Ofta kan det vara svårt att få ett trådlöst nätverk att täcka hela hemmet. Med UniFi Accesspunkter blir ditt Wifi både snyggt, heltäckande och snabbt.

Jag vågar påstå att nästan alla Wifi-användare mer än en gång svurit över dålig räckvidd på sitt trådlösa nätverk. I många situationer räcker helt enkelt inte modemet eller routern som tar emot internet-anslutningen till för att skapa ett trådlöst nätverk som täcker hela huset eller lägenheten. För att lösa problemet brukar man satsa på att byta ut sin nuvarande router eller att komplettera med ytterligare utrustning som routers eller Wifi-repeaters för att förlänga räckvidden på sitt Wifi.

Då stöter man allt som oftast på problemet att antingen få dessa produkter att fungera på ett smärtfritt sätt och inte minst göra det utan att störa omgivningen. De flesta routrar är stora och har en mängd med antenner. Detta bidrar till bättre täckning men kanske inget man vill ha stå framme eller sitta på väggen. Vill man ha en router med sex ”ben” som ser ut som en insekt och blinkar febrilt på en synlig plats bara för att det är just där den ger bäst täckning?

Exempelvis har tillverkare som ASUS, Netgear, D-Link och TP-Link bra och toppresterande routrar men de är i regel inte särskilt inredningsvänliga. Den berömda ”WAF”-faktorn (Wife Acceptance Factor) är inte särskilt hög hos merparten av dagens Wifi-produkter.

Accesspunkt eller router?
Varför tittar vi på en accesspunkt och inte en router? Routern eller modemet beroende på tjänst är det som sitter närmast uttaget i väggen där internet-förbindelsen finns. Den innehåller en hel del funktioner som exempelvis en brandvägg, den delar ut IP-adressen till nätverket med mera. En accesspunkt är lite enklare i den bemärkelsen att den ”bara” är en punkt med access till nätverket. Detta gör att det går att få mer prestanda för pengarna samtidigt som du inte betalar för funktioner som du redan har. Accesspunkter kompletterar ditt modem/router eller motsvarande som delar ut IP-adresser och sköter Port Forwarding och låter dig utöka din trådlösa nätverkstäckning. 

18
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
13 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Roger RuudTankspriddGustav GagerMikael MonnierDaniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

Ser att mitt tipps om APs lönade sig i router tävlingen, där jag tippssde om just PRO versionen

Gustav Gager
Admin

Kör dessa på jobbet och det har varit riktigt bra. De är dock inte imuna mot hög belastning och det har hänt att den APn som har högst belastning, har hängt sig.Tror dock jag kommer lösa problemet med att skaffa ytterligare en AP för att avlasta.

Anton Karmehed
Admin

Hur många anslutna användare handlar det om då Gustav? Eller är det mer beroende på belastningen per användare än antalet?

pege63
Gäst
pege63

Vilken Ubiquiti Unifi AP model pratar vi då om?

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Har en UAP-AC v2 som verkligen inte lirar med min Nexus 5x. Google now sök fungerar väldigt dåligt, och appar som t.ex Instagram vill mestadels inte uppdatera. Kör jag däremot bredbandskollen får jag ca 80-90 Mbit upp/ner.

Mycket märkligt.. Fungerade bra med den gamle Samsung galaxy S4.

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Visade sig inte bero på APn. Testade först en annan AP, och fick samma problem. Satte upp en ny pfsense burk som brandvägg och då flöt det på.

Började kolla config på den felande brandväggen och ser att jag routar all tcp/udp trafik över port 1024-65535 via openvpn. Övriga kända portar (med undantag) går ut via vanliga ispn, så något av detta verkar orsaka problemen.

Tankspridd
Gäst
Tankspridd

Ny info för den intresserade. Det var inte pga port baserad routing. Det är mest troligt för att den primära brandväggen stödjer IPv6, så Android kör dual stack. Och nu till problemet. Jag kör IPv6 tunnel till HE.net för att få internet access via IPv6, så MTU över tunneln är begränsad till 1280. När nu anslutningen mot ”google now” har satts upp så skickar android ett paket med storleken 1314. Brandväggen kan ju inte släppa igenom det här så brandväggen svarar med ICMP error ”packet to big, största tillåtna MTU är 1280”, för att klienten ska sänka paketstorleken. Android verkar… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Har själv två Unifi, en AC (äldre modell) och och en AC-PRO hemma, klockrena accesspunkter. Bästa funktionerna är PoE och fast roaming.

Roger Ruud
Gäst
Roger Ruud

Vi har haft Unifi i 2 år. När vi började så fick vi problem med acces så tallrikarna tappade-varierade kontakten, så vi fick från 0 till bra wifi. En datatekniker justerade inställningarna. Sedan har det fungerat. Nu bytte vi bredbandsleverantör o har samma problem om igen, men denna gång hittar inte teknikerna hur man kan bibehålla funktionen ?
Finns det någon som kan tipsa oss ?