SSD-enheter utan DRAM är tillverkarnas senaste försök att få ner lagringspriserna. Vi har testat Toshiba A100 som lovar bra prestanda trots lågt pris.

Vi har tidigare pratat om hur billiga SSD-enheter blir bara långsammare och långsammare. Först var det TLC-NAND och det senaste året har man även tagit ytterligare ett steg och tagit bort enhetens DRAM. Allt för att försöka få ner tillverkningskostnaderna så mycket som det bara går. På senare tid är det just dessa superbilliga SSD-enheter som vi testet här på Nordichardware (Sandisk Ultra och WD Green). Nu har det blivit dags för Toshiba att visa upp sin motsvarighet A100.

Flera av er läsare känner säkert till att Toshiba faktiskt redan har en billig SSD utan DRAM i sin arsenal. Den enheter heter OCZ TL100 och vi fick tyvärr inte möjligheten att testa den när den kom. A100 och TL100 är hårdvarumässigt samma enhet. Om det skiljer något vad det gäller firmware, kan vi tyvärr inte svara på då vi inte tittat närmare på TL100. Vad vi däremot vet är att båda använder samma kretskort, kontroller och NAND-flash. Det är inte omöjligt att de tillverkas på samma plats, men några får OCZ-logotyp och några får Toshiba-logotyp.

Enkel kontroller utan DRAM

A100 använder sig av Toshibas 15nm 128Gbit TLC-NAND tillsammans med en kontroller som Toshiba kallar för TC58NC1010. Precis som med Q300 (och TR150) så är det egentligen en kontroller utvecklad och tillverkad av Phison. Där TR150 och Q300 använde en Phison S10 använder A100 och TL100 istället en Phison S11. Man kan ju tro att Phison S11 skulle vara en uppdaterad S10, men så är inte fallet. S10 är en högpresterande 8-kanalskontroller som är designad för hög prestanda i första hand. S11 är däremot en 2-kanalskontroller som drivs av en enkelkärnig processor (vi vet dock inte vilken sort).

På grund av att kontrollern endast har 2 kanaler (och 16 CE) så förstår man snabbt att detta inte är något fartmonster. Den är istället designad för att ge duglig prestanda men låg strömförbrukning och låg tillverkningskostnad (den är tillverkad på 40 nm). Kontrollern har dock stöd för LDPC och alla moderna standard för NAND-flash. Dess paradnummer är dock att den inte kräver en extern DRAM-krets och den passar därför ypperligt för budgetmodeller såsom Toshiba A100.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid