Toshiba N300 är en hårddiskserie för NAS-lösningar som i Svenska hårddiskguiden inte bara slår prestandarekord utan även hittas för konkurrenskraftiga priser.

Fram till och med 2012 så tillverkade Toshiba endast 2,5″ hårddiskar för laptops. Men på grund av att alla tillverkare av 3,5″ hade gått under eller köpts upp av WD eller Seagate så beslutade U.S. Federal Trade Commission att WD och HGST (idag ägs HGST av WD) delade med sig av sina patent till Toshiba. Detta för att inte hela marknaden skulle kontrolleras av bara två företag. Toshiba blev således den tredje spelaren på marknaden för 3,5″ hårddiskar.

Sedan dess så har man gjort små framsteg men ändå lyckats få en betydande marknadsandel (ungefär 17% i början av 2016). Det mesta av Toshibas hårddiskförsäljning är dock till partners och systembyggare som Lenovo, HP och Dell. Men nu på senare tid så har företaget gjort en mer aggressiv satsning på slutkonsumenter. Vi har exempelvis sett flera Toshiba SSD-enheter på marknaden i form av Q300 och A100. Även på hårddiskmarknaden så vill Toshiba nu försöka sälja fler hårddiskar direkt till konsumenter. Toshibas nuvarande serier är X300 och P300 för vanliga desktopanvändare och nu lanserar man även en NAS modell med namn N300, och det är den vi ska titta närmare på idag.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid