Lenovo Yoga Pro 9i marknadsförs som kreatörslaptopen med grym färgexakthet; under 1 Delta E-snitt utlovas det på papper. I verkligheten var vårt testexemplar inte alls så bra.

Summering

Lenovo Yoga Pro 9i

Intel Core i9-13905H, Nvidia GeForce RTX 4070

1 TB, SK Hynix NVMe SSD

SK Hynix, 64 GB DDR5

16 tum Mini LED, 3 200 x 2 000, 165 Hz

Lenovo Yoga Pro 9i hade kunnat vara unik och väldigt bra men det är den inte. Den har till exempel en skärm som är sämre än väntat. Yoga Pro 9i har samtidigt några av de bästa högtalarna, den bästa kameran och det bästa tangentbordet vi testat på länge, men den är också en besvikelse på grund av en dålig pekplattan. Prestandan är på topp vad gäller film- och bildredigering och spelprestandan är imponerande men den är inte designad för gaming, eftersom den har svårt att driva sin höga upplösning. Även byggkvaliteten är bra överlag men har en botten som knakar. Yoga Pro 9i blandar och ger alltså mycket och med några finjusteringar kan en framtida variant bli en riktig toppmodell som kombinerar hög prestanda med ett professionellt utseende. I dag är den inte så bra som vi hade hoppats.

Design och konstruktion

Lenovo Yoga Pro 9i är en stilren och relativt tunn pjäs. Laptopen har ett rundat formspråk och ett aluminiumchassi med len och finkornig anodisering. Vårt testexemplar är i färgen Tidal Teal. Det är en lågmäld färg med lågmäld design som lämpar sig väl i professionell miljö. Den är väl utformad med tanke på komponenterna som huserar i chassit.

Med en aluminiumkonstruktion hade vi förväntat oss en robust pjäs och det intrycket hade vi också innan vi kikade närmre på undersidan. Chassit är välkonstruerat och står enkelt emot våra tryck och försök till att böja det, utan så mycket som ett pip. Endast mitten av ytan böjs inåt lite under press, i övrigt lämnar chassit ett bra intryck. Om vi däremot börjar trycka längs botten av chassit börjar laptopen direkt att säga ifrån. Chassit ger ifrån sig knarr i den främre delen av undersidan, nästan som att delarna inte är korrekt designade för att passa tillsammans. Vi försökte ta isär bottenplattan och återmontera den för att försöka åtgärda problemet, utan att lyckas. I övrigt har vi inget att anmärka på vad gäller byggkvalitet.

Det finns inte mycket i detaljväg, så som vi föredrar det. I vanlig Lenovo-anda finns en Lenovo-logotyp på locket samt på användningsytan, båda längs med kanterna, samt en serie-logotyp, i detta fall Yoga. I övrigt talar den smakfulla anodiseringen för sig själv. Inga RGB-områden – de enda lysdioderna som finns att tillgå befinner sig i tangentbordet.

Tangentbordet har samma typsnitt som Lenovo Yoga 7 Slim Pro som vi tidigare har testat, men använder sig av ikoner för modifieringstangenterna istället för ren text. Vi föredrar ikoner, förutsatt att de är konsekvent utförde, vilket det är bortsett från Caps Lock och Enter på Numpad. Caps Lock är ursäktat då det är lite av en standard att inte använda en ikon för just den tangenten, sedan 40 år tillbaka. Typsnittet är i övrigt vänster-toppjusterat och är rent och rundat. Olyckligt nog väljer Lenovo att vänsterjustera pekplattan, vilket är ett dåligt alternativ för musanvändare, vänster handlov vilar nästan alltid på plattan i det utförandet.

Skärmen har den perfekta balansen mellan en styv och lätt gänga, så att det är enkelt att justera vinkeln samtidigt som skärmen är styv nog att hålla sig på plats. Gängan är av längd-typen och vi ser inga strukturella problem med den. Skärmen går att vrida något men knakar inget under vår press. När bordet vibrerar ser vi att skärmen följer rörelsen något men klarar sig med ett helt klart godkänt betyg.

Det enda problem vi ser med skärmen, som också är kapacitiv, det vill säga att den registrerar tryck, är att den är högt reflektiv. I både in- och utomhus miljö reflekteras vår omgivning i skärmen oavsett ljusförhållanden. Ramarna är inte breda, men vi ser att Lenovo valt att runda av hörnen, vilket innebär att innehåll i hörnen som borde vara synligt döljs av ramen. Det är inte ett stort problem men vi förstår inte riktigt varför det har blivit en trend att gömma delar av innehållsytan.

Undersidan använder gummilängder, två längs de främre hörnen och en lång längs bakdelen. Längderna är gjorda av hårdare gummi. Det tjocka gummit gör ett bra jobb att filtrera bort vibrationer från underlaget innan det når våra fingrar, men vi hade föredragit ett mer greppigt gummi. Det är inte så pass illa att laptopen flyger över en isrink, men den kan flytta sig lite under användning. På botten finns inte mycket annat intressant, utöver ett fläktgaller och två högtalare.

Då skärmen går att vrida 180-grader, finns det endast portar längs vardera sida av laptopen. På vänster sida finns en 3,5 mm-port, en Thunderbolt 4-port (USB-C 3.2 Gen 1), en USB-A 3.2 Gen 1-port, en HDMI 2.1-port samt en strömport. Höger sida har en USB-A 3.2 Gen 1-port samt en SD-kortsläsare. På höger sida finns också ström-knappen samt ett webbkamerareglage.

Det är inte det roligaste innanredet. Det finns inte mycket att kika på utan att skruva isär ett gäng plåtar, och även då är det mesta fastlött. Det finns två M.2-portar, varav en är upptagen av den medföljande SK Hynix-hårddisken på 1 TB. Batteriet är löstagbart.

Allmän användning

Högtalarna i Lenovo Yoga Pro 9i är en fröjd för öronen. Ljudet har inga stora problem med distorsion, inte ens på maxvolym. Ljudet har en klarhet över mellanregistret och det övre registret. De är balanserade utan att vara återhållsamma. Det enda vi har att anmärka på är att högtalarna inte har ett väldefinierat, djupt slag för de lägre frekvenserna. De är på så sätt relativt neutrala och kan fungera bra för ljud/videoredigering, åtminstone så lämpade som laptophögtalare kan vara. Detta gäller såklart utan belastning på datorn. Under last låter fläktarna otroligt mycket. En kollega på kontoret frågade om det var spöregn utomhus när vi drog igång syntetiska prestandamätningar på datorn.

Med Yoga Pro 9i får vi en inbyggd 5 MP-kamera som, för en gångs skull presterar relativt bra. I lågljusförhållanden är den inte överdrivet grynig, färgåtergivningen är bra och detaljrikedomen är där. I bra ljusförhållanden är kameran den bästa vi testat i en laptop på senare tid. För videokonferenssyfte finns det inget att klaga på. Mikrofonen utmärker sig inte på samma sätt som kameran men håller motsvarande standard som andra laptops vi testat. Det vill säga: bra för videokonferenser och konversationer med kollegor men inte för professionell inspelning.

Tangenterna är rejält taktila, på ett bra sätt. Risken med alltför taktila tangenter är att fingrarna snabbt går från noll till hundra och bottnar abrupt och skarpt. Slaglängden finns där i Yoga Pro 9i, om än kort, men den upplevs innan vi når botten. Istället för en hård bottning är den, mot förmodan, mjuk. Det är inte en härlig, studsig bottning men, för att röra sig om så taktila tangenter, är vi positivt överraskade. Tangentbordet är bra, speciellt för de som gillar att känna ett distinkt taktilt gupp när de skriver och som samtidigt vill ha något som   är skonsamt för fingertopparna.

Pekplattan är inte vår favorit. Endast cirka 70 procent av pekplattan är användbar och det räknat från botten, resten är för styv för att trycka ned. Det finns dessutom knappt någon feedback för tryck, bortsett från nedre 30 procent av ytan. Feedback vid nedtryck är även märkbart sämre på höger sida av pekplattan i jämförelse med vänster. Det har nog aldrig hänt förut i våra tester, men vi skulle förorda att peka på skärmen över pekplattan.

Det finns inte mycket förinstallerad mjukvara från tredjepart, men givetvis följer det evigt irriterande McAfee med. Utöver McAfee finns endast ett urval av Lenovos egna mjukvaror förinstallerade.

Förinstallerad mjukvara
Lenovo Hotkeys
Lenovo Now
Lenovo Smart Appearance
Lenovo Smart Appearance Components
Lenovo Vantage
Lenovo Vantage Service
McAfee
Spotify Music
WebAdvisor by McAfee

Den mest inkonsekventa skärmen vi testat

Vi har haft testresultat från vanliga gaminglaptops som mäter bättre färgexakthet än Yoga Pro 9i, en påstådd kreatörslaptop. Lenovo marknadsför Yoga Pro 9i med kalibrerade skärmar som ska mäta Delta E-värden under 1 i snitt, vilket tyvärr är en bra bit ifrån vad vi kan åstadkomma med vårt exemplar. I Lenovo Vantage-mjukvaran, som kommer förinstallerad, kan vi välja färgprofil för skärmen. Även med korrekt färgprofil vald kan vi aldrig mäta under 1 Delta E-värde i snitt över samtliga färger.

Med DisplayCal har vi mätt DCI-P3-färgrymden som skärmen stödjer till 100 procent, med tre olika presentationsapplikationer. Dels har vi provat med sedvanliga Foto-applikationen förinstallerad i Windows 11, dels med Nomacs och till sist med DisplayCals egna presentationsläge, och samtliga resultat mäter runt eller över 3 i Delta E-snitt. Det intressanta med testresultaten är att färgexaktheten inte är dåligt över ett bräde, det är snarare så att färgerna har toppar och dalar.

Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses inte vara märkbart av en människa.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal, för de som gillar att grotta ner sig i siffror.

Skärmresultat

Stäng

Även om färgexaktheten blandade och gav, kan det inte mäta sig med skillnaderna i maximal ljusstyrka. Aldrig tidigare har vi haft en skillnad på 68 procent mellan det ljusstarkaste och ljussvagaste området på en skärm. Det är tydligt att vårt exemplar kämpar med den nedre delen av skärmen i jämförelse med övriga områden. I SDR-läget är skärmen specificerad till 600 nits, vilket också motsvarar våra resultat, bortsett från bottenraden. I HDR-läget lyckas vi mäta upp till ~1100 nits.

Gaming och prestanda

Yoga Pro 9i inte är menad som en konkurrent till de främsta gaminglaptopsen där ute men har trots allt imponerande hårdvara. Det är synd att upplösningen är inriktad till kreatörer, då den hämmar Yoga Pro 9i från att klara moderna titlar på ultra-grafikinställningar.

I princip samtliga moderna titlar går att köra på en Ultra-inställning, RTX 4070 är ett kraftfullt kort. Problemet med att spela moderna titlar på Ultra är att upplösningen är något för hög för att låta RTX 4070 uppnå bildrutor som matchar skärmens uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Det positiva är att prestandan är stabil. I PUBG, med den fulla upplösningen, når vi stabila 55 FPS på Ultra-grafikinställningar. I Elden Ring når vi en motsvarande siffra. I CSGOm, som är mindre krävande, når vi cirka 120 FPS, där den håller sig stabil. I Diablo 4 når vi endast 50 FPS stabilt på Ultra-läget. Om vi sänker upplösningen något kan vi enkelt nå 165 FPS, för att matcha skärmens uppdateringsfrekvens, samtidigt som vi kan spela med Ultra-grafikinställningar.

Hårdvaran räcker gott till att videoredigera med flera krävande effekter utan att tidslinjen blir långsam, fördröjd eller hackig – även mer krävande bildredigering av högupplöst karaktär. Med 64 GB RAM finns det gott om minne att bre på med vad vi vill i effektväg.

Den komponent som inte levererar i sammanhanget är batteriet. Lenovo Yoga Pro 9i levererar batteritid i stil med gaminglaptops, som historiskt sett kan summeras som: dålig. Om vi ställer in skärmen på 200 nits ljusstyrka, får vi ut cirka fyra och en halvtimmes batteritid av konstant användning i kontorsmiljö. Vid mer krävande använding, som videorendering eller spelande, når vi knappt över en dryg timme.

Jämförande prestandatester

Testresultaten nedan hjälper oss visualisera prestandaresultaten och skillnaderna mot andra datorer vi nyligen testat.

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi bland annat mätt renderingstiden för ett 4K 50-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Renderingstiden presenteras i sekunder, där ett lägre värde är bättre.

Vi använder oss av renderingsmetoden Native och Lenovo Yoga Pro 9i ligger bättre till än i princip samtliga processorer från föregående generation. I 4K-tidslinjen kan vi nästintill fritt redigera utan fördröjning, även med flera tunga effekter.

Vi testar även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB i storlek och innehåller 265 filer. Här ser vi Yoga Pro 9i dra jämnt skägg med i9-13950HX.

Vi följer upp med ett gäng syntetiska testsviter. Först ut är processortestet CPU Profile i 3DMark. Som vi sett tidigare är i9-13905H att räkna med. Det mäter sig inte med i9-13950HX, men slår övriga processorer över alla trådkategorier.

I 3DMark utsätter vi även grafikkortet för ett gäng prestandatester. RTX 4070 står sig bra mot föregående generationens toppkort samtidigt som det är ett stort glapp till 4080.

Vi har även testat Yoga Pro 9i i Geekbench. Över flera kärnor är i9-13905H fortfarande med i leken, men halkar efter något över singelkärna.

I Cinebench ser vi däremot ett tydligt kliv fram i jämförelse med de flesta laptops vi testat över flera kärnor.

Tillbaka till summeringen

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid