AMD siktar på instegsklassen och Intel Core i3 med sina mest prisvärda spelprocessorer hittills: Ryzen 3 1200 och Ryzen 3 1300X.

Den här artikeln är en del av Svenska CPU-guiden, Sveriges största löpande test av processorer. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla CPU-tester och andra relaterade artiklar.

AMD fortsätter rulla ut processorer i allt fler prissegment, och med entusiastserien Ryzen 7 och mellanklassmotsvarigheten Ryzen 5 i backspegeln skiner ett rött ljus nu även på instegsklassen.

Medan kraftfulla entusiastprocessorer är viktigt för varumärkesbyggande kan Ryzen 3 och nysatsningen på instegsklassen vara AMD:s allra viktigaste lansering i år. Entusiastmarknaden får mycket utrymme i marknadsföring, men är nischad sett till försäljning. Merparten av alla datorer som säljs, inte minst för gaming, använder komponenter i mellan- eller instegsklassen.

Ryzen 3 positioneras mot Intels Core i3-serie, och slagordet är fler fysiska kärnor för mindre pengar. I den här artikeln kikar vi närmare på Ryzen 3 1200 och Ryzen 3 1300X – två fyrkärniga modeller med fyra trådar, för under 1 500 kronor.

AGESA 1.0.0.6

I samband med det här testet har vi uppdaterat vårt Ryzen-testsystem till den senaste UEFI-versionen från MSI, vilket medför uppdaterade AGESA 1.0.0.6 som i teorin ska medföra bättre minnesprestanda och minnesskalning. Minnesskalning kommer bli ytterligare en separat artikel då det blir relevant för hela serien.

Vi har testat båda våra två Ryzen 3-exemplar med denna uppdaterade AGESA-version, och vi har även testat om ett flertal andra Ryzen 5- och Ryzen 7-modeller, dock inte samtliga på grund av tidsbrist. Till kommande tester kommer samtliga modeller ha testats om med uppdaterat UEFI. I alla diagram skriver vi därför ut vilken AGESA-version som resultatet är inhämtat med så att du kan jämföra mellan dessa.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulAMD73Carl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Skillnaden mellan Core i3 7350K och AMD Ryzen 3 1300X är endast 300:- och 7350K är bättre i de spel som ni testar. Hur kan då rubriken vara AMD Ryzen 3 1200 & 1300X – Bäst spelprestanda per krona? Speciellt då 1300X ibland dippar under 60fps.

Jag har full förståelse om det hade varit generell prestanda men spel prestanda? Har jag missat någonting?

AMD73
Medlem
AMD73

Vem köper i3 eller ryzen 3 för man ska spela? htpc och surfar dator med möjlighet till rendering gissar jag på
man köper något av dessa .Eller ren kontors cpu. Då är ju valet lätt. ryzen med 4 kärnor är mest kraft i totalt
sätt i allt utan det man inte kommer ha det till SPEL. ryzen 5 och i5 är budget cpu för just spel. Så sluta tramsa nu tack….