Toshiba hoppar på 3D-Nand tåget och lanserar en uppföljare till TR150, TL100 och A100. Vi har testat Toshiba TR200 480GB, först med Toshibas 3D BICS TLC.

Efter att OCZ köptes upp av Toshiba i slutet av 2013 så har båda varumärkena funnits tillgängliga på marknaden. Detta är vanligt då det finns ett visst värde i själva märket och då vill man oftast inte göra sig av med det ena till förmån för det andra. Sedan dess har företaget gjort en del konsolidering och OCZ, som varumärke, har börjat försvinna mer och mer. Förra året så plockade man bort OCZs produktnamn Revodrive, Vertex och Trion och kallade dem istället för RD, VX och TR. Samtidigt så har dessa nyare enheter varit konsument-versioner av Toshibas övriga enheter.

OCZToshibaType
RD400XG3High performance PCI-E
VX500Q300 ProHigh Performance SATA
TR150Q300Mid-Range SATA
TL100A100Low Budget SATA (no DRAM)

Med den enhet vi tittar närmare på idag tar företaget konsolideringen ytterligare ett steg längre och denna gång är det en ren Toshiba SSD som vi testar. Även om det står ”OCZ TR200” i ena hörnet på kartongen så nämns inte ”OCZ” en enda gång i pressreleasen eller någon annanstans. Däremot har T200 en mer ”entusiast/gamer”-look jämfört med tidigare rena Toshiba SSD-enheter. Det är också mycket som tyder på att TR200 är den enda SATA-enheten som Toshiba kommer att lansera denna generation. Det skulle i så fall betyda att TR200 ersätter både TR150, TL100, Q300 och A100.  Det verkar dock som att VX500 kommer att finnas kvar ett tag till men de övriga ser ut att fasas ut till förmån för TR200.

Precis som så många andra företag så ser det ut som om Toshiba satsar fullt ut på TLC denna generation. Även om Toshiba har kvar en högpresterande MLC-SATA enhet (VX500) i sortimentet så räknar man med att MLC kommer att försvinna helt från SATA enheter inom en väldig snar framtid. Det är även tveksamt om man kommer att ha någon MLC-baserad konsument SSD kvar över huvud taget. Vi tror nämligen att man kommer ersätta RD400 med en konsument version av XG5 (3D-TLC) senare i år. Om det blir Toshibas nya toppmodell så ser det ut som om TLC kommer regera även bland flaggskeppsmodeller framöver. Toshiba har även börjar prata lite om att titta på PCIe enheter med lägre prestanda för att bli nya mainstream enheter (tänk Intel 600p).

Oavsett vilken strategi man väljer så är det tydligt att TR200 är en väldigt viktig enhet för Toshiba. Det är denna enhet som man vill sälja stora volymer av och det är denna enhet som ska vara stommen i företagets SSD uppställning. Den stora frågan är då, hur bra är den?

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedJukk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jukk
Gäst
Jukk

För dyr. 2kr/GB är målet för en slö slask-disk för lagring.

Anton Karmehed
Admin

Hehe nästa gång kör vi detta som slutledning istället Jukk! 😀
Fast 2kr/GB är nog lite mycket önsketänkande i dagsläget, dröjer nog ett tag tills vi kommer dit är jag rädd.

Medlem

I read some articles on this site and I think your blog is really interesting and has great information. Thank you for your sharing.
usps tracking