Sponsrat – Denna artikel presenteras av Intel
En enda kabel räcker för att ladda, driva dubbla 4K-skärmar och förvandla en bärbar dator till en stationär speldator. Vi berättar vad som faktiskt är grejen med datorgränssnittens Autobahn.

Vad är Thunderbolt 4?

Thunderbolt är namnet på en familj höghastighetsgränssnitt som utvecklats av Intel, där Thunderbolt 4 är fjärde upplagan. Precis som USB är Thunderbolt ett sätt att ansluta olika tillbehör till en dator, i synnerhet tillbehör med behov av extra hög bandbredd såsom skärmar, lagringsenheter eller externa grafikkort. Detta för att Thunderbolt under huven använder sig av PCI Express, samma gränssnitt som används i nästan alla moderna datorer för att ansluta exempelvis grafikkort och SSD-enheter till processor och minne med hög hastighet och kort svarstid. Inbakat finns även en Displayport-signal för att driva högupplösta bildskärmar samt strömförsörjning till din dator.

Intel Evo-datorer garanterar dig Thunderbolt 4 och mycket mer!

  • Den senaste 11th Gen Intel Core processorer med Intel Iris Xe Grafik
  • Snabb respons både med batteri eller sladd
  • Vaknar från viloläge på mindre än en sekund
  • Minst 9 timmars batteritid (vid 1080p)
  • 30 minuters laddning ger dig minst 4 timmars batteritid
  • Wi-Fi 6 och Thunderbolt 4

Vad som kan vara förvirrande för nya användare är att Thunderbolt 4 använder samma kontakt (USB-C) som föregångaren Thunderbolt 3 och andra populära gränssnitt: USB 3 och USB 4. Skillnaden ligger i hur den elektriska signalen som skickas via porten är utformad, och vilka kretsar som behövs för att tolka den signalen.

Här hittar du ett stort utbud av datorer med Thunderbolt 4!

Thunderbolt 4 – vad är nytt?

Om du ser det här klistermärket på en dator vet du att den är Evo-certifierad.

Thunderbolt 4 är bakåtkompatibelt med Thunderbolt 3, och en Thunderbolt 4-bestyckad port eller kabel pryds av precis samma blixtlogotyp som en med Thunderbolt 3. Men den senaste versionen av standarden kommer med två viktiga uppdateringar som påverkar din användarupplevelse och det ekosystem av tillbehör du får tillgång till.

Thunderbolt 4 har samma maximala bandbreddskapacitet (40 Gbps) som Thunderbolt 3 men en viktig skillnad är att Thunderbolt 4 garanterar en högre minimumhastighet är föregångaren. Där Thunderbolt 3 specificerade en minimumhastighet på 16 Gbps så höjer Thunderbolt 4 ribban till 32 Gbps. I mer praktiska termer så är det ofta möjligt att driva två 4K-skärmar samtidigt via en Thunderbolt 3-port, men inte alltid – utfallet beror på hur just din dator har implementerat standarden. Med Thunderbolt 4 är det däremot en garanterad minimumnivå att kunna driva just två 4K-skärmar i 60 Hz, eller en 8K-skärm i 30 Hz.

Alla Intel Evo-certifierade datorer har stöd för Thunderbolt 4 vilket ger dig maximal bandbredd via en enda kabel. Här ser vi en Lenovo Yoga 9 med en Thunderbolt-kabel ansluten.

Och hur passar då USB4 in i bilden? De första generationerna av Thunderbolt var licensskyddade av Intel, men numera är gränssnittet en öppen standard. När nästa generations USB skulle utvecklas valde man därför att använda förra generationens Thunderbolt, det vill säga Thunderbolt 3, som grund. Skillnaden mellan USB4 och Thunderbolt 4 är därför främst minimumhastigheten. Alla Thunderbolt 4-portar har stöd för USB4, men alla USB4-portar har inte stöd för Thunderbolt 4.

Vad kan du använda Thunderbolt 4 till?

Så om du väl har en dator utrustad med Thunderbolt 4, hur kan det göra ditt digitala liv lite enklare? Ett användningsområde som varit populärt även sedan tidigare Thunderbolt-generationer är att använda en dockningsstation för att förvandla din bärbara dator till en stationär arbetsstation med dubbla skärmar, mus, tangentbord, högtalare, nätverk och lagring med en enda kabel.

Tack vare stöd för Thunderbolt kan du enkelt använda en Intel Evo-dator för att ansluta till din stationära station med tex. flera skärmar, tangentbord, mus och högtalare.

Ett annat alternativ är att använda Thunderbolt för att utöka din bärbara dator med ett externt grafikkort för extra spelprestanda. På så sätt kan du ha en kompakt och smidig bärbar dator att ta med till skolan eller jobbet, som sedan förvandlas till en gamingmaskin när du kommer hem.

Med Thunderbolt kan du ansluta extra grafikkort till din dator och få en grym grafikprestanda även på en tunn laptop. Här är en Evo-certifierad Razer Book 13 ansluten till ett externt grafikkort för fler FPS i CS:GO.

Du som använder din dator som ett kreativt verktyg kan göra allt det som står ovan, och dessutom ansluta en snabb extern SSD-enhet för att spara dina alster. På så sätt kan du komplettera den inbyggda lagringen med mer utrymme utan att offra prestanda – Thunderbolt 4 kan leverera läs- och skrivhastigheter jämförbara med en intern PCIe-SSD, men i ett format du enkelt kan ta med dig i väskan och använda till flera datorer. 

Missa inte tidigare artiklar

Tack för att du läst vår artikel om Thunderbolt 4! Det är inte helt enkelt att hålla isär alla kontakter, gränssnitt och tekniska termer men, vi hoppas denna artikel hjälpt dig reda ut de vanligaste funderingarna kring just Thunderbolt och hur det fungerar. 🙂

I artikeln har vi använt datorer från olika Intel Evo-certifierade datorer som exempel. Du hittar ett stort utbud av Evo-certifierade datorer här.

Tidigare artiklar från Intel!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Intel
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments