Nordichardwares prestandaindex

Prestandaindex räknas ihop av ett antal, majoriteten, av speltesterna för att ge snabb överblick över prestandan. Vi har valt att exkludera några titlar som ger avsevärt bättre resultat för AMD eller Nvidia. Resultaten är normaliserade, vilket innebär att testerna är viktade så ett test med 200 bilder per sekund inte motsvarar en större del av det sammanvägda resultatet. Vi summerar prestandan oavsett upplösning och grafikgränssnitt i Nordichardwares prestandaindex som finns längst ner.

Prestandaindex DirectX 11

Det råder inget tvivel om att Nvidia fortfarande har ett järngrepp om prestandamarknaden, särskilt i DirectX 11-titlar. GTX 1080 Ti är helt ohotad kung medan GTX 1080 håller AMD stången ända fram till 4K-upplösning där Vega 64 får ett mindre övertag när vi slår ut prestandan över flera speltester. GTX 1070 Ti gör sitt jobb och håller Vega 56 på lagom avstånd.

Alla våra tre testade grafikkort levererar några procent högre prestanda där vi i favoritupplösningen för dessa kort, 1440p, levererar runt 5 procent högre prestanda i snitt. Det är också runt 10% högre prestanda än syskonet GTX 1070. Däremot ser vi att GTX 1080 håller sig på ett betryggande avstånd till nykomlingen och detta med ett referenskort, tänk på att det här finns många fabriksöverklockade modeller som hade levererar ett antal procent högre prestanda ytterligare.

Prestandaindex DirectX 12

När vi växlar över till DirectX 12 ser det som vanligt ljusare ut för AMD. Här får Nvidia kämpa mer för att hålla Vega-bakom sig och GTX 1080 får se sig knappt besegrad i alla upplösningar av Vega 64. Nvidias målsättning med GTX 1070 Ti håller dock i sig, alla tre partnerkort vi testar håller Vega 56 bakom sig, även i 4K-upplösning som annars är Vegas styrka. Marginalerna är dock väldigt små särskilt i 1440p och 4K-upplösning.

Noterbart är faktiskt att GTX 1070 Ti håller sig förhållandevis bra i prestandagraferna när vi växlar från 1440p till 4K-upplösning. Detta trots en betydligt lägre minnesbandbredd än storebror GTX 1080 som presterar knappt 10% bättre i båda dessa upplösningar.

Nordichardwares prestandaindex genomsnitt

Gör vi ett prestandaindex för alla våra prestandaindex får vi en ganska bra överblick på grafikkortsmarknaden idag. GTX 1080 Ti är kung. GTX 1080 och Vega 64 levererar snarlik prestanda utslaget över alla spel, upplösningar och grafik API. Sedan är det nya GTX 1070 Ti på en tydlig tredjeplats och med samma basfrekvenser är prestandasiffrorna mer eller mindre identiska mellan de tre korten.

GTX 1070 Ti levererar i snitt 10-11% bättre prestanda än GTX 1070 och 4-5% bättre prestanda än Vega 56, vilket betyder att Nvidias huvudmål att kontra Vega 56 onekligen får ses som uppfyllt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid