Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS
För den som spelar online är bra nätverksprestanda ofta lika viktigt, eller till och med viktigare, än bra grafikprestanda. I den här artikeln listar vi tre tekniker du bör hålla utkik efter om du vill optimera ditt hemmanätverk för gaming!

Om du spelar tävlingsinriktade spel online vet du att det spelar ingen roll hur snabb skärm eller reaktionsförmåga du har ifall din uppkoppling till spelservern inte hänger med. Dessutom finns det roligare saker att göra än att sitta och längre än nödvändigt på att nedladdningen av ditt nya spel ska bli klar. Här kommer därför några tips på hur du kan göra ditt nätverk bättra anpassat för just gaming.

1. Adaptive QoS – prioritera din speltrafik

Om du har endast en router hemma, som du dessutom inte är ensam om att använda, och om någon sitter i ett videosamtal och någon annan strömmar film samtidigt som du spelar och försöker klättra i rankerna, så kan den extra belastningen på nätverket vara det som avgör om det är du eller motståndaren som träffar först. Tyvärr är det inte säkert att alla där hemma värderar din låga ping lika högt som du gör. Därför är det extra viktigt att du har en router som gör det, och som automatiskt kan anpassa vilken typ av hastighet och svarstid varje användare behöver.

Det är syftet med Adaptive Quality of Service, eller Adaptive QoS. Quality of Service finns i flera olika utföranden och utgör en kategori av metoder för att prioritera nätverkstrafik – det är inte en standard, utan fungerar på olika sätt beroende på vad det är för typ av nätverk det handlar om. Både din mobiloperatör och din bredbandsleverantör använder någon form av QoS för att prioritera vissa sorters trafik över andra, så att alla på nätverket får en så bra upplevelse som möjligt utan att påverka andra användare för negativt. Samma typ av teknik går att använda även i din hemmarouter, exempelvis med hjälp av Adaptive QoS.

Dedikerad gamingport prioriterar ditt spelande

En bra router gör det enkelt att aktivera Adaptive QoS för att prioritera din speltrafik. Men en ännu enklare lösning är att ha en dedikerad nätverksport för gaming. Om du ansluter din dator till gamingporten på ASUS RT-AX86U kommer du vara garanterad optimal nätverksprestanda när du spelar, utan att behöva rota runt bland några inställningar.

Vissa sorters QoS låter dig manuellt ställa in en maximal upp- och nedladdningshastighet för specifika enheter på nätverket, till exempel om du har en NAS som regelbundet behöver skicka eller ta emot stora filer utan att det stör när du ska se på film eller spela. Andra, som Adaptive QoS, är smartare än så. Adaptive QoS prioriterar en viss typ av trafik, exempelvis spel eller videosamtal, och känner automatiskt igen den trafiktypen oavsett vilken dator, telefon eller surfplatta den kommer ifrån. Den trafiken prioriteras i så fall över andra, men inte så mycket att andra på nätverket ska få en dålig upplevelse. Du kan själv bestämma i vilken ordning olika sorters internetanvändning ska prioriteras.

2. Wifi 6 – få ut som mest av ditt wifi

Wifi 6, eller 802.11ax som som är standardens mer tekniska namn, för med sig flera viktiga nya tekniker för dig som har endast en router hemma, och kanske i synnerhet för dig som spelar på internet.

Uppgradera i din egen takt med AiMesh

I många fall kommer man långt med en enstaka kraftfull router, men dina nätverksbehov kan förändras över tid. Kanske tillkommer det fler användare där hemma, eller så kanske du möblerar om och inser att det där hörnet längst bort i vardagsrummet skulle kunna bli en bra gaminghörna om det bara hade haft lite bättre wifi-täckning. ASUS AiMesh gör det enkelt att uppgradera ditt befintliga nätverk till ett mesh-nätverk, istället för att behöva köpa ett helt nytt mesh-routerpaket.

Med äldre wifi-standarder, som Wifi 4 och 5, så kan routern endast skicka data till en enhet åt gången. Om mer än en enhet är uppkopplad och försöker hämta information från internet samtidigt så behöver routern snabbt växla mellan enheterna. Varje sådan växling innebär ett kort uppehåll som i sin tur ger längre svarstider. Wifi 6 för med sig teknikerna OFDMA, (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) och MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output), som låter routern kommunicera över flera kanaler helt parallellt, helt utan uppehåll. Det kan innebära en stor skillnad i ping när du spelar, särskilt om andra där hemma vill använda internet samtidigt.

Wifi 6 för med sig flera andra spännande tekniker, och vi kan rekommendera att du tar en titt på vår djupdykning i nätverksstandarden, som du hittar här.

3. 2.5 Gbit ethernet – framtidssäkra för supersnabb fiber

Trådlöst nätverk har gjort stora framsteg med tekniker som Wifi 6, men den bäst prestanda får du fortfarande alltid om du kan dra en fysisk kabel mellan din router och din dator. Dessutom börjar fler och fler hushåll få tillgång till fiberuppkopplingar med maxhastigheter på över 1 Gbit/s – därför finns det ett stort värde i att framtidssäkra och se till att din router har en trådad anslutning med hög kapacitet. Inte minst när moderna spel blir allt större, nedladdningsstorlekar uppåt 100 GB eller mer.

1 Gbit/s, 2 Gbit/s eller 2,5 Gbit/s – kombinera efter dina behov

Det finns flera sätt att få ut höga hastigheter på ditt nätverk, och ASUS RT-AX86 låter dig välja vilka sätt som passar dig bäst. En nätverksport med 2,5 Gbit/s kapacitet kan användas antingen för LAN eller WAN, beroende på om du vill använda den till exempelvis en NAS eller till din internetuppkoppling. Dessutom kan två vanliga 1 Gbit/s-portar kombineras med hjälp av nätverksaggregation, för en total kapacitet på 2 Gbit/s mellan exempelvis din router och din dator.

Den snabbaste trådade nätverksstandarden som konsumenter kan använda sig av idag har en maxhastighet på 10 Gbit/s, men så snabb anslutning finns fortfarande i relativt få och dyra datorer och routrar. En bra kompromiss är däremot standarden på 2,5 Gbit/s, som redan finns i flera rimligt prissatta konsumentroutrar och nyare datorer. En maxhastighet på 2,5 Gbit/s räcker gott och väl för att vara redo för snabbare internetuppkopplingar flera år framöver, eller för att bygga upp en snabb och pålitlig anslutning på ditt lokala nätverk, exempelvis till en NAS som hanterar många stora filer eller som används av flera användare samtidigt.

Gamingroutrar för de som som inte vill tumma på något

ASUS erbjuder med sin ROG-serie en rad olika modeller specialanpassade för just gaming med hög prestanda och stabilitet. Routrar som lämpar sig mycket väl för gaming utöver ASUS RT-AX86U är ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, ASUS ROG Rapture GT-AXE16000 och ASUS ROG Rapture GT-AX6000.

Lär dig mer om Wifi i våra tidigare artiklar!

I den här artikeln har vi använt oss av routrar från ASUS, som kommer fullpackade med funktioner för att förbättra din spelupplevelse. Läs mer om ASUS RT-AX86U här.

För dig som vill lära dig mer om Wifi, missa inte våra tidigare artiklar. 🙂

WiFi 6E ger oss 6 GHz – välkommen ännu snabbare WiFi!

Så funkar Wi-Fi 6 – Allt du behöver veta om 802.11ax

Wifi-tips: 9 tips för att optimera räckvidd och hastighet i ditt Wifi

Denna artikel med tillhörande foto är skapad av teknikskribenter och innehållsskapare hos Coore på uppdrag av ASUS för marknadsföring som är mer än bara reklam.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av ASUS
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments