WD tar upp kampen med Samsung och lanserar en ny WD Black PCIe-SSD. Frågan är om man lyckats hota Samsungs fasta grepp om konsument-marknaden för SSD-enheter?

Efter WD:s uppköp av Sandisk har strategin varit tydlig. WD vill bli en av de stora på konsument SSD-marknaden. En av förutsättningarna för att kunna göra det är att göra så mycket av enheten internt, som möjligt. Man ska inte underskatta hur viktigt det är att ha alla komponenter under ett o samma tak. För ungefär två år sedan fanns det tre företag som kunde göra en helt egen SSD internt. Dessa var Samsung, Intel och Toshiba. Sedan dess har det dock hänt en hel del. Inte minst att Toshiba sålt av vissa delar av sin NAND-flash-tillverkning (då bland annat Seagate är med på ett hörn) och sedan har vi WD som köpte upp Sandisk och lyckades därmed få tillgång till eget Nand-flash.

WD släppte sin första SSD efter Sandisk-köpet redan i slutet av 2016 (WD Blue) och sedan har det bara rullat på med WD Green (budget) och företagets första PCIe-enhet, WD Black. Tyvärr bromsades företagets framfart av övergången till 3D-Nand. Under tiden fick man utrusta alla sina enheter med 2D-TLC, vilket tyväörr gjorde att samtliga enheter underpresterade. Det var inte förens BICS v3 med 64-lager släpptes som tillverkningen tog fart på allvar. WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.

Annons

I Februari i år presenterade WD/Sandisk en ny OEM SSD som skulle börja säljas till utvalda partners. Då WD har kontrakt med väldigt många datortillverkare (som man levererar HDD:er till) så är OEM marknaden väldigt intressant för dem. Den nya enheten heter SN720 och var extra intressant eftersom den använde sig av en helt ny kontroller som WD/Sandisk designat in-house. Det betyder att WD för första gången både har tillgång till egen kontroller, firmware och NAND. Det betyder ofta bättre integration (bättre prestanda) och lägre kostnader i längden. Nu har WD släppt konsument versionen av SN720 och det är den vi testar idag. Häng med när vi testar nya WD Black (2018).

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

”WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”

De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.