Samsung tar M.2-lagring till nya nivåer och visar vart skåpet ska stå. Idag släpper tillverkaren 970 Pro och 970 Evo, vi har testat dem båda.

Under de senaste fyra åren så är det få tillverkare som haft en sådan genomslagskraft på SSD-marknaden som Samsung har haft. Sedan 840 Pro lanserades så har Samsungs enheter varit ungefär en generation framför alla andra när det gäller prestanda och funktioner. Även om konkurrenterna så småningom lyckades göra enheter som matchade 840 Pro så står inte Samsung och still och trampar vatten. För varje ny generation så har man bevarat samma lyckade formel, men ändå lyckats göra små iterativa förbättringar såsom bättre prestanda och lägre strömförbrukning. Det gör Samsung till en en av få tillverkare som faktiskt släpper snabbare SSD-enheter för varje ny generation.

Den nya generationen SSD-enheter som är baserad på PCI-Express och NVMe är inget undantag. Samsung var en av de första att släppa en 2280 M.2 enhet i form av 950 Pro, för för över två och ett halvt år sedan. Trots det så är det fortfarande få enheter  i dagsläget som kan matcha Samsungs äldre enheter i ren prestanda. Det beror delvis på att marknaden gått ifrån MLC till TLC även för de snabbaste modellerna men också på att ingen egentligen på allvar försökt att konkurrera med Samsung på den här nivån.

Det börjar dock hända lite saker på marknaden och under året så har vi exempelvis fått se Intels 900p ge Samsungs toppmodeller rejält med smisk i tyngre arbetsstation/server belastning. Förutom Intel så har även WD/Sandisk börjat flåsa Samsung i nacken och det ser ut som att nya WD Black/Sandisk Expreme Pro ska kunna ge Samsungs 960 Evo en ordentlig match. Samsung har därför gjort ytterligare en iterativ uppgradering av sin 9×0-serie som svar på dessa nya hot.

Precis som tidigare består Samsung 970 av två modeller, Pro och Evo. Den ända skillnaden mellan dessa är att Pro fortfarande använder sig av MLC-NAND och Evo istället använder TLC-NAND och SLC-Cache. Och till skillnad från tidigare så är det 970 Evo som står i centrum även om det är den långsammare modellen.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Gustav GagerPeter HErikMarcusGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag lite svårt att hitta en anledning till att köpa ”PRO”. Lite beroende på vilket plattform man använder och moderkort så skulle jag föredra att köpa två 500GB diskar och köra dem i raid 0 istället. Skulle ju få betydligt högra prestanda en pro versionen. Att man dessutom sparar 1700 på det gör det hela ännu bättre.

Marcus
Medlem
Marcus

Fast 960 EVO 500GB kostar i dagsläget ca 2000~. 970 EVO kostar då alltså ca 500 kr mer. Värt det? 🙂

Erik
Gäst
Erik

Man får väl 5 års garanti med 970 EVO medan man har 3 år på 960 EVO. Kanske kan vara värt en del?

Peter H
Gäst
Peter H

Försökte hitta info om testrig och drivrutiner ni på Nordic Hardware använde vid testet men utan resultat… ?