Kan man inte slåss med prestanda så får man slåss med pris. Intel gör ett försök att sälja PCIe och NVMe till samma pris som SATA-enheter med nya 600p.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter. Där hittar du alltid våra aktuella köprekommendationer, samt djupgående artiklar om allt du behöver veta om flashlagring.

SATA har länge varit en flaskhals för lite dyrare SSD-enheter. Det är därför inte så konstigt att det är just toppenheterna som tagit steget över till PCI-Express och det nya protokollet NVMe. För lite över ett år sedan släppte Intel sin toppmodell 750 och då var det prestanda som gällde för hela slanten.

Enheten kom också med ett högre pris än vad de flesta konsumenter är villiga att betala. Någon månad senare så släppte Samsung 950 Pro med lite mer human prislapp och då hoppades vi att priserna skulle börja sjunka lite på grund av större konkurrens.

intel_750_400_priceIntel 750 400GB

samsung_950_pro_priceSamsung 950 Pro 512GB

Men tittar vi på prisutvecklingen på dessa två enheter så ser vi att priserna inte alls har sjunkit speciellt mycket. Samtidigt har övriga företag inte ens lyckats få ut sina nya enheter på marknaden. Undantaget är Toshiba OCZ som med sin RD400 kunde röra om lite grann i grytan. Men inte heller Toshiba/OCZ lyckades få ner priserna tillräckligt mycket för att göra dessa snabba SSD-enheter tillgängliga för den breda massan.

En lucka för billigare PCIe-modeller

Nu har Samsung lanserat 960 Pro och återigen ökat prestandagapet mellan SATA-enheter och de nya PCIe-enheterna. Samsungs priser ligger dock på samma nivåer som tidigare (strax över 3 000 kronor för 512 GB). De snabba enheterna blir bara snabbare, men priserna ligger fortfarande på samma nivå.

Det gör att det öppnar upp en ny marknad mellan de snabbaste SATA-enheterna och de snabba PCIe-enheterna. Och det är en marknad som både Samsung och Intel har spanat in. Samsungs bidrag kommer framåt slutet av året i form av 960 Evo, men Intels svar har redan funnits ute på marknaden i någon månad: Intel 600p.

En helt ny SSD-serie

Den nya serien får också en ny namnstandard i form av Intels 6xx-familj. Inte helt oväntat så placerar sig 6-serien mellan 5-serien (Intel 540s) och 7-serien (Intel 750). Tanken för Intel är att göra en enhet som är snabbare än SATA men som ändå inte kostar dubbelt så mycket per gigabyte som de andra PCIe-enheterna gör.

Då denna enhet är ett betydligt billigare alternativ så ska man inte heller räkna med att 600p kommer att vara på samma prestandanivå som 750, 960 eller RD400. Vi kommer primärt att jämföra Intel 600p med snabbare SATA-enheter såsom Samsung 850 Evo och Crucial MX300. Men också dyrare SATA-enheter såsom Sandisk Extreme Pro, Samsung 850 Pro och OCZ Vector 180.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Gustav GagerJontekarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Gillar verkligen Intel 600p, har själv en på 256GB, dock är jag lite orolig över värmeutveckligen. Vid belastning så kan den nå temperaturer upp till 93c!
Har meddelat där jag köpte ifrån och kommer säkerligen få en ny disk, för enligt dem så ska den inte bli så varm. Men vet inte.