millivolt (mV) på 12V-linan, vilket helt enkelt är riktigt bra värden. Effektivitetsmässigt håller det som utlovat en nivå med 80 Plus Silver. Detta betyder att vid full belastning måste cirka 100W värme fläktas bort, vilket hanteras utmärkt, båda ljudnivå och temperaturer hålls nere till ett minimum. Utöver detta märktes inget spoltjut värt att nämna.

Be Quiet Pure Power 9 (12)

Innanmätet är en plattform från FSP som används i budgetmodeller som bland annat FSP Raider. Något som märks vid obalanserade laster mellan rälserna, där 3,3V är bortkopplad från de andra. Ojämn belastning mellan 12V och 5V kan bidra till ganska dålig prestanda. Den största besvikelsen är att Be Quiet valt att bestycka nätaggregatet med kondensatorer från kinesiska Taepo som bara är specifierade för 85C. En ytterligare punkt att påpeka är att det inte finns en metall-oxid varistor för att skydda för överspänning utan en GDT (gas discharge tube) som varken är lika snabb på att reagera eller lika effektiv.

Fläkten är på 120 millimeter med ett varvtalstak på 1 800 varv per minut, något som vi aldrig är i närheten av. Det maximala värdet i våra tester har legat kring 1 200 varv per minut, där den fortfarande håller sig tyst.

Summering

Resultatet av ovanstående är att Pure Power 9 inte får en utmärkelse, då det ligger lite för högt i pris i förhållande till konkurrensen – i skrivande stund kostar det cirka 900 kronor – samtidigt som komponentvalen invändigt är tveksamma. Överspänningsskyddet är allt annat än toppklass, och för ungefär 200 kronor mer får du exempelvis ett Corsair RM650, med mer högkvalitativa komponenter, lägre rippel, två år längre garanti och högre maxeffekt. I vår mening är de fördelarna stora nog för att väga upp för den prisskillnaden.

Du hittar diagram med resultat i slutet av artikeln, och fullständiga resultat i Svenska Nätaggregatsguiden.

Be Quiet Pure Power 9 (7)

”Be Quiet Pure Power 9 600W består av en blandad påse av både positiva och negativa aspekter. Först och främst är ljudnivån låg och lär knappt störa de kräsna, rippelnivån är genomgående godkänd och spänningsregleringen för 12V är riktigt bra. Tyvärr tappar det på byggkvalitén med lite undermåliga komponenter samt ett mediokert överspänningskydd och högt pris jämfört med konkurrensen. ” – Svenska nätaggregatsguiden 2016-07-14

Lägstapris på prisjakt.se:Product price

Testresultat

Här nedanför ser du sammanfattade resultat i gallerier – fullständiga resultat för alla belastningar och spänningar finns i Svenska Nätaggregatsguiden.

 

 

 

Marknadsanalys och uppdateringar

Inga nya utmärkelser i guiden, men däremot en del modeller påväg in från lite udda företag som exempelvis Gigabyte, ett namn som vanligtvis är mer förknippat med moderkort och grafikkort.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments