Processor och surfprestanda
Processor och minnesprestanda | |
Testapplikationer: | CyberLink MediaEspresso 6.5 WinRAR 4.01 Cinebench 11.5 Blender wPrime 2.05 AIDA64 |
Testfokus: | Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardaliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går det mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator. |
Vid video-omkodning så lägger sig Satellite Z830 i nivå med övriga Ultrabooks, och presterar klart bättre än AMD:s fyrkärniga A6-3400M. Vid användning av Intels dedikerade videokodare, QuickSync, ser vi att datorn hamnar precis i nivå med UX21. Detta då Toshibas dator är bestyckad med tvåkanalsminne, och inte enkanalsminne som vi såg i Aspire S3 vilket gjorde dess grafikprestanda och därmed QuickSync lidande.
I WinRAR lägger sig dagens kandidat bland övriga Ultrabooks, precis som väntat.
Vi ser här att resultaten är precis vad man kan vänta sig av Satellite Z830 då den får mer eller mindre exakt samma poäng som UX21 och Aspire S3, som både kommer utrustade med samma processormodell.
Resultaten är föga förvånande och är exakt vad vi väntat oss i det inbyggda OpenGL-testet. Det är även här AMD kan yttra sig, dock med en processor med det dubbla TDP-värdet.
Vi har endast två värden här då testet är så nytt, men vi kan på en gång säga att det är ingen match för Toshiba Satellite Z830 och dess Core i5-2467M-processor att gå förbi AMD A6-3400M med dess fyra kärnor i det här testet.
Prestandan i wPrime kommer inte som en chock, det är mer eller mindre exakt samma resultat som tidigare Ultrabooks.
Tack vare dess tvåkanalsminne ligger Satellite Z830 i nivå med UX21 i minnesbandbredd, samma sak kan sägas om minnesfördröjningen.
Surfprestanda | |
Testapplikationer: | Internet Explorer 9 HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida |
Testfokus: | Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet. |
I det JavaScript-baserade testet ligger Toshiba återigen i nivå med övriga Ultrabooks, detta tack vare den kraftfulla Sandy Bridge-arkitekturen från Intel.
Återigen överraskades vi i HTML5-testet. Satellite Z830 och UX21 får precis samma prestanda i samtliga tester, medan Aspire S3 både vinner och förlorar. Det enda vi kan tänka oss faktiskt skiljer är tvåkanalsminne mot enkanalsminne, men borde inte Aspire S3 vara överlag?
Modellen “släpptes” väl i september har jag för mig.
Det är nästan löjeväckande att man kan ha mage att begära 10kkr för en dator som är ett halvår gammal och som hade introduktionspris på under 1k dollar.
Trots det är den nog en av de bättre ultrabooks, och det tyckte jag redan när den presenterades.
Nu kan det vara diverse tillval som gör den dyrare men det är ändå för mycket pengar.
Jag kan hålla med om att priset är dyrt, men samtidigt är det här en av de bättre modellerna tillgängliga IDAG. Men samtidigt är det just en bättre modell, som lämpar sig för bra batteritid men för produktiv arbete. För mig personligen när jag testade datorn så är det faktiskt den första modellen jag kan tänka mig spendera mina egna pengar på – även om det är 10 000 kr vi pratar om.
Själv skulle jag nog invänta ivy bridge innan jag öppnade plånboken för en ultrabook