Små prestandaförbättringar är kul men MSI GE78 Raider HX 13VH mördar allt vi tidigare testat. Det är en massaker. Hur bra är MSIs implementering av RTX 4080 och i9-13950HX? Väldigt bra, om än högljudd!

Summering

MSI GE78 Raider HX 13VH

Intel Core i9-13950HX, Nvidia GeForce RTX 4080

2x 2TB, Samsung NVMe SSD i Raid 0 (MZVL22T0HBLB-00B00)

SK Hynix, 64 GB DDR5-5600, (2st HMCG88AGBSA092N)

17 tum IPS-level, 2 560 x 1 600, 240 Hz

Vi visste att MSI GE78 Raider HX 13VH skulle vara bra, men vi visste inte vilket monster den skulle vara. Vi tappar hakan när vi jämför med andra laptops. GE78 Raider HX 13VH kostar dock en slant och valuta för pengarna hämtas inte från skärmen, som inte alls är lika imponerande. Detaljer som högtalare är nästan meningslösa att kommentera då de överröstas av vindturbiner som huserar inom chassits ramar och vevas igång under belastning. Även om prestandan är hög vill du med andra ord ha hörselkåpor på medan du spelar.

Design och konstruktion

När vi testade den påpekade vi att MSI GE76 Raider såg ut som ett rymdskepp. Raider GE78 HX 13VH ser även den ut som ett rymdskepp, men av en helt annan typ. För alla Star Wars-entusiaster där ute ser GE76 Raider ut som rebellernas Y-Wing – en rundad design med lite trubbiga detaljer som sticker ut utan särskilt mycket baktanke. GE78 HX 13VH ser snarare ut som ett modernt, stilrent och sofistikerat Naboo N1-skepp, det skepp Anakin flög i episod ett och det skepp Din Djarin numer flyger runt i. Det vi försöker säga är att MSI har förfinat designen avsevärt i jämförelse med GE76 Raider.

Med det sagt är det fortfarande långt från en stilren och minimalistisk ultrabook. Det är en tjock och tung pjäs, även om det finns en tanke i utformningen. Formspråket är runt med välplacerade detaljer som blåser liv i den gamingestetik vi är vana vid. Orangea ränder präglar den bakre delen av locket, det finns en guldrand längs baksidan och vi har även sedvanliga räfflor. Till sist: vad vore en gaminglaptop utan avgasrör med onödigt krånglig design? De återfinns på baksidan och på kanterna.

För alla RGB-entusiaster där ute har MSI utrustat GE78 HX 13VH med en helt ny ljuslänga längs framsidan. Ljusdioderna syns tydligt då polykarbonathuset är genomskinligt – åtminstone vad misstänker är polykarbonat. Polykarbonat används ofta i LED-sammanhang och kan behandlas för att vara helt genomskinligt, som i GE78 HX 13VH, men också grövre för att skingra ljuset på olika sätt. Dioderna ser något retroaktiga ut och påminner om en pixelkarta. Utöver ljuslängden på framsidan är också tangentbordet bakgrundsbelyst med RGB, varav WASD är genomskinliga. Till sist är också logotypen på baksidan RGB-bakgrundsbelyst. Ljusområdena styrs via antingen förinstallerad MSI-mjukvara eller den förinstallerade Steelseries GG Engine-modulen.

Det finns ett gäng detaljer som skriker gaming men det är trots allt välkomponerat och smakfullt. Sett till byggkvalitet sviktar chassit något under tryck över de flesta ytor och skärmen går att vrida på sett den inte borde vridas. Det är inte oväntat, det är ungefär vad vi förväntar oss. Vi hör inga knak eller knarrande ljud och således har vi inget att anmärka på vad gäller den strukturella integriteten. Tyngden, som är resultatet av de tungdrivna komponenterna som chassit huserar, gör mycket för den upplevda byggkvaliteten. Botten är gjord av plast medan tangentbordsytan och baksidan är gjord av metall. I det stora hela är det enligt förväntan, varken ett kasst bygge eller fantastiskt, lite mellanmjölk.

Avgasrör

Skärmen har fått ett par rejäla gängor som inte bara ser robusta ut, utan som också är förvånansvärt lena. De når den där guldkompromissen som innebär att skärmen varken är för seg eller styv för att justera, eller för lätt för att den ska leva sitt eget liv under minsta rörelse av chassit. Skärmen är enkel att justera och håller sig på plats även under intensiva spelsessioner.

Skärmen har inga tunna ramar att skryta med och vi får varken en flärp eller något annat hjälpmedel att greppa tag i för att öppna laptopten i stängt läge. Det behövs dock inte. Glipan som finns mellan skärm och botten är tillräckligt för att få grepp, i kombination med att skärmkanten är något vinklad och hänger någon halvmillimeter över botten.

Undersidan har gummilängder för att förhindra att datorn flyttar på sig under användning. Om datorn hittills har hållit sig relativt stilren, springer botten ett separat lopp. Här rör det sig om asymmetri och flera onödiga detaljer. Det som står ut mest, utöver den asymmetriskt placerade MSI-logotypen, är fläktstängslet, och de behövs.

Tangentbordet har samma typsnitt som GE76 Raider, men inte samma utförande. Vi ser till exempel ikonmodifikations-tangenter för Shift, Enter, Backspace och Tab, medan dessa var ikon plus text på GE76 Raider. En annan detalj som sticker ut är att Numpad och piltangenterna är av mindre tangentstorlek i jämförelse med de alfanumeriska tangenterna. Numpaden var mindre på GE76 Raider men inte piltangenterna. Numpaden har en annorlunda lösning för modifikationstangenterna Enter, plus och minus. Enter har konstigt nog både text och ikon, medan vanliga Enter bara är i ikonform. På GE76 Raider var Enter bara i textform. Det känns inte riktigt uttänkt och vi gillar inte när det är så inkonsekvent.

Innanredet visar att vår modell inte har några lediga platser för något, även om det finns två m.2-SSD-platser och två SODIMM-platser totalt. Batteriet är också utbytbart.

Allmän användning

Högtalarna är en positiv överraskning, både sett till media och spelande. Konkurrenten Lenovo Legion 7i har ofta problem med distorsion och bristande detaljrikedom medan Raider GE78 HX 13VH är mer balanserad och inte behöver kämpa på samma sätt. Surroundljudet låter oss identifiera fotsteg och avfyrade skott i olika riktningar runt oss, åtminstone tills fläktarna går in i gamingläge och lyckas överrösta en Boeing 747. Raider GE78 HX har de i särklass mest högljudda fläktarna vi stött på i en laptop. På maximal volym i olika spel kan vi knappt höra ljudet från högtalarna, än mindre identifiera var våra fiender befinner sig. Med det sagt gör högtalarna sitt jobb och datorn håller sig kyld, även om det nästan är så att vi bör överväga att låna en byggarbetares hörselkåpor.

Den inbyggda webbkameran är ingen höjdare, men det brukar de sällan vara i gaminglaptops. Bilden är grynig och detaljerna utsmetade. Det håller för videokonferenser under goda ljusförhållanden men inte mer än så. Mikrofonen håller något högre klass än kameran, dock bör även den ersättas i seriösare sammanhang.

Tangentbordet skiljer sig från det vi testade i GE76 Raider. GE76 har djupare, svampigare nedslag medan GE78 HX 13VH har mer fasta och taktila tangenter. Bottningen är åt det styvare hållet. Vi föredrar en mjuk och studsande utbottning, men det är en smaksak.

Vad gäller pekplattan är det däremot raka motsatsen. Här har GE76 Raider en styvare pekplatta med hårdare bottning medan GE78 HX 13VH har en mer mjuk, djup och följsam bottning. Vi föredrar faktiskt denna typ av pekplatta då det känns som att fingrarna omfamnas med värme och kärlek vid bottningen. Vi kan dock tänka oss att vissa användare kan uppleva denna typ av pekplatta som svampig. För oss är en svampig bottning inte detsamma som en mjuk och studsande bottning. Svampigt blir det när det känns släpande och klibbigt, här har vi faktiskt en studsande bottning som känns skonsam för våra prinsessfingrar. Vi uppskattar även att pekplattan är centerplacerad. Vi ogillar när pekplattan är vänsterjusterad då det innebär att vi vilar våra handlovar på den när vi håller ned WASD, och vi får oönskade klick.

Det finns förvånansvärt nog inte särskilt mycket förinstallerad mjukvara i datorn. Utöver hårdvaruspecifik mjukvaror såsom Killer, Nvidia och Intel, är det inte en särskilt lång lista. Fem MSI-mjukvaror, Steelseries GG för RGB och Spotify Music är förinstallerat i Windows 11, utöver Norton 360. Det är nästan så att vi får en tår i ögat av hur lyckliga vi är att slippa McAfee-aviseringar.

Förinstallerad mjukvara
MSI App Player 5
MSI Center
MSI Center SDK
MSI NBFoundation Service
MSI True Color
Norton 360
Spotify Music
SteelSeries GG

En skärm som är okej, om vi är generösa

Skärmen är inte menad för kreatörer och det märks i testresultaten. Skärmen stödjer 100 procent av DCI-P3-färgrymden, vilket också är vad vi testat den mot. Både svärtan och vitbalansen är rent av dåliga i våra DisplayCal-mätningar. Det som räddar upplevelsen är färgexaktheten som inte är bra men som åtminstone är okej. Vi mäter Delta E-värdet till 2,05 i snitt. Delta E (ΔE) mäter skillnaden mellan hur vi uppfattar två färger. En vanlig person märker ingen skillnad med en dE-tolerans på under tre, medan ett tränat öga kan se skillnad ned till en tolerans på ett. Allt under ett anses inte vara märkbart av en människa.

Nedan är sammanställda rapporter från DisplayCal, för de som gillar att grotta ner sig i siffror.

Skärmresultat

Stäng

Mitten är den ljusstarkaste punkten och mäter 399 nits. Vi mäter också att hela den översta tredjedel av skärmen är betydligt ljussvagare än övriga delar av skärmen. Mellan den starkaste och svagaste punkten är en skillnad 6,4 procent, vilket är mycket

Gaming och prestanda

Gaming på MSI Raider GE78 HX 13VH är en fröjd för sinnet. Oavsett vilken modern titel vi startar, vet vi att det inte är några problem att dra upp grafikinställningarna till max. Skärmen stödjer 240 Hz-uppdateringsfrekvens och det är nog en bra avvägning för den hårdvara som huserar i chassit. De allra flesta titlar når 240 bildrutor-per-sekund och håller sig stabilt på de högsta tillgängliga inställningarna. Exempeltitlar inkluderar Apex Legends, Overwatch, GTA V, CSGO och Fortnite. Tungdrivna spel som exempelvis PUBG är inte riktigt där, men nästan. I PUBG når vi stabila 200 bildrutor-per-sekund vilket är väldigt imponerande för ett så dåligt optimerat och krävande spel som PUBG. PUBG är ofta vår referenspunkt när vi jämför laptops och vi har snart kommit så långt i hårdvaruväg, att 240 bildrutor per sekund inte är ett problem för den bästa hårdvaran.

Om vi försöker spela i 4K-upplösning, till exempel med en extern skärm, på max-inställningar får vi en rejäl prestandadipp. Det är inte tal om några 200 bildrutor-per-sekund i PUBG, vi pratar en halvering i krävande titlar. I spel såsom CSGO kan vi dock spela med max-inställningar och få ut respektabla och stabila 120 bildrutor per sekund vilket är perfekt för de 4K-skärmar som endast stödjer 120 Hz.

Batteritiden är blyg, dock inte den sämsta vi testat sett till gamingdatorer. Vid vardagligt bruk, exklusive spelande, får vi ut ungefär fyra timmar batteritid. Lenovo Legion 7 och Legion 7i räckte bara cirka två timmar i samma test. När det rör sig om faktiskt spelande är däremot Raider GE78 HX 13VH i linje med samtliga laptops vi testat. I PCMark 10 Gaming får vi ut en timma och 29 minuter och vid faktiskt bruk räcker batteriet till cirka två PUBG-matcher som totalt är ett par minuter längre än en timma.

Jämförande prestandatester

Testresultaten nedan hjälper oss visualisera prestandaresultaten och skillnaderna mot andra datorer vi nyligen testat.

För att prestandatesta verklighetsbaserade scenarion har vi bland annat mätt renderingstiden för ett 4K 50-projekt i DaVinci Resolve, en videoredigeringsapplikation. Renderingstiden presenteras i sekunder, där ett lägre värde är bättre.

Vi använder oss av renderingsmetoden Native och här visar sig GE78 HX 13VH med Intel i9-13950HX vara den enda egentliga utmanare till Apples MacBook Pro-resultat. I 4K-tidslinjen kan vi nästintill fritt redigera utan fördröjning, även med flera tunga effekter.

Vi testar även att komprimera DaVinci Resolve-projektet. Projektet är 13,64 GB i storlek och innehåller 265 filer. Här märker vi inte av samma dominans som vi ser i övriga tester.

Vi följer upp med ett gäng syntetiska testsviter. Först ut är processortestet CPU Profile i 3DMark. Här rör det sig om en slakt i jämförelse med de andra processorerna. När det rör sig om ett högre kärnantal än fyra blir det en klar prestandaseger för i9-13950HX.

I 3DMark utsätter vi även grafikkortet för ett gäng prestandatester. Här finns det ett grafikkort som utmärker sig i mängden med ett stort kliv. RTX 4080 springer åttor runt den äldre generationens äss. I ray tracing-testet Port Royal är ökningen över 50 procent i jämförelse med RTX 3080-utrustade GE76. Vi har inga jämförelsesiffror för Speed way DX12-testet i 3DMark, men testresultatet blev 4478, för den som vill är intresserad av en referenssiffra.

Vi har även testat Raider GE78 HX 13VH i Geekbench. Även här rör det sig om en tydlig seger, dock inte med samma monstermarginal som i 3DMark.

I Cinebench är vi tillbaka till ren och skär dominans. Multi core-resultatet spelar i en egen liga.

Tillbaka till summeringen

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid