Kan en serverprocessor vara det rätta valet för din speldator? Vi låter fyra Skylake-baserade Xeon-processorer tampas mot konsumentkretsar i ett stort test!

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, den avdelning på Nordichardware där du alltid hittar våra senaste tester och nyheter om just processorer samt får en enkel överblick över alla våra nuvarande produktrekommendationer. Glöm inte ta en titt där inför ditt nästa processorköp!


Intels Xeon-processorer är i första hand avsedda för användning i servrar och arbetsstationer, medan det är Core-serien som är företagets spjutspets för konsumenter. Sådan har uppdelningen sett ut sedan flera processorgenerationer tillbaka, men trots det har de två serierna i många fall överlappat. Det finns nämligen situationer där Intels serveranpassade kretsar kan lämpa sig lika bra i en konsumentdator.

Varför Xeon?

Tidigare generationer har det i regel gått bra att köra Xeon-processorer och Core-processorer med samma typer av moderkort, men sådant är inte fallet med Intels senaste processorfamilj, Skylake. Z170-styrkretsen som är primärt avsett för den senaste Core-serien har inte stöd för Xeon, som istället endast fungerar på styrkretsar i C-serien.Intel_Xeon_E3-v5_05

Trots det har Xeon inte försvunnit ur sikte för konsumenter, utan istället har flera moderkortstillverkare bryggat de två segmenten med diverse konsumentinriktade moderkort baserade på C-styrkretsar (i regel C232) med stöd för både Xeon E3-1200 v5-familjen och Core-familjen. Dessa moderkort finns dels med inriktning mot arbetsstationer och servrar, men i viss utsträckning även med datorspelare i åtanke.

Är det lönt att köpa en Xeon-processor till något annat än en server?

I och med att flera moderkortstillverkare producerar gaming- och konsumentinriktade moderkort med fokus på Xeon ställer vi oss såklart frågan: är det lönt att köpa en Xeon-processor till något annat än en server?

I den här artikeln kikar vi närmare på fyra Xeon E3-1200 v5-processorer som kan tänkas vara av intresse för just konsumenter. Vi kommer hårdtesta modellerna i vår testsvit, och även ge en grundlig genomgång av vad som faktiskt skiljer Xeon från Core och varför du bör – eller inte bör – fundera på att köpa en Xeon snarare än en Core.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RCarl Holmbergspelgubbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jakob K
Medlem
Jakob K

Men hallå, självklart blir ni inte begränsade av processorn med ett gtx 970 och 1080p i Battlefield 4. Kom igen nu. Man vill ju se processorns prestanda i spelen, och inte bara att den med stor sannolik inte spelar någon roll för den som vill hålla 60 fps.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för ett grymt jämförelse-test! Alltid intressant att få veta hur Xeon-plattformen står sig mot konsument-plattformarna. Slutsatsen jag drar efter denna läsning, är att det enda skälet för mig att eventuellt skaffa en Xeon-plattform skulle vara just för en workstation där felskrivningar/läsningar från minnet absolut inte får förekomma. Tex vid programmering eller tidskrävande 3D-renderingar, där man verkligen vill minimera risken för korrupta kompileringar/renderingar (eller liknande) till näst intill obefintlighet. Givetvis även för servrar eller andra datorer som måste stå på 24/7. Tack igen. 🙂 PS. Det har slinkit in lite fel i rubriksättningarna för testets olika sektioner, där ”GTX970” fått… Läs hela »