Gränssnittet USB är något de allra flesta är mer än bekanta med och nu när vi har kommit upp till den senaste generationen, kallad USB 4, är det dags att ta en titt på vad som skiljer den senaste utvecklingen av standarden som funnits i 20 år från sin föregångare.
Efter ett par år med en ganska förvirrande USB 3-generation, som inkluderade USB 3.0, 3.1, 3.2 och så vidare, har vi nu kommit fram till den fjärde generationen av gränssnittet. För att ta en snabb historielektion så kan vi nämna att Universal Serial Bus (USB) designades år 1994 och har producerats sedan 1996. Vi har sett totalt fyra fullfjädrade generationer med flera mindre iterationer på vägen. Senast ut var USB 3.2 Gen 2×2 eller SuperSpeed USB 20 Gbps som tekniken även kallas.
USB 4 blev färdigställda under 2019 och kommer förhoppningsvis att bli vardagsmat inom en snart framtid. Det är ett stort antal företag som har varit iblandade i utvecklingen av den senaste standarden. Bland dessa finns bland andra HP, Microsoft och Intel. Den sistnämnda aktören har bidragit med en relativt stor del av vad som utgör USB 4.
Thunderbolt 3 i USB 4
Intel har bekräftat att de har bidragit till utvecklingen av USB 4 genom att göra Thunderbolt 3 tillgänglig för de som utvecklar USB-standarden. Detta har resulterat i att Thunderbolt har implementerats i den senaste USB-standarden.
Den nya standarden kommer således att vara kompatibel med Thunderbolt 3, utöver de äldre USB 3.2- och USB 2.0-standarderna.
Vänd på klacken för höga hastigheter
Tekniskt sett har USB 4 tre olika maxhastigheter: 10 Gbps, 20 Gbps och 40 Gbps. Således är det viktigt att ta en extra titt på en enhets specifikation för att veta vilka överföringshastigheter man kan förvänta sig.
En fiffig lösning hos USB 4 är att tekniken använder två ”banor”. Vissa enheter kommer att kunna vända på en bana för att dubblera bandbredden åt ett för att ha två banor som skickar data i samma riktning. DisplayPort 2.0 Alt Mode använder till exempel denna teknik och kan således erbjuda en bandbredd på hela 80 Gbps. Det innebär att det till exempel kan vara möjligt att driva en 8K HDR-bildskärm över USB 4.
Ny standard, samma anslutning
Det var inte länge sedan USB-C blev en accepterad standard för nya enheter på marknaden. Den nya anslutningen som är tvåsidig har mottagits varmt av konsumenter och det finns i dagsläget ingen anledning att oroa sig över att behöva anpassa sig igen. USB-C designades för att vara framtidssäker och kommer med stöd för både äldre USB-standarder och nu även USB 4 samt Thunderbolt 3.
Måste du ha USB 4?
När en teknikstandard introduceras dyker det ofta upp frågor om hur nödvändig den nya standarden är. Svaret är som det ofta är: det beror på. Är du en användare som förlitar sig hårt på överföring över USB, är det alltid värt att se till att få den bästa möjliga prestanda ur den hårdvara du använder. Använder du sedan tidigare Thunderbolt-enheter, kan USB 4 vara en viktig port att ha i dina nya enheter. Sitter du dock på kringutrustning med USB 3 eller ännu äldre standarder, är det förmodligen ingenting som kommer att förändra ditt liv markant.
Enheter med USB 4 är definitivt mer framtidskompatibla än enheter med dagens USB 3-standarder. Det är dock i skrivande stund sparsmakat med enheter som utvecklats kring den senaste generationens USB. Det väntar vi oss en ändring på inom kort.