Samsung gör ett nytt försök med SATA + MLC och lanserar 860 Pro. Frågan är om det finns något mer att hämta ur det 10 år gamla SATA-gränssnittet. Vi har testat!

Det är nu fyra år sedan Samsung lanserade 850 Pro och med den så tog man SATA-enheten till en ny nivå. 850 Pro var exempelvis den första konsument-enheten med Samsungs V-Nand och därmed den första konsument enheten baserad på 3D-Nand. Förutom det så tog Samsung prestanda till en ny nivå och lanserade en enhet som ingen annan SATA-enhet kunnat matcha.

För några veckor sedan så tittade vi närmare på Samsungs 860 Evo och konstaterade då att Samsung lyckats göra en enhet som inte bara är snabbare än 850 Evo, utan i många fall även snabbare än 850 Pro. I samband med lanseringen av 860 Evo så lanserades även 860 Pro. Med tanke på hur snabb 860 Evo är så betvivlar vi inte att Samsung återigen lyckats göra den snabbaste konsument SSD-enheten på marknaden. Den stora frågan nu är huruvida det finns någon anledning att överväga 860 Pro för köp, och i så fall i vilka sammanhang.

Samsung_NAND

SSD-marknaden går mer och mer mot TLC-enheter och för SATA så blir det allt färre enheter som använder sig av den snabbare, med dyrare, MLC-tekniken. Frågan vi ställer oss nu är om 860 Pro är meningsfullt mycket snabbare än 860 Evo, och i så fall under vilka förhållanden. Häng med när vi tittar närmare på Samsung 860 Pro.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Tror det blivit fel här: ”En annan likhet är att båda enheterna har 5-års garanti vilket faktiskt är längre än 850 Pro som har hela 10-års garanti. ”

Om någonting annat nu: Håller ni fortfarande på att slita ut eran 840 EVO?
För varken http://gager.se/ssd/endurance/tb_written.html eller http://gager.se/ssd/endurance/index.php har uppdaterats sedan förra sommaren.