Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande tester för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Toshiba Q300 och Q300 Pro presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett minimum, ett medel och ett maximum. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
Minstingen i Q300 familjen tappar fotfästet efter vårt tortyrtest och lyckas aldrig riktigt återhämta sig trots att enheten fick över 20 minuters vila. Det krävdes en TRIM på hela enheten för att återställa prestandan.
Med lite mer NAND under huven så händer inte så jättemycket. Den initiala prestandan är något högre men på botten är så är det lika illa som förut. Vad som däremot händer här är att enheten faktiskt börjar återhämta sig lite för varje test vi kör. Vilotiden ger dock ingen effekt alls.
Inte helt oväntat så är 480GB-modellen den som klarar sig bäst. Trots det så går enheten totalt i botten när vi kör vårt tortyr-test. Nu ser vi dock ännu tydligare att enheten börjar sakta återhämta sig mer och mer för varje test som går. Det går dock inte att komma ifrån det faktum att alla Q300-modeller presterar uselt under hård belastning.
Vi vet från förra testet att Q300 Pro svarar betydligt bättre på tung belastning, och det syns även här. Trots att detta är den minsta Q300 Pro-modellen, så presterar den ändå betydligt bättre än Q300 480GB. Det här mönstret är ganska typiskt för en mellanklassenhet med bara 128GB. Inte heller Q300 Pro ser ut att ha några problem med TRIM. I samtliga tester så tappar enheten väldigt mycket prestanda under de sista sekunderna av testet. Därför ser vi att “low” värdet är väldigt lågt även när enheten är tom. Det har troligtvis med SLC-cachen att göra.
256GB-modellen av Q300 Pro ger en nästan identisk kurva som 128GB-modellen. Skillnaden här är att enheten inte tappar prestanda på slutet och att medelprestandan är något högre i samtliga tester. Ju mer kapacitet som finns desto mer utrymme finns för overprovisioning och därmed är prestandan generellt sett bättre på enheter med högre kapacitet.
512GB-modellen fortsätter trenden. Den här enheten beter sig precis som de andra, men prestandan är generellt högre genom alla tester. Vi ser också tydligt att enheten sakta börjar återhämta sig mer och mer för varje test vi kör.
Äntligen fattar dom att OCZ ska dö och grävas ner. Nu kan jag köpa SSD från dom när det står Toshiba på dom enbart för principens skull.
Även om QSBC är någonting man skulle tycka borde vara inkluderat i Q300 så är det bara Q300 PRO som använder sig av det.
Man kan se här att efter stöd för QSBC står det nej: http://www.tomshardware.com/news/toshiba-q300-q300-pro,30011.html
Och då kan man ju undra om OCZ Trion 100 använder sig av QSBC också, för jag ser att sidor som recenserat den säger att den har det men jag kan inte se att OCZ själva nämnt det efter Computex.
Också, testade ni aldrig hur många skrivcykler Q300 eller OCZ Trion 100 har?
[quote name=”Glaring Mistake”]Även om QSBC är någonting man skulle tycka borde vara inkluderat i Q300 så är det bara Q300 PRO som använder sig av det.Man kan se här att efter stöd för QSBC står det nej: http://www.tomshardware.com/news/toshiba-q300-q300-pro,30011.html Och då kan man ju undra om OCZ Trion 100 använder sig av QSBC också, för jag ser att sidor som recenserat den säger att den har det men jag kan inte se att OCZ själva nämnt det efter Computex. Också, testade ni aldrig hur många skrivcykler Q300 eller OCZ Trion 100 har?[/quote] Vi försökte testa det men varken Q300 eller Trion… Läs hela »
Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om man försöker… Läs hela »
[quote name=”Glaring Mistake”]Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om… Läs hela »
[quote name=”Glaring Mistake”]Jag har inte heller sett några indikationer på antalet skrivcykler i SMART-fältet så jag tänkte att det kunde vara därför ni inte testade det.Har sett en sida säga att det är ungefär 1200 men nämner inte vad den siffran kommer ifrån.I så fall skulle det vara en tydlig ökning av antalet skrivcykler sen SanDisk Ultra II. Vet ni någonting mer om QSBC verkligen är inkluderat i OCZ Trion? Och har ni märkt att man inte kan bläddra bland sidorna med SSD-recensioner?Man kommer bara tillbaka en enda punkt om man försöker gå in på andra sidan och två om… Läs hela »
Toshiba är väl bra. Men enligt mig finns det bättre alternativ. Med bättre menar jag det som funkat för mig hittils, so dont be offended. Handlar väl egentligen om vad man är ute efter.
Typ Crucial. Som har några najs erbjudanden ute.
Exempel: http://savly.se/crucial-ssd-bx200-240gb-ssd-minne-for-605-kr-inklusive-leverans/