Intel Optane 900p är den första SSD-enheten för konsument-marknaden med Intel/Microns 3D Xpoint. Vi synar den nya teknologin och Optane 900p i sömmarna.

Detta test är en del av Svenska SSD-guiden där vi kontinuerligt uppdaterar med aktuella köprekommendationer för olika målgrupper. Kika in där för mer information och övriga köprekommendationer.

2015 slog Intel och Micron på stora trumman och presenterade 3D Xpoint (uttalas 3D Crosspoint). 3D Xpoint är en ny typ av minne som ska vara 1000 gånger snabbare och ha 1000 gånger längre livslängd än vad NAND-flash har. Förutom bättre livslängd så ska det vara betydligt billigare än DRAM att tillverka (dock inte lika billigt som NAND) och ha möjligheten att skala uppåt på ett helt annat sätt än vad NAND klarar.

Det låter nästan lite för bra för att vara sant och spekulationerna var många men det är tydligt att Intel och Micron har stora planer för sin nya minnesteknik. Det skulle dröja till våren 2017 innan de allra första produkterna började dyka upp på marknaden, då i form av Intels Optane P4800X SSD. Sedan under sommaren så släpptes första konsumentprodukten i form av Intel Optane Memory. Det är en liten M.2 SSD som primärt används som cache för hårddiskar tillsammans med Intels Smart Respons-teknik. Men nu är det dags för den SSD som vi alla har väntat på. Den första riktiga konsument SSD-enheten baserad på 3D Xpoint, Intel Optane 900p.

Som en uppföljare till Intels 750, så är Optane 900p en SSD utan bromsar. Detta är byggt för att vara den snabbaste konsument SSD-enheten på marknaden och för första gången på många många år så ser det ut som att vi har en enhet som kan peta ner Samsung från SSD-tronen. Faktum är att vi vågar nästan lova att 900p är snabbare än Samsungs 960 Pro. Frågan är hur mycket bättre är den, och är det värt de extra pengarna?

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀